Най - вълнуващия въпрос зимно време.
антон_31 - напреднал
Прикачен файл:
clip_image002.jpg
clip_image002.jpg (54.67 KиБ) Видяна 11931 пъти
Transporterr - специалист
PCL , тези РС на (прити) с 1/2 вършат работа при завиране и действат точно както трябва. виждал съм го с очите си :shock:
Вярно че не е като чайник но ти какво очакваш да ти каже един продавач?
PCL82 - майстор
Може ли да опишеш какво си видял с очите си-че от преливника бликва вода ли?

Това е последното нещо което трябва да става-да се изхвърля студена вода, която може да се върне към камината и да я охлади.

Изхвърлянето на студена вода само помага на горещата да стане още по гореща и после ще продължи да излиза пара. Стигне ли се до пара пластмасовите тръби си заминават, може да се запушат и да се стигне до експлозия.
истински апокалипсис вещаеш, нали обаче затова отворената система е такава?
аз гласувам че преди да се запушат пласмасовите тръби ще избие клапана за обезвъздушаване , ще изскочат от фитингите. какво искаш да кажеш, че каквото и да правиш, заври ли водата става бомба? не съм съвсем съгласен.
и какво 2 -3 литра хладка вода ще понижат температурата ли?
малко пресилено казано, за да бъда по мек в изказа :)
една добре разчетена система с пълначка или буферен съд, изобщо няма да стигне до такъв апокалипсис. :) а когато става въпрос за прее@и се сам човешките възможности са бегранични, уви..
LazarGanev - "Велик майстор"
PCL82, уважавам твоите мнения и знанията ти, но някакси не мога да си представя нещата, за които говориш, за което се извинявам и ще искам по-подробни обяснения, защото предпочитам да говорим за реални неща, а не за теория и наредби (без да ги омаловажавам и тях де). Разбирам, че се занимаваш повече с теория или проектиране, отколкото с изпълнение на инсталации.
- Лесно е да кажеш, че РС, които се продават в мрежата не са подходящи, но тогава какви трябва да се ползват - марка, модел, цена?
- Лесно е да кажеш, че РС трябва да е вертикално над камината, ама в едно жилище на един етаж това почти винаги е невъзможно - камината е в хола, подходящо помещение за РС е банята, която е далече втрани, а тръбите се движат да речем в подовата замазка, така че "засилване на парата" няма как да стане
- Почти винаги е невъзможно да се изпълни системата с 2 метални тръби 1" от котела до РС, още повече пък и да се спазват наклони за обезвъздушаване, защото обикновено се налага да се минава през други помещения, да се пресичат врати и т.н. Дори ще се учудя, ако видя някъде домашна система с камина изпълнена с 2 тръби до РС, дори и да са пластмасови ф16
- Опитвам се, но не мога да си представя експлозия на камина, подвързана с пластмасови тръби - според мен просто металните фитинги ще изплюят и печката ще се превърне в един врящ чайник с вода - пак е грозна и плашеща гледка, но до експлозия няма как да се стигне. Ако тръбите са метални съм съгласен
Така, както масово се произвеждат и продават тези камини с водна риза, както и тези разширителни съдове с отвори 1/2", производство на Прити, Макет, и десетки знайни и незнайни производители, просто няма как да се спазват изискванията в наредбите, защото както виждаш болшинството от системите са Направи сам. Това, което аз виждам като реално е да се изпълнява поне тръбата до РС от мед или стомана. В по-оптимистичен вариант - предпазен клапан по температура, който при прегряване да вкарва студена вода от водопровода на входа на камината, а прегрялата вода да се избутва по метална тръба в РС.
Този пост няма за цел заяждане, а по-скоро да предизвика дискусия и споделяне на опит от специалистите. :smoker:
Transporterr ме е изпреварил докато пишех дългия пост, но гледам, че е писал в същия стил
професионал - специалист
LazarGanev написа:
Дори ще се учудя, ако видя някъде домашна система с камина изпълнена с 2 тръби до РС, дори и да са пластмасови ф16
:supz: АЗ,АЗ,мойта е такава :shock: :?.Отначало беше с една,с идея когато направя и таванските стаи(РС е там) да го преместя и да му пусна и циркулация,но време за тях така и не намерих и на втората зима се случи случката :shock: -замръзна тръбата и налягането взе да се покачва,но понеже го очаквах и бях инструктирал жената да гледа манометъра-хванах го навреме и за половин час се прибрах от работа вкъщи(на обедната почивка) и му пуснах и циркулацията.Оттогава смело си оставям системата,дори без да гори - щом ми върти помпата няма опасност да замръзне :partyman:
Добре де, твоята е такава по съвсем друга причина, но пак не е по препоръките на колегата PCL82 :)
PCL82 - майстор
Това за експлозията и пластмасовите тръби ми беше разказано от една проектантка, познат на която останал без ръка след като камината избухнала. Отдаваше го на запушване на 16мм тръба с алуминиева вложка до РС. Във всеки случай смятам, че грешки които могат да се избегнат не трябва да се правят.

Стигнах до извода, че камините в Бг са едно недоносче, проектирано(прекопирано) да се се свърже как да е с PEX AL PEX тръби без всякаква нормативна база. Да изкара 5 години докато е бума на дървената мафия-за по дългосрочни цели не става дума. Целвата група са широк кръг хора без много пари.

Иначе почти всички европейски камини/котли се правят за затворена система с нужната дебелина на стените. На практика в Европа почти не се правят отворени инсталации. Така е решен проблемът с мястото на съда.

Ако става дума за отворена система съм дал как би трябвало да бъде.
Ровейки за читави разширителни съдове попаднах на ДИН стандарт за тях.

Най-малкият стандартен е 30литра цилиндричен от 3мм ламарина с изводи 1".
Празен тежи 14кг.
Произвежда се грундиран или горещо поцинкован.

Но сиренето е с пари, а за тези които нямат пари ще има трици и ще им разправяме, че копуват сирене!
PCL82 написа:
Най-малкият стандартен е 30литра цилиндричен от 3мм ламарина с изводи 1".
Празен тежи 14кг.
Произвежда се грундиран или горещо поцинкован.

Но сиренето е с пари, а за тези които нямат пари ще има трици и ще им разправяме, че копуват сирене!
Добре, остави парите - къде се продава в Бг, за да мога след като получа проекта за изпълнение, да го включа в офертата с цена и после да отида да го купя и монтирам? Да не говорим, че с такъв грозник никой няма да ми приеме офертата или пък ще ме бият по главата с него :axe: .
Колкото до затворените системи - аз също съм им любител, но не съм съгласен, че на запад се ползват основно затворени системи. Дори почти всички котли, които се внасят в ръководствата за монтаж са със схеми за отворена система, дори и чугунените.
професионал написа:
LazarGanev написа:
му пуснах и циркулацията.Оттогава смело си оставям системата,дори без да гори - щом ми върти помпата няма опасност да замръзне :partyman:
аз доколкото разбрах от немските схеми, през РС започва циркулация при повишаване на нивото или завиране. ако имаш постоянна циркулация трябва да го следиш да не пада нивото непрекъснато. да? :)
..или квалифицирано лице трябва да отвори DRV вентилът за да циркулира през него минимално и да не смуче въздух. (на схемата на Прити заменен с тънка прозрачна тръбичка за контрол на нивото)

един от оплютите РС на Прити е точно така направен
Изображение

когато е с две тръби е схема 1 ( от немските ) и РС на Прити също може да бъде свързан по тази схема. тогава РС е на студената вода ( свързва се на долния извод HR- SR) а топлата вода идва по горният SV.
когато е с една тръба, е на топлата вода (или подаваща за радиаторите HV - SV) и се свързва с долния извод по схемата - е отменения стандарт схема 3 ( от немските)

при този съд единствено преливника в канализацията, е направен на принципа на действащия вулкан и бягащите и ужасени хора..

надявам се да не съм се(ви) омотал в расъждения :?

Тема "локално парно-вьпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: