• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
c5pro - специалист
leo^^ написа:
ArturDent написа:
vasilisto написа:
Привет!Кабелите както и да минават,както и да се кръстосват - нямаш абсолютно никакви проблеми.Единственото условие в точките на евентуален допир е самата изолация на кабела да не е наранена..
Точно това ме интересуваше, защото от ключа до лампата нама кАк да стигне без да пресече магистралата за контактите. А може ли в една разклонителна кутия да са връзките за контакт и за лампа?

Желателно е да направиш отделни раз.кутии,само за осветление и само за контакти.
Тани - модератор
ArturDent написа:
Може, може, да не пресича. Просто "магистралата" на лампата е над тази на силовите.
Може да са в една разклонителна кутия.
Артъре , лампата е горе , а ключа долу все някой от кабелите трябва да пресече "магистралата" :wink:
evil - специалист
"""Може, може, да не пресича. Просто "магистралата" на лампата е над тази на силовите.
Може да са в една разклонителна кутия."""
Ох майкооо ,я вземи та бръкни в контакта за да разбереш първо що е това ток и тогава да раздаваш съвети в нета бе човек :-D
Първо -няма как да не се пресече и това не е никакъв проблем
и Второ - Колко по-силови инсталации има в едно жилище от осветлението.Това че в токови кръгове контакти има по-големи амперажи не ги поставя в някаква по-силнотокова група консуматори от осветлението :shock:
мале мале -тук куцо и сакато акъли раздава :shock:
и Трето - не бива да са в една кутия връзките от различни токови кръгове, няма такава практика ,пък и при погрешна връзка става една мешеница която може да се открие чак след сериозен проблем а първоначално да работи привидно ОК :-D
Trifun - специалист
@leo^^, може да помислиш над варианта кабелите да вървят в замазката на пода, до стената. Така винаги ще ги знаеш къде са и вероятността да ги удариш намалява значително. В моята панелка е така - всички кабели, които излизат от таблото, слизат надолу, а после тези за осветлението се качват, минават през конзолната кутия на ключа (прекъсва се само фазата), продължава нагоре и отива в лампата. В конзолната кутия има достатъчно място дори и да се снади нулата, да се изолира и да остане зад ключа като се монтира. (това е ако ключа е сериен)
leo^^ - специалист
Как е по правило да се свърже ключа с лампата, така:
Прикачен файл:
Drawing1.gif
Drawing1.gif (4.27 KиБ) Видяна 10543 пъти
или така:
Прикачен файл:
Drawing2.gif
Drawing2.gif (4.25 KиБ) Видяна 10543 пъти
Тани - модератор
Що за малоумно изпълнение е второто? Ако ми кажеш че си го виждал и на практика :? Това може да го направи само някой, на който му се плаща на метър да копае канали и в момента няма работа! Пък и така вероятността да прекъснеш кабел в последствие е по-голяма! Кабелите трябва да вървят на една и съща височина по хоризонтала , за да се знаят къде са! Та и първата схема не ти е правилна хоризонтално кабела на лампата минава заедно с другите кабели и се отклонява само вертикално към нея!
leo^^ - специалист
Благодаря за отговора, да в тази стая която ремонтирам лампата е свързана по 2-я начин, и затова питах, за потвърждение, че е неправилно. Ще го имам предвид това :
Кабелите трябва да вървят на една и съща височина по хоризонтала , за да се знаят къде са! Та и първата схема не ти е правилна хоризонтално кабела на лампата минава заедно с другите кабели и се отклонява само вертикално към нея!
  • 1
  • 2

Тема "Чертеж на ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: