Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
След като захранването е трифазно и с 25А главни има смисъл всички мощни конуматори по възможност да се захранят трифазно.
Ще рече готварската печка с 5х2,5мм2 с 3х10 (16)А. В Германия например има правило, че всичко що е над 4кВт се захранва трифазно, за да се натоварва симетрично мрежата. У нас обаче всячески гледат малко хора да имат трифазен ток, защото трифазният ток задвижва мотори, а моторите са средство за производстово-разбирай капитализъм.

Бих пуснал до всеки етаж и трите фази, като всичко се разпределя така, че да се получи най-равномерно натоварване.
Да се избягва в една стая да има близко разположени контакти от различни фази. Случва се електронно оборудване да опука, когато различни компоненти са захранени от различни фази и са свързани със сигнали кабели.

Притеснява ме захранващия кабел, че е 3х10+6мм2. Такъв кабел е недопустимо да се използва вече! По новите изисквания (Наредба 3 от 2004г и следващи наредби) минималното сечение за PEN проводник е 10мм2 и до 16мм2 нулевият проводник трябва да е равен на фазовите. Ще рече, че във твоя случай трябва кабел 4х10мм2 или още по-добре 5х6мм2.

Имаш пълното право да изискваш да ти сменят кабела с такъв отговарящ на българското и европейско законодателство!
Това е зашитна мярка и е важно. Освен това е важно да не се дава на монополисти да си разваяват коня.
topurov - специалист
Подмяна на 65 метра кабел, заровен на 1 метър дълбочина - почти 'кауза пердута'.

Освен готварската печка кои домашни ел.уреди могат да работят с трифазен ток? По конкретно бойлер, проточен бойлер, климатик, хидрофорна помпа работят ли? Ако да - ще ги захраня с трифазен ток, не е проблем.
topurov - специалист
Нещо подобно ли имаш в предвид?

Прикачен файл

grt 3.jpg
grt 3.jpg (77.7 KиБ) Видяна 10163 пъти
topurov - специалист
Или майсторите са на море или много работят и не им се пише във форума. Трябва много скоро да привършвам с мисленето и планирането и да започвам с купуването на материалите и осъществяването, а не ми се ще да допускам груби грешки.

Какво ви е мнението за последната схема? Работеща ли е или нещо не наред. Ще работят ли ДТЗ-та ако след тях тръгват трифазни кабели (по една фаза на ДТЗ)? Удачно ли са разпределени фазите по кръговете, амперажи на АП-тата, сечение на проводниците...?
PCL82 - майстор
Така с монофазни ДТЗ няма да стане. Щом имаш трифазни консуматори трябват трифазни ДТЗ, към тях могат да се свързват и монофазни консуматори. Важно е ДТЗ да имат и нулев проводник (имат по 4 клеми отгоре и отдолу).

Има правило, че всяко етажно табло захранва само кръгове на етажа на който се намира.
Т.е. не е правилно на имаш главен предпазител за третия етаж в таблото на втория. Разбира се кабелите могат на горния етаж могат да идват от долното табло, но като главна магистрала. По възможност без да ги прерязваш, ак като правиш отклонения с токови клеми.

Захранванията на таблата се правят задължително в гуфрирани тръби с ПВА проводници или СВТ, а не с мостоваци.

Иначе за трифазните консуматори така.
topurov - специалист
А каква е същността на проблема - така поставени монофазни ДТЗ няма да работят за трифазните консуматори, или ще сработват много често? Или е нормативно изискване да има трифазна ДТЗ?
topurov - специалист
Нямам време сега да чета цялата наредба, но явно е нормативно заковано изискване. Аз не съм се съмнявал в това.
По-интересен е обаче техническият аспект на проблема - ще работят ли ДТЗ-тата или не, това е въпроса. Да го кажем така - ако ще работят, но се нарушават 5 наредби - може и да се замисля дали все пак да не ги сложа, защото вече са купени. Ако няма да работят или ще работят неправилно вече е друга бира.
valat111 - специалист
Да се върнем на старата бира, ДТЗ работят или не, няма понятие "неправилно", неправилно може да е свързването им.
topurov - специалист
Ами аз това питам, и то вече доста пъти - неправилно ли е им е свързването по така показаната схема. Неправилна от техническа гл. точка не от нормативна. Абе с две думи - може ли така или не може.

Тема "Ел. инсталация на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: