• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
Сори bigshop,
Не съм довидял. :cry:
Набързо прегледах файла и си го запазих за бъдещо проучване.
На фасадните системи не обърнах внимание.

Това за U и лъчистата енергия звучи съвсем логично.
Как се дефинира U в този случай (вкл. и при Pilkington) си остава загадка (поне за мен).
Възниквала е подобна неясност и при Неопор и вата с фолио - ще е интересно да се изясни. :?
AntonBM - специалист
8180, профилите се отразяват негативно на общото изделие прозорец (Ut), само когато стъклопакета има по-добро Ug от неговото Uf. Това се получава само при тройните стъклопакети с нискоемисионно стъкло и то не за всички видове профили. За пасивните къщи профила наистина се пълни с пенополиуритан и металната армировка е с прекъснат термомост, така че те наистина докарват Uf=0,8. Формулата не е сложна:
Ut = (Σ Ag.Ug + Σ Af.Uf + Σ l.Ψ)/At
С индекси:
t – цялостно изделие (прозорец)
g – стъкла
f – рамка
последният член Σ l.Ψ са термомостовете.
bigshop написа:
Освен това цитирания по-горе ISO стандарт въобще не е въодушевяващ. За неговото използване си трябва отделно "висше". И формулите му са много дълги, а мен са ме учили: всяка формула по-дълга от три сантиметра трябва да се постави под съмнение.
Явно ти наистина можеш да мислиш! Действително в топлотехниката има много формули, които важат при определени условия и не важат при други. Това е в пълна сила и за стъклопакетите. В изчисляването им се ползват критерии на подобие (Прандтл, Рейнолдс, Граспхов и т.н.), които се изчисляват по различен начин за различни условия. Най-грубо казано в голяма част от формулите, които ползваме се съдържат елементи, които са по-скоро статистически величини.
Прав си и за това, че коефициента на топлопроводимост на дограмата не е константен (зависи от външната температура) и не е еднакъв в 2-те посоки (при наличие на К-стъкло). Но за да не си усложняваме излишно много живота, се налага да се приемат някакви гранични условия, при които да го изчислим и ползваме една обобщена средна стойност.
Програмата не искам да я хваля. Рядко я ползвам (не става за България), но в USA е основно средство за изчисления и топлинни симулации на ОВК инсталациите на сградите. Модула за дограмите е една малка част от този софтуер.
Пропуснах да напиша, че габарита на прозореца е от много голямо значение за стойността на U. Вижда се от формулата, която съм написал по-горе, площите Ag, Af и дължината на термомостовете са различни за 2 различни прозореца. Това означава, че два прозореца изпълнени с еднакви материали, но с различни габарити имат различно Ut. Ние в България не си играем да смятаме това, а приемаме едно общо за всички прозорци. Получава се малка грешка, но тя е в приемливи рамки. Въпросният софтуер е добър с това, че задавайки габарита на прозореца той сам се грижи за изчисленията и чак издребнява по нашите критерии... Щом и пердетата се отразяват на U-то, прави си сметка колко е „пипнат”!
Последна промяна от AntonBM(стар) на пет юли 29, 2011 8:52 am, променено общо 1 път.
AntonBM - специалист
Когато си прочетох какво съм писал по-горе видях, че в същност не се разбира ясно какво искам да кажа или по-точно да питам!
В много, ама наистина много проспекти, рекламни брошури, че дори и в сертификати срещам коефициенти на топлопроводимост на дограмите, които са с меко казано невъзможни стойности на коефициента на топлопроводимост на прозорците. Често се питам от къде са ги взели тези стойности? Как са ги изчислили? И до колко са реални?
За сега не съм намерил отговор на този въпрос и за това се обърнах към колегите, пишещи тук.
Аз лично вярвам само на стойностите, които се получават чрез изчисления а те са винаги по-лоши от тези в проспектите и брошурите.
Често проверявам частта „Енергийна ефективност” на сградите (сега е задължително тези изчисления да минават през проверка от друг проектант, не този който е правил проекта) и там намирам такива глупости, че чак ме е срам да се нарека проектант, като гледам какво правят колегите. По новата Наредба 7 от 2005 (тази по която се прави частта ЕЕ и се сертифицират сградите) референтната стойност за коефициента на топлопроводимост на дограмите е 1,7 [W/m ².°K]. В 90% от случаите колегите слагат PVC дограма, със стъклопакет от 2 стъкла, като едното е нискоемисионно и за него дават U=1,6 [W/m ².°K] (по изчисления излиза 2,1). Така в изчисленията си те докарват сградата до енергиен клас “В” (т.е. в норми) и смятат, че проекта им е наред.
8180 - майстор
Е, Антон,
Ние тук сме все "направисамковци" - от разни проспекти на фирмите са ни данните.
Няколко колеги задълбаха да правят калкулатори (единият - лекар!), но не съм чувал някой да е задълбал особено в прозорците. Доверяваме се на фирмите, засега.
В тази връзка, ти как би коментирал данните на Пилкингтон? Чувал съм, че минават за Мерцедеса при стъклата.
Сигурно не ти е баш в профила, но ако имаш мнение за пълненето на стъклопакета с инертни газове. Даваш има ефект (Пилкингтон - също), но доколко може да се разчита на това в БГ?.
AntonBM - специалист
Как да им вярвам, като половината български фирми дават коефициенти подобни на тези на Пилкингтон, че някой и по-добри?
Когато си купуваш стъклопакет, могат да ти кажат, че са го напълнили с аргон, ксенон или криптон, но как да го провериш? К-стъклата се виждат, но инертните газове как да ги разбереш вътре ли са? Установката за опитна проверка на U на прозорците е много сложна и не съм чувал (поне в Бургас) някой да я сглобил и да я сертифицирал. На схемата по-долу е дадено много грубо как се прави замерване на U-то на прозорците.

Прикачен файл

U-staklo.JPG
U-staklo.JPG (35.82 KиБ) Видяна 2950 пъти
valio2007 - специалист
AntonBM написа:
Малко късно се включвам в коментарите, но има някой неща, които ме смущават и бих искал да чуя мнението на колегите, които са се изказвали по-рано.
В по-ранни изказвания на колеги (pipbel, yurig, Takezo Sensey) има цитирани различни стойности на коефициенти на топлопреминаване U ,[W/m ².°K] на различни видове прозорци. Там те дават различни стойности за стъклопакети включващи и К-стъкло, които, според мен са повече рекламни, от колкото реални! Има няколко въпроса към тях от къде са взети тези стойности и до колко са реални? И аз се включвам към питащите...
Методиката за изчисляване на коефициентa на топлопреминаване U за прозорците е стандарта EN ISO 15099. В него са зададени всички необходими данни за изчисляване и когато го ползвам за да определя U ,[W/m ².°K], на стъклопакети включващи и K-стъкло, получавам смущаващо различни стойности. Те са близки до тези които получавам и чрез софтуера на Carrier – Hourly Analysis Program v.4.5 (той също предлага възможност за изчисляване на Ut на прозорците). За сравнение по-долу давам стойностите, които се получават за няколко вида прозорци, като рамката за която са изчислени е PVC с габарит 200/150 см. Хареса ми обозначението на слоевете дадено от valio2007 и за това го ползвам и аз. Ползвам съм софтуера на Carrier, като в него има ограничен избор на видове стъкла и въздушни междини, за това моите стъклопакети са малко по-нестандартни, но все пак има необяснимо големи разлики между това, което се изчислява от този софтуер и това, което е дадено от колегите по-горе.
За двойни стъклопакети 23 мм.
5-13-5 (флат стъкла 5 мм. с въздух 13мм.) U= 2,673 [W/m ².°K] ; g=0,714
5-13a-5 (флат стъкла 5 мм. с аргон 13мм.) U= 2,543 [W/m ².°K] ; g=0,715
5-13k-5 (флат стъкла 5 мм. с криптон 13мм.) U= 2,508 [W/m ².°K] ; g=0,715
5-13-Е5 (стъкла 5 мм. вътрешно К с въздух 13мм.) U= 2,065 [W/m ².°K]; g=0,686
5-13а-Е5 (стъкла 5 мм. вътрешно К с аргон 13мм.) U= 1,868 [W/m ².°K] ; g=0,692
5-13k-Е5 (стъкла 5 мм. вътрешно К с криптон 13мм.) U= 1,816 [W/m ².°K] ; g=0,693
За тройни стъклопакети 39 мм.
5-13-3-13-5 (3 флат стъкла 5-3-5 мм. с въздух 13мм.) U= 1,911 [W/m ².°K] ; g=0,666
5-13-3-13-E5 (2 флат+1K 5-3-5 мм. с въздух 13мм.) U= 1,638 [W/m ².°K] ; g=0,666
5E-13-3-13-E5 (1 флат+2K 5-3-5 мм. с въздух 13мм.) U= 1,638 [W/m ².°K] ; g=0,579
5-13a-3-13a-E5 (2 флат+1K 5-3-5 мм. с аргон 13мм.) U= 1,508 [W/m ².°K] ; g=0,649
5-13-3E-13-E5 (1 флат+2K 5-3-5 мм. с въздух 13мм.) U= 1,460 [W/m ².°K] ; g=0,630
5-13a-3E-13a-E5 (1 флат+2K 5-3-5 мм. с аргон 13мм.) U= 1,328 [W/m ².°K] ; g=0,635
5-13k-3E-13k-E5 (1 флат+2K 5-3-5 мм. с криптон 13мм.) U= 1,294 [W/m ².°K] ; g=0,636
Вижда се, че няма стойности под 1,294 [W/m ².°K]. Колегите са дали няколко по-ниски и то за стъклопакети с 1 К-стъкло, аз получавам ниският коефициент с 2 К-стъкла. Забележете, че в ред 2 и 3 на тройните стъклопакети има еднакви стойности на U. Т.е. няма смисъл да се слага K-стъкло като външно.

Това очевидно са сметнати стойности , а не замерени.
Ето какво казват сертификатите издадени от лаборатории:
За цялостен прозорец рамка + стъклопакет:
REHAU
http://www.passiv.de/komponentendatenba ... phz_en.pdf

Schüco
http://www.passiv.de/komponentendatenba ... siv_en.pdf

Само за стъклопакети:
Не можах да намеря производител, който продава в България затова ето един от Словения
http://www.passiv.de/komponentendatenba ... ARM_en.pdf
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Нискоемисионно Ка стъкло, съвети !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: