Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
torbalan - Дървен философ
Тани написа:
У наше село баластра се казва на филц+пясък или пясък+дребни речни камъчета към които се добавя цимент за да стане бетона! :wink:

и в наше село - същата работа

баластра и чакъл е едно и също и представлява ситни (понякога даже не толкоз ситни) речни камъни и пясък....

на другото му викат филц (промити речни камъни с горе-долу еднакъв размер) и пясък...
kam34 - специалист
По отношение за максималната здравина има значение и какъв е цимента да ли е 32.5; 42.5 или 52.5. Б15 не е максимално здрав бетон http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 0%BE%D0%BD И водата не е на око а не трябва да е повече от 55-60% колкото е повече водата толкова по слаб е бетона.

Баластра според мен е направо изкопан пясък с камъните от реката, като има и малки и твърде големи камъни които явно ще му пречат.
Последна промяна от kam34 на ср юли 27, 2011 10:33 pm, променено общо 1 път.
Илиян Илиев™ - майстор
Ми освен да изчакаме и Еклекс да се изкаже и те така... :?
torbalan - Дървен философ
освен това за пътека на двора да се гони чак "максимална здравина" е леко безсмислено...

моите пътеки съм ги бъркал на око...
и отгоре им минава камион, дето тежи около десетина тона с товара...и не ги пука :)
професионал - специалист
Стефко написа:
Иначе, "па бабешки", един кубик баластва са 24 колички РК1
Стефко,една количка РК 1 (стандартна) има обем 0,06м3,или за 1м3 ти трябват 16,666667 бр.Иначе,за цимента си прав,ама има ли още 50кг. чували?
  • П.П
Има и други размери колички,но в случая приемаме,че става въпрос за най-разпространената РК 1.
Тани - модератор
Е защо да няма? Аз само такива взимам! Излизат с левче по-евтино , а това си е една торба допълнително на 10 закупени!
ebahti - майстор
Тани написа:
Аз само такива взимам!
Явно си здрав у кръста :)
Еклектик - специалист
Добре, не замазка, а плоча с дебелина 5-6 см за отвеждане на водата от стените на къщата. Потърсих съвет - иначе съм решил 1 куб м баластра, 0,4 пясък, 18 торби портландски цимент по 25 кг торбата. Много ли е малко ли е? Камиони няма да минават. Искам да бъде здраво, това е!
schuldiner - майстор
Еклектик, ако се съди по ника ти, имаш представа и само събираш допълнителна информация... Що не си вземеш едно книжле от техническа книжарница и да видиш там различните варианти. Черно на бяло, от авторитетен източник. Преценката какво точно да направиш е твоя - ти си знаеш предназначението, натоварванията, агресивността на средата, метеорологичните условия... Има и описана технологията най-подробно.

ПП Съвет: Ползвай 1/4 от чакъла за подложка върху пръстта. Към остатъка добави още 3-4 чувалчета пясък за бетона, около 300 кг цимент и ще имаш материал за петнайсетина квадрата.
ebahti - майстор
На 3 до 4 колички матерял-50кг цимент......аз го бъркам с 3

Тема "Влагане на цимент в баластра" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: