schuldiner, истина е, че имам общи представи от разни книжчици, но търся мнение на хора, които са се сблъсквали с подобен проблем и са го решили успешно. Благодаря за съвета за баластрата. Виждал съм, че слагат черно фолио върху почвата и после скарата преди да излеят бетона, но според мен това е по-рисково от филц, баластра или някакъв инертен материал. Греша ли?
Ами то, ако питаш, всички са я решавали успешно тази задачка. Въпросът е как. Но там вече е сложно, защото условията са много и различни. Аз те побутвам да си прочетеш пак книжките, да съпоставиш написаното с твоите условия и така да избереш конкретен вариант. Няма как някой от форума наизуст да знае какво точно имаш нито като пари и материали, нито като инструменти, нито като умения и желание за работа.
Колкото до найлона отдолу, той е само за да не се замърсява бетонът от почвата. Ако е направо чакъл или пръст, първо се мокри обилно, но без да се образуват локви - това си го пише също. "Черно фолио" в смисъл хидроизолация под пътеките околовръст на къщата... сигурно си видял някакъв специфичен случай, не е правило.
За себе си дворните настилки ги правя двуслойни - по-слаб долен пласт и по-прецизен горен. Но хората не искат, и аз не знам защо...