Всички въпроси за вилата.
Здравейте, попрочетох доста теми за септични ями, но в почти всички е обърнато внимание на изграждането на нови септични ями. Купихме къща на село, която има съществуваща яма за водите от чешмите и банята. Вътрешна тоалетна няма, има тоалетна външна, тип дупка в земята (не знам и това ли се нарича септична яма). Ямата от водите е близо до къщата(на около 2-3 метра) а ямата под тоалетната е по-далече - поне 6-7 метра.
Искам да сложа вътрешна тоалетна в банята. Имам нялколко големи въпроса:
1. Ще може ли да се използва съществуващата яма за водите? Със сигурност отговора зависи от това каква е ямата, но все още не съм я отварял - тя е със няколко бетонни капака отгоре - само това знам. Освен обема какво друго да гледам?
2. Всички ями ли се източват от "фекалка"? Има ли вариант за яма, която се "самооттича"? Питам защото както външната тоалетна така и ямата за водата е от задната страна на къщата и е невъзможно да се влезе с превозно средство за да се източват. До сега е ясно че не е източвана нито тоалетната нито водната яма.
Къщата е вила на село. Ползва се от майка ми през летните месеци, като тук таме някоя събота и неделя и ходим на гости още 2-3 човека.
NeoBoss - специалист
само източването на яма е божа работа зависи на какво место просмувка ли се влагата от почвата или не т.н. фекалките са със маркуч 60 метра та колата трябва да може да влезе поне на 50 ментра от ямата зада имаш успех :)
Е в такъв случай май ще се ползва съществуващата яма. Щом са с толкова дълъг маркуч ще стане.

Сега в главата ми се върти идеята да пусна една тръба между двете ями да се получи нещо като преливник - за всеки случай ако нещо изпуснем момента с фекалката или ако дойде голям дъжд да не "изкаляме" целия двор. :toimonster:
Transporterr - специалист
ти най добре първо намери фекалка която да изпомпва от 50 метра защото и аз съм чувал че има, ама като дойде време да не се чудиш защо така стана ..
willow75bg - напреднал
Бодваш една върба отгоре върху ямата и ти гарантирам,че майкати никога няма да я напълни тази яма.
vladilen - специалист
boxus какво измисли?
с интерес следя - имам чувството че си описал моят случай - всичко съвпада на 100% и аз съм със същата дилема!
Все още не съм ходил натам за да огледам в детайли ямата, но в общи линии планирам ако е достатъчно голяма просто да пусна една тръба ф110 от тоалетната до ямата и да забравя. Тъй като тая къща изобщо не е ползвана няколко години би трябвало ямата да е празна. Ако наистина е празна, не са се свлякли стените - т.е. е в добро състояние направо ще действам. Ако не е - ще му мисля. Върба едва ли мога да засадя върху нея, защото върху нея има бетонни капаци. Мога някъде до нея, но не мисля да рискувам да не вземат корените нещо да прецакат стените. И понеже тая операция няма да се прави близките 2-3 месеца се чудя дали ако скоро ходя натам да не напълня ямата до половина с вода от помпата за поливане (която е от другата страна на къщата) и да следя как върви нивото - дали се оттича.
vladilen - специалист
при мен се сещам и за друг вариант
имам водомерна шахта която е отдалечена на 15м от банята
и обмислям възможноста с един масрав (то ще се копае видяло се е) да свърша:
- вкарване на водомера в къщата
- дренаж около къщата
- отвеждане на водата от банята и мивката через дренажна тръба до бившата водомерна шахта, която трябва да се преработи в попивна
- а бившата яма от банята (както е и при твоя случай) да се използва само за тоалетната (също не знам в какво състояние е - така че копането ще започне от тук, а в движение ще става ясно дали горното е осъществимо!)

ако някой е правил подобно нещо да сподели струва ли си? :?
и още нещо - на каква дълбочина е редно да се полага мръсния канал (фи 110)?
:partyman:

Тема "Съществуваща септична - добавяне на фекални води" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: