Всичко за дърводелството
kalin2505 - специалист
Здравейте, имам въпрос с какво да лакирам плота на една кухненска маса. Кое е по-добре байц и после лак или направо лак за дърво
alno - напреднал
Ако до сега е била на естествен цвят и искаш да го запазиш най-добре е да направиш следното: Шлайфаш плота докато свалиш старото покритие,после минаваш една ръка грунд за дърво,изчакваш да изсъхне хубаво и го шлайфаш с финна шкурка 280 (примерно) може и с по-финна. После минаваш една ръка лак и си готов. Лака и грунда може да са на ацетонова или водна основа (това ти си предценяш).
Ако масата е била в някъкъв цвят (байцвана) процедурата е същата само че преди грунда се нанася байца,който се изчаква да изсъхне и тогава се нанася грунда.
Ако байца и грунда са на ацетонова основа, е хубаво грунда да се нанесе с пистолет и компресор,защото има вероятност да се получи "размиване" на грунда и да се получат петна по плота заради ацетона.
Дано да съм ти помогнал или поне по-малко да съм те объркал. :drinkers:
kalin2505 - специалист
Благодаря за отговора, а може ли да я мина само с лак за дърво и дали же държи лака
null - специалист
Аз си направих две маси. Дъбови.
Не съм ги лакирал. Използвах TopOil. Направен е специално за кухненски плотове.
Не казвам как да го направиш, а да видиш и тоя вариант и да си избереш. Естествено шлайфането преди това няма да се размине...
kalin2505 - специалист
Утре почвам да шлайфам, че днес вали и най вероятно ще я лакирам, това ми се стори най лесно. Дано да стане

Тема "кухненска маса" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: