Ел. инструментите. Консумативи.
UNIOR - модератор
null написа:
Никога, ама НИКОГА не съм затягал гайката.
Сама се затяга - вервай ми.
Само завиваш на ръка колкото можеш като си помагаш и държиш диска вместо гайката (само за затягането след като си я навил преди това де)
Макар, че май няма лошо да си я затегнеш.
Аз никога не съм използвал ключ за затягане - то напоследък и за развиване не го ползвам - натискаш копчето, диска блокира, хващаш диска и въртиш - резултата е развита гайка без ключ.
Явно госпот те пази, но по добре си затягай диска с ключа който ти е даден.

И другото важно нещо , металната шайба на диска да сочи навън(към затягащата гайка) , Винаги...
LazarGanev - "Велик майстор"
@UNIOR, Господ( а не госпот) пази благоразумните. А ти не знам дали можеш да си представиш какво би станало, ако гайката беше с обратна резба - дали това натягане, което препоръчваш би задържало гайката и диска на мястото си. Не можеш да си представиш! Затягането на диска е напълно достатъчно от реактивните сили при рязане
Искам да споделя още нещо от моя опит - преди да поставите диска на мястото му е добре с някакво острие да зачистите заусенъците от диска, получени при пресоването на металната шайба. Тази шайба служи за по-лесно развиване на гайката, но когато над повърхността и стърчат тези заусенъци гайката се затяга прекомерно и съм стигал до ситуации да я режа с друг шлайф, за да я развия!
velsi - Почетен майстор
Никой не оспорва това, че диска се самозатяга при работа. Но да се стартира каквато и да е машина с не затегнат работен инструмент е абсолютно недопустимо и неправилно! Още по-малко пък това да се препоръчва на начинаещи.
UNIOR - модератор
LazarGanev написа:
@UNIOR, Господ( а не госпот) пази благоразумните. А ти не знам дали можеш да си представиш какво би станало, ако гайката беше с обратна резба - дали това натягане, което препоръчваш би задържало гайката и диска на мястото си. Не можеш да си представиш! Затягането на диска е напълно достатъчно от реактивните сили при рязане
!
Първо искам да се извиня, че тази правописна грешка така те е подразнила :) но си мисля че не това е целта на форума, да си търсим грешки при правописа.

А що се отнася до това дали знам какво ще стане ако резбата е обратна, Ами не знам, то няма как и да знам. До сега не съм срещал такава машина която да е с обратна резба, може и да има :? .
Предлагам седем ( 7 ) марки в магазина , но всички те са с нормална резба (дясна), посоката на въртене на диска е от дясно на ляво и винаги съвпада с посоката на развиване на затягащата гайката, и както стана ясно, това спомага за самозатягането на въпросната гайка.
По интересно е какво би станало ако, гайката е с обратна резба, при същата посока на въртене, ГОЛЕМ САКАТЛЪК. (или "СЪКАТЛЪК" - ти как мислиш???)
Има марки който предлагат и специално разработени системи за смяна на диска без ключ, това са няколко модела на BOSCH, Metabo и др..Като моделите на Metabo които имат такава система са означени с “Quick” в абриавиатурата на машината.
например модел:WP 7-115 Quick

Какъв е извода?
Безопасноста никога не е излишна, затягаите диска винаги , отнема 5секунди.

Освен ако нямате Девет живота. В което се съмнявам.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами не знам, то няма как и да знам. До сега не съм срещал такава машина която да е с обратна резба, може и да има Confused .
НЕ МОЖЕ да има - точно това исках да ти кажа, че тази комбинация е избрана нарочно, за да се избегне саморазвиване. И не говоря за старт с незатегнат диск, а със затегнат "на ръка". Пък който иска и с два ключа да го затяга! Аз не продавам като тебе 7(седем) марки инструменти, но пък работя с тях и съм сменил десетки дискове, тъй че можем да спорим до утре, но не виждам смисъл. Нека всеки, като чуе едно и друго мнение си избере собствен стил на работа! Peace!
А за правописа - извинявай! Позволих си, точно защото е форум и написаното остава. Не, че ти търся грешки - по-скоро на принципа "Казвам ти дъще - сещай се снахо!" :prost:
timoto - помощник
кажете нещо за флексовете на хитачи и по точно модел G-12SR3
UNIOR - модератор
Това което мога да кажа за Хитачи, е инфо от клиенти който работят с тази марка, и в болшинството си отзивите не са от най бляскавите.

Мога да ти предложа аналогичен модел на Макита.

Makita мод: 9555 NBКSR1
цена: 178,00лв.
Същата машина, но без куфар и консумативи се предлага на 148,00лв.
мощност 710W, диаметър на диска 125мм.

Изображение

Това е модел на Бош, той е с малко по ниски параметри, но ако ти се налага да работиш повече с една ръка, ще останеш много доволен от нея.

BOSCH мод: GWS 6-115E
цена:149,00лв.

тук мощноста е 670W, а диаметъра на диска е 115мм.

Изображение
timoto - помощник
благодаря за съвета но си взех хитачито 85 кинта с ДДС то за 2 дена си изкарва парите пък и бях на голям зор
UNIOR - модератор
Радвам се за теб, надявам се да останеш доволен от избора си.
Пожелавам ти успех.

Тема "Рязане с ракета...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: