• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
to6o4033 - напреднал
Здравейте, направих си котлон на газ за варене на ракия, но не работи както трябва,не е със син пламък а е все една гори огън на дърва. Дюзата ми е 1мм. а отворите на самия котлон са разпробити с 2мм., мисля си че отворите за въздуха са малки и за това не гори както трябва, и има ли значение как са разположени отворите за въздуха хоризонтално или вертикално. Моля някой ако е правил такъв котлон нека сподели опита си!
ZMeyGorianin - майстор
В последно време газовите уреди се продават с два вида дюзи- за пропан и за метан. Вторите са с по-голям отвор и на пропан не работят добре и опушват тенджерите. Провери твоята да не е такава и я смени с по-малка.
ESPACE - майстор
to6o4033 написа:
Здравейте, направих си котлон на газ за варене на ракия, но не работи както трябва,не е със син пламък а е все една гори огън на дърва. Дюзата ми е 1мм. а отворите на самия котлон са разпробити с 2мм., мисля си че отворите за въздуха са малки и за това не гори както трябва, и има ли значение как са разположени отворите за въздуха хоризонтално или вертикално. Моля някой ако е правил такъв котлон нека сподели опита си!
Направи една снимка на това творение да видим въпросните отвори за въздух колко са и как са разположени.
to6o4033 - напреднал
Прикачен файл:
DSC00133.JPG
DSC00133.JPG (114.31 KиБ) Видяна 9431 пъти
Прикачен файл:
DSC00134.JPG
Прикачен файл:
DSC00135.JPG
ESPACE - майстор
Бутилката с редуцир-вентил ли е или направо с врътка пускаш пропан-бутана? Тая чернилка е от богата газово-въздушна смес.
tretre - специалист
Не виждам защита.
Моля, не правете бомби!
ESPACE - майстор
Каква защита търсиш при това. Че те повечето котлони по пазарите от този тип са за употреба на открито и нямат също защити.
lov - майстор
Не си ли виждал как се прави регулирането на въздуха на такава горелка.
Сложи една ламаринка свита на тръбичка да обхваща стегнато там където ти е процепа на дюзата. Така че да можеш да затваряш този отвор почти плътно. С леко преместване по него ще намериш оптималното съотношение на газовата смес. Само че не пробвай когато подаваш газта на максимум. А си избери като за начало някакво средно положение. Пък като уцелиш някакво задоволително положение може да вдигнеш подаването на газ. И тогава ще се ориентираш кое на къде и как да става.
to6o4033 - напреднал
Има пластина за регулиране, но и с нея съм пробвал да пак е същото. Чернилката /опушването/от богата смес ли се получава? Редуцил вентила е с врътка разбира се.
LazarGanev - "Велик майстор"
Дюзата е голяма
  • 1
  • 2

Тема "ГАЗОВ КОТЛОН" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: