Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте.Правя ремонт и ми предстои купуване на бойлер и слънчев колектор.Колектора ще е на една плоча над бойлера и ще трябва да задоволява нуждите основно на двама човека.Така.В момента нямам възможност да закупя,но мисля зимата да припалвам котел или камина.Засега ми е рано да решавам,ще питам вас някой ден.Въпросът ми:Бойлер със серпентина и мантел на Сънсистем,или такъв със две серпентини от горе до долу на Теси?Според мен по-ефективен е на Теси,но това е някаква логика...Просто се чудя как може да се произвеждат във такива големи заводи бойлери със серпентини,разположени горе и долу???Та за това питам Вас!Спрял съм се на поне 120 литров,защото колкото повече,толкова повече.Има предвид,че слънцето така или иначе ще грее,поне да затопля повече вода.Предварително благодаря :supz:
Тани - модератор
Добре дошъл във форума ! Искам да ти напомня , че той освен за писане става и за четене! Наблегни на второто! Вече всеки месец е отговаряно конкретно за твоите въпроси и всяко следващо питане ще ходи в коша! Ако има нещо неясно със сметките по вече започнатата инсталация питай в някоя от старите теми!

ПП ползвай търсачката!
Ами в петте страници с мнения за "Мантел" така и не намерих отговор на моят въпрос.Та за това си питам.Е,разбрах кой към кой вариант клони,вероятно защото това работи,но не и защо.Защо?Защо на един горната серпентина е свързана към колектора,а на друг долната?Защо колектора е "добре" да помага на камината,след като дървата са в мЪзЪтЪ?
Тани - модератор
Правилото е по- нискотемпературния източник да се свързва отдолу, защото според физичните закони топлото се движи нагоре! При някои майстори физичните закони не важат , защото те са по умни и си свързват серпентините както си искат по тяхна си логика. Тях няма да ги коментирам , у нас все още физичните закони действат ти сам си прецени за у вас! Относно мантела - това е един голям компромис който се прави когато са необходими две серпентини , но в бойлера няма достатъчно място за тях! Поне аз не знам професионално изпълнение с мантел - само при битови бойлери се прави!
Това с мазата и дървата не можах да го схвана и затова ще се въздържа от отговор!
Закрий темата,вече благодарих
Тани - модератор
krivolineen написа:
Закрий темата,вече благодарих
на кого :?

Тема "Въпрос за бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: