Напишете въпрос свързан със санирането.
Тани - модератор
За гипскартона съм напълно съгласен - няма такъв случай в който да трябва да се дюбелира!
Стиропора и особено фибрана са друга бира обаче! Не знам дали си лепил нягкога подобен материал , но първите няколко дни като дръпнеш не много силно платното и то се отделя от лепилото. Веднъж започнало да се отделя отлепването му докрай става с минимални усилия. НЕ ми се вярва някой да си залепи стиропора или фибрана и да чака около месец , за да набере максимална якост лепилото. Предполагам на другия ден ще започне да шпаклова и затова е необходимо да се презастрахова!За да не си помислиш че съм фен на дюбелите - малко личен опит. Тази есен си налепих стиропор само на една от стените на къщата , защото предстояха ремонти и другите стени ще се преправят. Все още не съм дюбелирал , въпреки че дюбелите са купени заедно с останалите материали. Абсолютно бях сигурен в лепилото и то не ме подведе въпреки няколкото преживени бури. При това не е лепено на гребен , а само по периферията на листа и три топки в средата! Сега вече е по- вероятно да се счупи стиропора , отколкото да се отлепи от лепилото.

Та в крайна сметка - ако може да изчакате месец след лепенето за да шпакловате тавана и сте 110% сигурни в основата върху която сте залепили , може и да не ползвате дюбели. Ако не сте сигурни в основата и/или бързате да шпакловате - сложете !
Пух съгласен ли си с последния абзац?
професионал - специалист
Аз съм за "по-умерено" дюбелиране и то съобразено с динамиката на участъка който се обработва. :partyman:
Pooh - майстор
Тани написа:
...

Та в крайна сметка - ако може да изчакате месец след лепенето за да шпакловате тавана и сте 110% сигурни в основата върху която сте залепили , може и да не ползвате дюбели. Ако не сте сигурни в основата и/или бързате да шпакловате - сложете !
Пух съгласен ли си с последния абзац?
Съгласен съм Тани. Надявам се някой поне да е разбрал срещу какво се бунтувам - безразборните съвети и създаване на впечатлението, че дюбелите заздравяват. Това със сигурност не отговаря на истината. Дюбелите за изолация имат ПОМОЩНА функция и ПРОТИВОВЕТРЕНА (ако може така да се нарече). Пирон-дюбелите са предназначени да закрепват конструкция - не плоскости. Изобщо ... всеки крепеж си има строго определено предназначение. Както и всяка изолация - система за изпълнение. Карай - задълбаваме в професионализма май :wink:
ArturDent - Почти Безобиден
Pooh написа:
Продължавам да очаквам отговор защо не се дюбелират плочките и защо изобщо се дюбелира изолация?
Защото лепилото залепва доста по-добре за плочките, отколкото за изолацията.
За естетическия ефект, да не говорим.
ebahti - майстор
ArturDent написа:
Молим??? :?
Pooh - майстор
ArturDent написа:
Личи си, че не си се опитвал да сваляш залепена изолация - кърти се плочата, но където е лепилото - не мърда.
pipbel - майстор
Pooh написа:
ArturDent написа:
Личи си, че не си се опитвал да сваляш залепена изолация - кърти се плочата, но където е лепилото - не мърда.
Това е вярно, няма сваляне, НО за мене е валидно само в 1 случай - когато е лепено добре и то с пяна.
Тани - модератор
Бъркаш жестоко- в този случай се чупи пяната , а не стиропора! Е то зависи от пяната предполагам аз имам опит само с Титан. С Дуоконтакт на баумит точно днес се опитвахме да откъртим от един сачак лепено на гребен и се чипеше или стиропора или варовата мазилка , но никога лепилото от стиропора. Тънкия момент е , че е правена миналата година. Ако е правена по-малко от месец не се знае какъв ще е резултата.
ArturDent - Почти Безобиден
ebahti написа:
ArturDent написа:
Молим??? :?
Ставаше въпрос защо не се дюбелират плочките.

Пък моята изолация ще я дюбелирам, колкото и да е хубаво лепилото. - Вържи попа да е мирно селото.
pipbel - майстор
Тани написа:
Бъркаш жестоко
Възможно е и да греша, моя опит си е само на моята си къща, лепила и пени различни.
Аз ползвам само Ceresit CT84. Но наистина става "бетон" с него.

Тема "Дюбели на м2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: