• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Телферът е Raider. Работи си, но от известно време има проблем със спирането. В гаранция е, но не искам да го нося в сервиз, защото вече имам един в сервиза вече 6 месеца и докато чакам да го оправят си купих друг. Искам да разбера причината за този проблем и ако знам ,че няма да се влоши положението - да изчакам да ми върнат другия, тогава да нося този или пък да се опитам сам да се спасявам. Та към проблема:
При вдигане товар нагоре - няма проблем-освобождаваш кнопката и веднага спира. Но при спущане надолу, след освобождаване на кнопката товарът забавя движение, но продължава спускането - както при някои асансьори преди да спрат. Ако в това време натиснеш копчето за нагоре - вече спира, т.е. не е достатъчно да освободиш копчето, а трябва да натиснеш в обратна посока. Не знам дали това няма да доведе до по-голяма беля. Отворих пулта за управление - нищо видимо.Някой има ли идея?
ra4o - специалист
За колко голям товар е предназначен? Претоварвали ли сте го?
По принцип телферите имат спирачки и те могат да се натягат. Би трябвало и този да има, но дали може да се регулира и на какъв принцип е не знам. Няма ли схема, чертеж или нещо като болт за регулиране на в края на мотора.
Предназначен е за 250/500кг, не е претоварван. Мисля, че проблема не е в спирачките, а нещо електрическо., защото при чукване за момент, както казах на обратен ход - веднага спира, т.е. спирачките веднага задействат. Те са на принципа "нормално задействани". Няма схема, нито болт за регулиране.
galin.com - специалист
Провери за утечка или нагар на контактните пера на превключвателите. За друго не се сещам.
А за този който е на сервиз, ако е гаранционен, отиди и си вземи парите от там от където си го купил и с тях си купи нов. По закон не може да се задържа стока за гаранционен сервиз над 30 дни.
Това не го знаех за 30-те дни - ще го използвам да ги натискам. Аз сто пъти съжалявам, че купих този - уж италиански. После го видях същия в Mr.Bricolage, с китайски етикет, на половин цена. Както и да е, пари няма да ми дадат - излизат с номера, че съм го претоварил, та затова са се изронили зъбчатките. А аз съм сигурен, че са пластмасови и исках да го отворим при предаването за рекламация, но не се съгласиха. Казаха, че ще направят компромис и ще го оправят, но ще трябва да чакам. Съгласен съм да доплатя и да взема нещо друго, но те не са.
А пък за другия - и аз се съмнявам за нагар, но като отворих пулта за управление нищо не се вижда - превключвателите са капсуловани. Засега го ползвам така - дано не стане по-зле. За да го занеса в сервиз, трябва да купувам трети :shock: !
UNIOR - модератор
Жестоката истина, Евтиното винаги излиза скъпо.
Във Варна има достатъчно реномирани магазини , които предлагат подобен тип техника, за парите които си дал до тук можеше да си вземеш нещо качествено.
Можеш ли да ми дадеш линк или да ме пратиш някъде, където мога да намеря нещо по-качествено, защото аз не съм срещнал нищо подходящо - говоря за телфер с подобни характеристики? Първия телфер го купих през 2000г. за италиански и наистина свърши огромна работа, но сега от дистанцията на времето си мисля, че и той е бил китайски, правен в същия завод, като Райдера - съдя по детайлите им. Купувал съм го от Арго-М софийска фирма с офис във Варна. При Баш Майстора няма, а Евромаркет имаха едни френски за 5-6000 лв - мерси, аз си ги купувам за 200лв.
Мда-а - днес Raider-а отказа(съмнява ме, че е пусков кондензатор) и ще ходи на сервиз, ама ще си платя, за да не чакам 6 месеца. Беше сменен от budget - просто това е пазара на тези инструменти - Raider, budget, Einhel. Дали ще е разумно решение ако взема стар телфер на Балканкар(трифазен) и го направя монофазен? Знам, че ще му падне мощността, но те обикновено са доста по-мощни от 200-250 кг. какъвто ме удовлетворява.
lyki - специалист
Дали ще е разумно решение ако взема стар телфер на Балканкар(трифазен) и го направя монофазен?
Ня няма да стана ,ако някога си се занимавал с такива телфери щеше да знаеш че спирачката им е механична и,
че действието се подава от придърпването един кък друг на конусните ротор и статор под въздействието на така създаденото ел.магнитно поле след подаване на напрежение на статора.
С напрежение от 220v. се постига някакви обороти и мощност при трифазните двигатели,но как ще създадеш достатъчно мощно ел.магнитното поле да преодолее пружината и да отлепи спирачката??
Разбрах! А монофазни такива май няма, нали? И още един въпрос - някой наясно ли е какъв е максималният срок по закон, до който могат да ми задържат гаранционен уред в сервиза? След повече от шест месеца чакане искам да се откажа от предишния телфер и да взема нещо друго на негово място, срещу доплащане.
  • 1
  • 2

Тема "Ел. телфер - проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: