Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chano - специалист
iva6ki написа:
Ако искаш да ги имаш по дълго време ще се бъкнеш вместо антифриз да сложиш пропилен глюкол иначе и антифриз става,
нищо не каза за пода :? . А иначе и аз се бутах кат теб питах пробах и така докат стане.
подът е от бетон,не ми се копае в него че като знам как го правих на времето ще ми е трудно да го изкопам......
колко ли струва този гликол?
какво ще кажеш за чугунени радиатори че като гледам са по-евтинички?
chano - специалист
chano написа:
iva6ki написа:
Ако искаш да ги имаш по дълго време ще се бъкнеш вместо антифриз да сложиш пропилен глюкол иначе и антифриз става,
нищо не каза за пода :? . А иначе и аз се бутах кат теб питах пробах и така докат стане.
подът е от бетон,не ми се копае в него че като знам как го правих на времето ще ми е трудно да го изкопам......
колко ли струва този гликол?
какво ще кажеш за чугунени радиатори че като гледам са по-евтинички?
колко ли взимат маисторите за направа на такова нещо,маи аз няма да се справя а и времето ми е малко малко,ако има некои да каже маистор за района на Ботевград ще е добре...
iva6ki - специалист
Различно в разлините градове ,но мисля границите са 40-70лв на точка само за труд и мисля отделно на линеен м за копаене на канали, ама всичко е въпрос на пазарлък :-D
Transporterr - специалист
пропилен гликола е не толкова страшно скъп. една тубичка 5л. от вносния е към 40 лева
а от нашенския мисля към 20 лв
Iliev Labs - специалист
chano, колега, не се набутвай с майстори.
Паричките ги даи за оборудване.
Помпи, регулатори... автоматизация.
Щото като купиш 17+4 камина, ламаринени радиатори и помпа да върти нон стоп, ще ти се вдигне двойно разхода на дърва и ще си седиш на студено.
Тия дето се правят на майстори, обикновено това монтират.
Може да споделиш, колко парички си предвидил.

Но, с бетонния под, неизолирани стени, и стара дограма отиваш на 30kw инсталация, за това което си представяш. Това е непосилно като разход, за двама средностатистически пенсионера.

Заглавието на темата е хубаво :)
saraneron - специалист
Много добре си разговарят хората и идеите на са лоши !!!!!!!! Ми ти какви 30 кв. те гония за 55м2 площ ,та това са примерно по ТРИ/3/ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ РАДИАТОРА В МАЛКИТЕ СТАИ, ВСЕКИ ПО 3 КВ.
???????????????, А В СРЕДНАТА 4 БРОЯ.ТО ТОЛКОВА МЯСТЯ ЗА РАДИАТОРИ НЯМА!!!!!!! Вижда се ,че човекч е сиромах и нещата стават с компромиси.А и се притеснява дали ще успее да се справи сам! Иначе да беше започнал с изолации навсякъде и хубава дограма! :drinkers: :drinkers: :tonqe: :tonqe: Къщата на родителите ми е 68м2 втори етаж без изолация, стари двойни прозорци тухли единични плътни ,първият етаж не се обитава! С една печка ,,Прити ,, готварска , отворени врати се отопяват идеално .Северна България ,балкана . А за мощността 14+3 за горния проект е прилична ,но дървата ще си вървят постоянно, защото топлинните загуби са налице и трбва да се компенсират постоянно във времето!А варианта сас скъпа автоматика и камина е като,, Запорожец,,с турбо! :partyman: :heart:
iva6ki - специалист
Ако не държиш на красотата драсни къде искаш да са ти радиаторите и ще ти направя схема а за тръбите медни е най-добре,AL-PEX най ефтини и лесни за работа скъпи фитинги и с проблем на връзките при прегряване а ако не се купят качествени има възможност и да пробият , ППР СТАБИ средния вариант сравнтелно скъпа тръба ,но с ефтини фитинги и е необходима острилка 40-50лв и машинка за лепене 25-30лв.Ако не ги вкопаваш има два варианта и двете тръби да вървят долу в ъгъла или топлата горе студената долу като при вратите няма как да избегнеш вкопаването.Една отворена система с помпа и колектор на два кръга мисля ,че ще ти свърши работа.
chano - специалист
iva6ki написа:
Ако не държиш на красотата драсни къде искаш да са ти радиаторите и ще ти направя схема а за тръбите медни е най-добре,AL-PEX най ефтини и лесни за работа скъпи фитинги и с проблем на връзките при прегряване а ако не се купят качествени има възможност и да пробият , ППР СТАБИ средния вариант сравнтелно скъпа тръба ,но с ефтини фитинги и е необходима острилка 40-50лв и машинка за лепене 25-30лв.Ако не ги вкопаваш има два варианта и двете тръби да вървят долу в ъгъла или топлата горе студената долу като при вратите няма как да избегнеш вкопаването.Една отворена система с помпа и колектор на два кръга мисля ,че ще ти свърши работа.
Аз измислих да направя по една дупка на пода и от там да слезнат тръбите и по една дупка кадето ще излизат при радиаторите,но незнам как да го направя точно,на къде да тръгват и от къде да се връщат :) иначе мисля да има 2 радиатора по един в двете стаи,една лира в банята и там да изкарам тръби за боилер които ще се копува на по късен етап че няма манги сега,за тръбите нищо не разбрах.....:) какви да са,и колко ли дърва ще гори това,сега в момента 7 кубика гори тая пущина неква турска печка,па мани ми и пуши,но като отвориш вратите на другите стаи почва да ги позагрева и тях,А дограма сега ще сложа с К стъкло,стените са дебели по 40 сантима,а изолация когато се опарича малко,ще събирам по малко стереопор и така......

а за радиаторите мисля да ги сложа по един в стая,като погледнеш горе схемата,мисля да бъдат в лявата и дясната стая в долният краи кадето пише ПР-Прозорци,в средната стая мисля да не слагам че там ще е печката,и в банята както писах ще има лира и боилер.Благодаря
iva6ki - специалист
Както са казали Англичаните "Не съм толкова богат да купувам евтино" ако смяташ да минат през мазето ако имаш такова ще имаш топло-загуби дори и да ги изолираш :?
chano - специалист
iva6ki написа:
Както са казали Англичаните "Не съм толкова богат да купувам евтино" ако смяташ да минат през мазето ако имаш такова ще имаш топло-загуби дори и да ги изолираш :?
е чак пък толкова загуби......ще го поомотаме с нещо..

Тема "схема за отопление на селска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: