От мобилни телефони до цифрови камери
stefan_mil4ev - специалист
Здравейте, въпросът ми е за схема с мигащ светодиод, работеща на 12В. Ако вместо светодиод поставя реле на 12В, то ще прицъква ли или въобще няма да захапе.
hygro - майстор
Продават се много видове светодиоди, които мигат без външни елементи. Например:

http://www.lc-led.com/products/b500jpf4d.html
Мисълта ми беше, вместо светодиод да сложа реле на 12В. Дали ще започне да "мига" като диода, т.е. да комутира със същата честота с която е мигал диода. Идеята ми е да накарам по мощна лампа да мига.
ArturDent - Почти Безобиден
Зависи от релето и диода.
Релето има доста по-голяма инертност от диода. А и мощната лампа също.
rutaro - специалист
Посочи схемата, за която говориш, или сподели каква ти е идеята, така ще получиш по-точни отговори.
Става дума за схемата по долу. Мислех си да я направя и да видя какво напрежение ще получа на изхода и според него да подбера релето. Както споменах по горе, целта ми е една 60W крушка да я накарам да мига. Ето и компонентите на схемата:
2. VT1 Транзистор 2Т3308 - 1 бр.
3. VT2 Транзистор 2Т3511 - 1 бр.
4. VD1 Ценеров диод 4,7V (5,1V) - 1 бр.
6. С1 Кондензатор КЕА II 0,47µF - 1 бр.
7. R1 Резистор 1kΩ - 1 бр.
8. R2 Резистор 1MΩ - 1 бр.
9. R3 Резистор 470kΩ - 1 бр.
10. R4 Резистор 10kΩ - 1 бр.
11. R5 Резистор (33÷100)Ω - 1 бр.

Прикачен файл

15.gif
15.gif (3.34 KиБ) Видяна 7173 пъти
sstefanov - майстор
За да използваш реле, трябва да го включиш вместо R5 и VD2, тоест между колектора на VT1 и емитера на VT2. Не забравяй и обратния диод (обикновен диод с катод към колектора на VT1 и анод към емитера на VT2). Той ще ти пази транзисторите от пробив при изключване на релето.
Благодаря за отговора. Утре ще взема елементи и като го направя ще пиша какво е станало.
Найденов - специалист
Според мен за тази схема не е нужно да слагаш реле- просто замени транзистора VT1 с по- мощен със същата полярност- PNP , ако лампата е на 12 волта.
Например руските КТ 818.
sstefanov - майстор
Сега разгледах по-подробно схемата и въобще не ми хареса. Както обикновено, схемата е недомислена. Едва ли някой я е пускал на практика да работи!

Ето няколко сериозни недостатъка:
1. Нищо не ограничава тока в колектора на VT2 и в момента, в който той се отпуши ще изгори прехода база-емитер на VT1, (а също и VT2). Би трябвало да има резистор между колектора на VT2 и базата на VT1.
2. Честотата ще зависи от товара.
3. Има прекалено много елементи с неясна цел. Например ценеровия диод, който уж трябва да стабилизира нещо, но не го прави (виж предишната точка).

Не знам къде ги намирате такива схеми и защо точно такива избирате да правите, след като има и по-прости и по-добри.

Тема "Мигащ диод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: