• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
svetoslavoff - специалист
Здравейте,
Използвам темата да споделя следния проблем - цялото лозе досега е в перфектмо състояние, пръскам редовно, редувам препаратите, но само два чукана на различни редове бяха поразени от маната и стърчат само голи пръчки. На съседните на тях лози няма и помен от мана, един сорт са с поразените. Дали мога да ги спася (двата чукана) или да ги изкореня.
Лек ден и добра реколта!
Johny - майстор
Остави ги. И на мене ми се е случвало, но на другата година израстват.
Neno Er - специалист
svetoslavoff написа:
...но само два чукана на различни редове бяха поразени от маната и стърчат само голи пръчки.
Лошото е, че когато пръчките останат без листа, не могат да узреят и да се ползват за плодни на следващата година.
Не се притеснявай. На следващата година от главината/чукана/ ще избият нови леторасти и започваш възстановяването на лозата.
Добре е обаче на есен да загребеш главината/чукана/.
svetoslavoff - специалист
Благодаря на Джони и Нено за съветите. То е ясно, че двете лози за тази година съм ги прежалил вече, но не мога да си обясня тази избирателност - при едни и същи грижи. Дали не е необходимо по-сериозно лечение...Изразил съм се неправилно, не са чукани, мисля че Гийом се казваше оформянето.
Лека вечер!
Johny - майстор
Не съм сигурен, че маната е причина за такова тотално обезлистяване. Няколко пъти ми се случва със стари хубави лози. Ако е по рано в топлият сезон - до есента тръгват нови леторасли. Тази пролет асма на 4г., след като тръгна нормално, изведнъж спря растежа и ... умря. :oops: Писах до института в Плевен със снимков материал, но не ми отовориха.
Ние да сме здрави! :)
forski - специалист
Колеги имам два уточняващи въпроса :lol:

В крайна сметка кога трябва да е последното пръскане на лозите,август месец ще направя две профилактични пръскания и после ...

И другият ми въпрос е: тази година края на февруари посадих две пръчки,боднах ги в земята и те взеха че се хванаха но,как да ги опазя от измръзване през зимата?
Варианта да ги захлупя с туба от мин.вода ще свършили работа или има друг чалъм?
EDI - майстор
Аз имам две млади.Едната се качи на асмата миналата година, а другата сега стигна до горе.Увивам с вата и найлон, а долу засипвам добре с пръст.
forski - специалист
Той проблема е че моите се показват една педя от земята и са избили по-две листа от пъпките.
Чак няма какво да им засипя с пръст,а и не вярвам до октомви-ноември да израстът кой знае колко нагоре.Та за това се чудя дали да не ги захлупя с по-една туба от мин.вода и нея да я засипя с пръст до половината (това разбира се чак на есен не сега :) )?
EDI - майстор
За малки може и да стане.По принцип малките докато се оформят горе, се накланят и се засипват с пръст.Отрежи отгоре тубата и я запълни цялата с пръст, да засипеш цялата лоза.
Johny - майстор
forski Погледни това: http://agronet.bg/agro-calendars/wine-growing.html . Има всичко по месеци.
Колкото до младите лози - сигурно не са ти проблем 6-7лв.. Купи си 2 вкоренени лозички и ги засади до края на ноември, за да ти е читава работата. Аз лози и асми не загрибам, но не е проблем да направиш две пирамиди от пръст. Това е достатъчно за да запазиш основата на лозата. И без това ще режеш на пролет на чеп с две очи.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Пръскане на лози" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: