• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
lov - майстор
Тя че е голяма голяма е ама внимателно като се борави с крана на вентила трябва да го докара до някакво ниво. Пък после да мисли за по малка дюза. А понеже ще му е трудно да направи по малка като диаметър дюза може да ползва варианта малкия отвор да е по дълъг. Поне 10мм. ако може и повече. Така се постига същият ефект като на отвор с по малко сечение.

И не може да не се регулира никак поиграй си повече и по бавно защото налягането в маркуча спада бавно и може да те лъже.
LazarGanev - "Велик майстор"
Има готови дюзи с всякакви отвори. Има готови горелки, които са перфектни и са без пари. Според мен има много по-важни неща, където човек си струва да хвърля енергия по почина "Направи сам", да не говорим колко опасни са подобни експериенти.
lov - майстор
Е Лазаре ти отепа с тоя пост форума бе. Нали това му е идеята. :?

А като гледам колегата се е справил с механичната част доста по добре от това което се предлага по магазините. Щото аз си купих една турска горелка дето саджака им е направен от щампована ламарина 0,6. Дето ако им сложа една по голяма тава ще се смачка камо ли да сложиш казанче.

От делно газта не е чак толкова страшно нещо стига да се спазват определени елементарни правила.
LazarGanev - "Велик майстор"
lov написа:
От делно газта не е чак толкова страшно нещо стига да се спазват определени елементарни правила.
За разлика от метана, много опасно нещо е пропан-бутана, елементарни правила не се спазват - първо защото не се знаят, второ - няма никакъв контрол, трето - това че няма контрол се знае от самите производители и търговци и за пропан-бутан се предлагат всякакви ментета, които не отговарят на елементарни изисквания за някаква безопасност. 10-15 лв струва една такава фабрична горелка на руския пазар, а за направата на това съоръжение авторът на темата е дал поче за материали, да не говорим за труда и нервите и пак няма нищо насреща. Уважавам сръчните ръце на българина, но има достатъчно други области за изява, а тук дори няма и икономически ефект. Вместо за желязо тези пари да бяха дадени от автора за кайсии, сега можеше вече да обсъждаме първата партида двойнопрепечена домашна кайсиева :wink: :drinkers:
Ще споделя собствен пресен пример - преди няколко дни съвсем случайно с ужас видях малко пламъче, излизащо от резбата с която се завива горелката на туристическата бутилка в къщи на терасата. При смяната на битилките челното гумено уплътнение е паднало и от резбата започнал теч на газ, който се подпалил и ако не го бях видял - не ми се мисли, косата ми настръхва... Тези "туристически бутилки" са толкова опасни, а в същото време - безконтролни, а в 70-80% от жилищата имат такива, като за голям процент от хората това е основно средство. Идеята ми е поне да се ползват нови фабрични изпълнения, а не самоделки.
lov - майстор
]
Е не на всеки му е под ръка женския пазар :) че да си купи такава горелка на такива пари. Аз моята я взех от Илиенци за 23 лева ама и то мие далеко и стана случайно да се сдобия с горелката. Относно контрола сам знаеш че си има наредба ама се спазва чат пат. Поне спряха да зареждат бутилки на газостанциите.
А относно как се е справил колегата честно нямам забележки. Както писах по горе справил се е повече от добре.
Относно коя газ е по опасна можем и да поспорим ама не е тук мястото. И двамата сме минали обучение по темата само че по различни времена и изискванията са са променили. И то в посока на занижаване. Другата разлика е че аз съм се занимавал само с пропан-бутанови инсталации а ти с метанови. Ама такива бяха времената.
А относно туристическите бутилки нали знаеш че са разрешени само за употреба само на открити пространства а не в жилищни сгради. Тъй че нямаш право да мъркаш поне ти.
А гумените уплътнения на битовите бутилки по наредбата по мое време трябваше да се подменят при всяко зареждане. Отделно при всяка смяна пак трябваше да се прави проверка в какво състояние са. :?
Тогава не се допускаше даже да се съхраняват в жилищните помещения. А сега всеки кой където намери за добре че някои уреди даже си имат и място за тях.
Та кога се пазват поне елментарните правила няма проблеми. Ама за кайсиевата на колегата има да чакаме щото кайсии тази година няма. Тъй че ще се задоволим само с чесане на пръсти по клавиатурата :lol: .
Айде да спирам, че оспамихме темата на колегата.
tretre - специалист
Защо колите с газови уредби минават преглед, а котлоните не?
Колко коли са се запалили през изминалата година? А колко домове изгоряха?
Понякога е по добре да зададеш правилните въпроси, и човека сам да си отговори.
Когато му даваш готов отговор той просто го отминава.
lov - майстор
Кой ти каза че не трябва да минават. Така е записано по наредба ама никой не я спазва. Те газовите бутилки за битова газ също трябва да минават ама не на всякъде се спазва. И проблема е не в закона а в манталитета който имаме. Отделно и тези които трябва да правят инспекциите си гледат работата през пръсти. А причината е може би и безпаричието което е налегнало по голямата част от хората.
ZMeyGorianin - майстор
След като ползвах газовата бутилка 3-4 години, а беше закупена преди 20 и нещо реших при следващото зареждане да я сменя за празно/пълно на газ станцията. От там ми дадоха прясно боядисана добре изглеждаща поне отвън бутилка. Кога е проверявана обаче и до кога е валидна проверката не видях никъде. Поне се утешавам, че по тези станции има някакъв контрол все пак.
kretio74 - специалист
Преди около година един апартамент на 4 тия етаж гръмна от препълнена бутилка. Аз откакто се помня ползвам битова газ. Много хора не знаят елементарните мерки за безопасност ( гърмежът станал щото потопили бутилката в гореща вода за да се разледи :-D , което не е смешно щото 2ма човека си отидоха а един пожарникар беше 1 г. в Пирогов.). Имаше едни курсове за безопарност през комунизма, ма сега...
По темата, 100 % е богата смес. 1-ви начин по малка дюза. 2-ри начин по- голями отвори за въздуха и много проби. Иначе изделието е направено доста мераклийски за което ЕВАЛА.
to6o4033 - напреднал
Благодаря колега , ще пробвам с по малка дюза!
  • 1
  • 2

Тема "ГАЗОВ КОТЛОН" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: