• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
има ли някой тук който може да го направи, на някаква приемлива цена.
Става въпрос за амбилайта със сменящите цветове.
За софия
255388 - специалист
Прикачен файл:
1.JPG
Прикачен файл:
2.JPG
Прикачен файл:
3.JPG
Прикачен файл:
4.JPG
18бр. 10mm светлодиоди(9бр. 100mA/9бр. 20mA) захранени със зарядно от мобифон "Benefon". :-D
Red_line - специалист
255388 написа:
Прикачен файл:
1.JPG
Прикачен файл:
2.JPG
Прикачен файл:
3.JPG
Прикачен файл:
4.JPG
18бр. 10mm светлодиоди(9бр. 100mA/9бр. 20mA) захранени със зарядно от мобифон "Benefon". :-D
колега може ли да споделиш какви елементи си използвал в схемата в смисъл стойностите на резисторите и.т.н зарядното като често срещаните ли е 5V 450мА ли е ?
simbion - специалист
Здравейте на всички :) темата е супер и много заразна ... Та взел съм си 20 светлодиода - 24000mcd, 3V, 20mA,грец 1А-400V, сметнах си резистор 13,8к след греца при 20mA ток през диодите, незнам какви са стандартните стойности, ще проверя в магазина, но ме интересува каква мощонст трябва да ми разсейва резстора/ите ?
Как да го сметна ? Формулата P=U*I=I^2*R=U^2/R......
Интересуваме с кое напрежение да смятам на веригата или през диода, и ако е през диода да умножавам ли по броя на диодите ?
Също искам да попитам ако някой има опит с осветяването на Поликарбонат (бял,бял мат) да ми даде малко акъл ( или много акъл), че искам да си скалъпа една светеща маса, но незнам дали няма да свети на точки (петна) ако я светна с диоди ? Дали няма да е по-добре направо с луминисцентна лампа ?

Здравейте на всички :) темата е супер и много заразна ... Та взел съм си 20 светлодиода - 24000mcd, 3V, 20mA,грец 1А-400V, сметнах си резистор 13,8к след греца при 20mA ток през диодите, незнам какви са стандартните стойности, ще проверя в магазина, но ме интересува каква мощонст трябва да ми разсейва резстора/ите ?
Интересуваме с кое напрежение да смятам на веригата или през диода, и ако е през диода да умножавам ли по броя на диодите ?
Също искам да попитам ако някой има опит с осветяването на Поликарбонат (бял,бял мат) да ми даде малко акъл ( или много акъл), че искам да си скалъпа една светеща маса, но незнам дали няма да свети на точки (петна) ако я светна с диоди ? Дали няма да е по-добре направо с луминисцентна лампа ?

simbion - специалист
Ами сигурно ще стане,но диодите имат поне 3 предимства : заемат по-малко място, работната им температура е по-ниска, както и консумацията :?
Не съм сигурен дали няма да се стопи поликарбоната от една/няколко крушка/и 40-60W, а и как да ги вместя от долу :?
Ако успея да направя нещо ще кача снимки, ако не здраве да е :-D
2v6 - майстор
simbion написа:
Ами сигурно ще стане,но диодите имат поне 3 предимства : заемат по-малко място, работната им температура е по-ниска, както и консумацията :?
Не съм сигурен дали няма да се стопи поликарбоната от една/няколко крушка/и 40-60W, а и как да ги вместя от долу :?
Ако успея да направя нещо ще кача снимки, ако не здраве да е :-D
При използване на резистор консумацията няма да е чувствително по-ниска.
Резистора къде мислиш да го сложиш?
На какво разстояние мислиш да са диодите от пласмасата?
simbion - специалист
Относно консумацията, по-назад в форума прочетох, че консумацията е някаде около 6 вата (но не се сещам за колко диода :? )
А относно разстоянието до пластмасата незнам, трябва да взема поликарбоната и да го пробвам как ще свети, ще пробвам и с луминсцентна лампа но все пак искам да използвам масата за нещо като работна маса :)
Вече започнах коструирането, трябва да видя каде кача снимки :)
А резистора ще е след греца както на първата страница от темата :roll:
2v6 - майстор
simbion написа:
Относно консумацията, по-назад в форума прочетох, че консумацията е някаде около 6 вата (но не се сещам за колко диода :? )
А относно разстоянието до пластмасата незнам, трябва да взема поликарбоната и да го пробвам как ще свети, ще пробвам и с луминсцентна лампа но все пак искам да използвам масата за нещо като работна маса :)
Вече започнах коструирането, трябва да видя каде кача снимки :)
А резистора ще е след греца както на първата страница от темата :roll:
simbion написа:
... сметнах си резистор 13,8к след греца при 20mA ток през диодите, незнам какви са стандартните стойности, ще проверя в магазина, но ме интересува каква мощонст трябва да ми разсейва резстора/ите ?
Точно това е формулата - при 20 mA резистор 13,8 k ще разсейва 5.5 W топлина.
20 диода по 3 V са 60V по 20 mA са 1.2 W.

Такива диоди ще светят колкото 10 W обикновена крушка. Консумацията ще е около 7W :idea:

Ако наредиш във всяка дупка странично на пласмасата по диод ще е по-друга сметката...
simbion - специалист
2v6 написа:
Точно това е формулата - при 20 mA резистор 13,8 k ще разсейва 5.5 W топлина.
20 диода по 3 V са 60V по 20 mA са 1.2 W.

Такива диоди ще светят колкото 10 W обикновена крушка. Консумацията ще е около 7W :idea:

Ако наредиш във всяка дупка странично на пласмасата по диод ще е по-друга сметката...
Ами варианта е да взема още примерно 20 диода да станат 40 общо и да пробвам с дупки в поликарбоната...
може ли само да ми какжеш :?: и как разбра, че 20 диода х 24 000 mcd светят около 10 вата крушка :?:
Като цяло масата е почната утре ще я нося да ми направят 2 заварки, монтажа ще ми отнеме около 10 минути..... но чакането ще ми е с поликарбоната (с тестовете за осветяване )
Благодаря , че си толкова отзичив :prayer:
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: