Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Tsilkov - майстор
Здравейте.И аз като много хора в жегите реших ,че накрая е време да дам някой лев да се охладя(пък и да спестявам някой лев в междинните сезони-иначе съм на ТЕЦ).Започнах да хвърлям око на някои серии климатици в ценовия диапазон 1500-2500 лева.Направи ми впечатление обаче ,че по-малките климатици от една и съща серия имат по-високи COP и EER коефиценти - на какво се дължи това :shock: ?
Ето и онкретни рпимери на това кеото съм гледал дос ега:
Daikin FTXG25E спрямо FTXG35E : COP 4,15/3,72 Мощност отопление 3,4/4 KW
Mitsubishi MSZ-EF 25 спрямо MSZ-EF 35 :COP 4,57 /4,19 Мощност отопление3,2/4 KW
Същото се отнася и за EER коефицента ,но ме мързи да вадя числа - малък климатик прави по-високо КПД.Гледам и че и двете серии са с едно и също външно тяло,та може би там е причината ама :?
EDI - майстор
При доста машини в класа за домашните климатизатори, хардуерно външното тяло е едно и също, като за различните мощности се използва само различен софтуер.Т.е. разликата е само в управлението на компресора, като от него се изцежда по-висока мощност.КОП-а се дава по номинала на отопление и охлаждане.При отдаване да речем 3 кв, малката машина има КОП 5.И голямата при отдаване на тази мощност има КОП 5, но нейния номинал е вдигнат да речем на 4 кв и КОП-а и е 4.Когато малката машина започне да отдава 4 кв и нейния КОП ще е 4.Т.е. при една и съща отдавана мощност КОП-а и на двете машини ще е еднакъв.Грубо казано, за да извадиш по-висока мощност, се изисква съответно и по-голяма консумация,.Та затова виждаш такива разлики.
Tsilkov - майстор
Даммм.Да разбирам ли тогава ,че при еднакъв топлинен товар на стаята К.П.Д-то ще е еднакво,а разликата ще е в това каква максимална мощност може да отдаде вътрешното тяло?
EDI - майстор
Я да опростя малко, че да го разбера.Имаш предвид, че при еднакви топлозагуби и малката и голямата машина ще имат еднаква ефективност, така разбирам въпроса.Да, така ще е в общии линии.Просто по-голямата машина е предвидена да работи с по-висок номинал и максимал, поради което може да отопли по-голяма кубатура.Затова климатиците се избират по номинала.И при двете машини кривата на понижаване на % топлоотдаване с падане на температурата ще е еднаква, но по-голямата машина ще има по-висока отоплителна мощност в киловати.Да речем и при двете машини пада при -15 е 50%, но малката машина, която е с по-ниски номинал и максимално отдаване ще отдава по-малко в киловати , отколкото голямата машина.
Tsilkov - майстор
EDI написа:
.Имаш предвид, че при еднакви топлозагуби и малката и голямата машина ще имат еднаква ефективност, така разбирам въпроса.
Горе долу това имах предвид и тоговора ти е ясен.Принципно под топлинен товар имах предвид топлинната мощност която излъчва в стаята клиамтика в даден момент защото топлозагубите се мерят в по-голям период от време и там значение имат режими и т.н.Какво означава минимал и максимал щото освен всичко друго съм на дилемата за мощноста на климатика ,а на "консултантите и "групите за оглед" хич и нямам вяра :lol:
EDI - майстор
При инверторите дават три стойности и на охлаждане и на отопление.Минимална - тази при която компресора вече не може да поддържа по-ниски показатели на отдаване и изключва.Номинална, тя е условна - тази на която машината е предвидена да работи в, да го наречем оптимално натоварване, и максимална - максималната мощност, която достига машината.Когато се избира машина, следва в зависимост от условията, при които ще работи - кубатура, изолации, разположение и т.н. необходимата мощност да се пресмята по номинала, който даден климатик може да отдаде.
kuuuuuul - майстор
Много добро обяснение и на мене ми стана ясно,но при това положение колко вата на кубик да смятаме при не изолирана или изолирана къща?
EDI - майстор
Ами специалистите вземат предвид множество фактори и по разни формули изчисляват топлозагубите.Аз мога от практиката си на ползвател и от мненията на други ползватели по форумите може да се каже, че за добре изолирано жилище, което не е много студено за отопление следва да се пресмята между 60 и 70 вата на кубик.При по-студено помещение, без изолации е за предпочитане да имаш около 100 вата, със запас за много студени дни.Следва да се има предвид, че мощността на машините спада при -15 градуса до около 50-60 % при високия клас машини, като това също е от значение.
Tsilkov - майстор
Днеска пристигна климатика ама в случея нямам данни за копа защото вътрешното тяло е FTXG35EV ,но не с външно RXG35 ,а с RXS35 от по-нова серия :?
EDI - майстор
Странна комбинация, вътрешното ти сигурно е ПРЕСТИЖ, а външното е на серията ПРОФЕШЪНЪЛ, на печалба си.

Тема "COP и EER в зависимост от големината на климатика?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: