• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vlad0 - специалист
Привет колеги, може би темата е обсъждана, но Аз все пак да питам. Моля ви да ми препоръчате конкретен слънчев панел. Настоящата ситуация е следната - бойлер 150л. с 2 серпентини, към едната мисля да свържа въпросният слънчев панел а към другата термопомпа, ама на по-късен етап. Та въпроса е да ми обясните като на лаик какво точно ми трябва и как да го свържа/освен самият панел предполагам някаква циркулационна помпичка... :? /Бойлерът е на първия етаж, над който има втори, общо разстоянието от бойлера до самия покрив е около 7м./ако има някакво значение/

Благодаря предварително!
naskov - майстор
Два селективни плоски колектора по 2.15м2 на Сън Систем ще ти свършат.7 Може и един 2.7м2, за лятото ще е достатъчен, но през преходните сезони ще малък. Трябват още медни тръби и най-добре помопена група.
http://www.thermoeconomic.com/pompi-pom ... odulus-c1/
filmatoplo - майстор
Скоро свързвах 200 литров бойлер с 2 селективни панела , до тук добре но тръбния път излезе 50 метра тръби -страшно много пречи на инсталацията преди да заработи оптимално.3 литра течност в двата панела- се бори с 30 литра течност в щранга и серпентината , и отделно това нещо да стопли 200 литра вода :wink: топли ги но със зор -минава известно време докато сутрин се стабилизира помпата да работи постоянно.Помпата прави към 10 тина ОН-ОФ докато започне постоянна работа.Това може да се избегне с поставяне на трети панел , но после пък 3 панела са много . :wink:Най добре е ,ако има възможност тръбния път щранга - да е най къс , тоест бойлера да максимално близо до панела , буквално -панела на керемидите а бойлера на тавана под керемидите. :)
vlad0 - специалист
Благодаря за бързия отговор колега! Панелите, ноито предлагаш колко струват? А тая помпена група задължителна ли е, че почват от 400 лв., па за едната помпа толко пара... :? , тоест не може ли само с помпа /ок. 120 - 150 кинта/? А също така тръбите с ал. вложка не стават ли? Задължително ли е да са медни?

Поздрави!
vlad0 - специалист
Здравей filmatoplo, бойлера вече е монтиран и до керемидите са 6-7 метра/още един етаж + подпокривното, което в най високата си част е 2.2/. От една стръна е добре бойлера да е близо до панела, но пък ще има много загуби на топла вода докато стигне до първия етаж. Какво е твоето мнение за белите тръби с ал. вложка, могат ли да се използват или е задължително мед?
filmatoplo - майстор
Не-само тях Не ползвай , в краен случай Стаби като копромис .
vlad0 - специалист
Това Стаби какво е? А също сега се сетих PPR тръби на 3/4 няма ли да свършат работа?
nikisv - специалист
vlad0 написа:
Това Стаби какво е? А също сега се сетих PPR тръби на 3/4 няма ли да свършат работа?
http://www.bgtherm.com/store/category/1 ... trabi.html
Тани - модератор
Може за по евтино и градински маркуч да сложиш! Хем няма да ти се налага да правиш снадки!

Не мога да разбера защо някои хора се мислят за специални и са склонни да изгубят времето на стотици хора , но не и да отделят половин час за да прочетат преди да питат в съвсем нова тема при положение , че ВСИЧКИ въпроси са разисквани ПОНЕ 10 пъти само последната година!

Владо , прочети поне един час преди да зададеш следващия си въпрос и нека да е нещо конкретно за твоята инсталация , за да не се налага да ти обясняват колегите какво е буквата А и Б
vlad0 - специалист
Градинския маркуч си го пази за тебе! Като не ти се отговаря не пиши.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: