• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всички въпроси за вилата.
pipbel - майстор
Ето го и самия комин за пещта. Гъвкав е и подходящ за замисъла ми.
Естествено ще го ТИ с вата предоволно там където преминава близо до дървенията.

Прикачен файл

SS854421.JPG
pipbel - майстор
Да почвам и серията от фотоси за пещта.
Вътрешните размери са 70/64см,спокойно се побира голяма тава 60/40 вътре. Височината на купола вътре е 47см, а на вратичката стана 41см, след като реших да я повдигна с още 1см. Иначе е 52см широка.
На най-невралгичното място (колоната на оградата) успях все пак да подпъхна 2см вата между нея и задната стена на пещта, иначе навсякъде впоследствие ще изолирам с 5см каменна вата както си му е реда.
Вратичката на пещта ще бъде двойна с 5см вата по средата.
Тухлите са 2 реда и след тях почват дъгите, които покриват и задната стена вкл.Нея съм я рязал с ъглошлайфа по шаблона.
Да потвърдя и аз нещо от моя опит, което беше дискутирано в друга тема - огн.тухли се режат с най обикновен диск за неметал, с диамантен диск е 3Х по-трудно.
Кофража го направих от 5 ОСБ парчета,изрязани по шаблона с 32см радиус.
Абе общо взето не е голяма философия, отне 4 дена (барабар с мисленето).
И удоволствието да си го направиш сам си заслужава.Определено ! :cool:

Прикачен файл

SS854331.jpg

Прикачен файл

SS854333.jpg

Прикачен файл

SS854335.jpg

Прикачен файл

SS854337.jpg

Прикачен файл

SS854338.jpg
pipbel - майстор
:arrow:

Прикачен файл

SS854341.jpg

Прикачен файл

SS854342.jpg

Прикачен файл

SS854344.jpg

Прикачен файл

SS854345.jpg

Прикачен файл

SS854347.jpg
pipbel - майстор
:arrow:

Прикачен файл

SS854348.jpg

Прикачен файл

SS854356.jpg

Прикачен файл

SS854361.jpg

Прикачен файл

SS854363.jpg

Прикачен файл

SS854364.jpg
pipbel - майстор
Гледах тука в някои теми колегите си зидаха дъгите тухла връз тухла. Не е правилно според мен. Аз си направих зидарската превръзка навсякъде както си му е реда.
Готов съм вече за масонската ложа. :-D :cool:

Прикачен файл

SS854367.jpg

Прикачен файл

SS854371.jpg

Прикачен файл

SS854372.jpg

Прикачен файл

SS854375.jpg
pipbel - майстор
Накрая завърших с малката дъга за вратичката.
После след като махнах клиновете след 24 часа обмазах отвън добре всички тухли със смес от Вебер флекс и шамот.
Работата по проекта пещ/барбекю/мивка продължава към края на Август.

Прикачен файл

SS854390.jpg

Прикачен файл

SS854391.jpg

Прикачен файл

SS854396.jpg

Прикачен файл

SS854404.jpg
bulhomes2 - майстор
На моята пещ имам и отвор отзад, кото се затапва, когато пещта се разпали. Пробвал съм опалването и без да отварям отзад и определено става по-бавно и по-трудно. Ако имате възможност е само в + да добавите и един подвижен кюнец там.
filmatoplo - майстор
Аз мислех че,ще го направиш комина-димоотвода за пеща да се пада над вратичката отвън ,тоест когато отвориш капака на пеща -тогава пушека да замине към комина . :? :) Ако монтираш димоотвода директно на върха на пеща , няма ли да се губи топлина .
pipbel - майстор
filmatoplo - нещо грешно си ми разбрал снимката. Комина на пещта ще бъде отпред, не отгоре на пещта.

bulhomes2 - предполагам че при тебе отвора на пещта е доста по-нисък от този на куполата и затова имаш проблеми с циркулацията.
Аз затова и зададох въпроса за правилното съотношение между двете преди няколко дена, но така и никой не ми отговори адекватно. Както и да е - при мен сега разликата е от само 6см и не мисля че ще имам проблеми.

Прикачен файл

SS854391.jpg
bulhomes2 - майстор
Ако въпроса ти е към мен - пещта ми работи вече 3-4 години. Задния отвор всъщност са два, разположени под около 45о, но ако отварям - отварям само единия. От там с почти хоризонтален кюнец извеждам дима да излезе само от под навеса. Основния ми комин си е отпред. Него го увеличавах допълнително. Пипбел, дано да нямаш същия проблем като мен. "Майсторите" ми иззидаха комина с еденични комински тела (въпреки настояването ми за двойни). Оказа се, че комина е крайно недостатъчен и пещта опушваше цялото барбекю (ама яко). Наложи се да правя допълнителен ламаринен комин и сега нямам проблеми вече.

ПП. Писали сме по едно време. Може и да си прав. В това не съм се заглеждал.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Ще зидкам дворно BBQ с пещ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: