От мобилни телефони до цифрови камери
kalin7 - специалист
Здравейте,

Имам нужда от малко помощ с избора и свързването на 50 ватов лед, който да вкарам в мобилен корпус (фенер).
Избора, който следва да направя е с какъв точно лед да реализирам цялата схема. Разликите са само в напрежението и тока който преминава през тях.
Вариант 1 : 30 ~ 36 V и 1500 ma
Вариант 2 : 22 ~ 25 V и 2200 ma
За захранване съм избрал да ползвам акумулаторни батерии от типа 18650 на 3.7V и 2400mah, като бройката също е под въпрос и начина на свързване. Мисля да използвам два или повече стринга с по 8 ~ 10 батерии (това ще се уточни след като се избере самия лед и начина на свързване).

Относно свързването са ми повечето неясноти. Имам желание да го направя да свети в няколко режима и предполагам, ще трябва да се сложи нещо като стабилизатор на напрежението, а не да взима директно напрежение от батериите. Желанието ми е да го направя да свети на 30%, 50% и 100%, за което ще съм много благодарен ако помогнете с реализирането му. В сайта на неомонтана видях нещо което може да ми е от полза, но не съм сигурен дали ще ми свърши работа -> http://hobby.neomontana-bg.com/kit126.htm или http://hobby.neomontana-bg.com/kit152.htm.

Предварително Благодаря.
miroton - майстор
Първо купи светлодиода.
kalin7 - специалист
Това е най-лесното. Въпросът е кой от двата! При единият тока е по-голям, което ако не ме лъже паметта ще води само до повече проблеми, но от друга гледна точка за момента не успявам да намеря готови стабилизатори за 36V.
sstefanov - майстор
Търси LED драйвер (управлението е по ток), а не стабилизатор на напрежение!
И не забравяй за охлаждането на диода.
kalin7 - специалист
Първоначално търсих точно драйвер но за съжаление не успях да намеря DC/DC, всичките са АС/DC. За това реших да попитам тук за съвет. Мислех че със стабилизатор също може да се реализира.
А отностно охлаждането мисля че там въпроса е решен.
pansim - майстор
Трябва да го управляваш с импулси. ШИМ. Тогава ще имаш високо КПД и широк диапазон на регулиране, но по-важното е как мислиш да зареждаш този голям брой литиеви акумулатори? Това не е шега лесно може да стане даже пожар с тях при неправилно зареждане, освен ако не са с вградена защита.
kalin7 - специалист
Батериите имат вградена защита за зареждане и разреждане, но въпреки това не смятам да разчитам само на нея.
Понеже батериите действително ще са много (макар че може и бройката да се намали малко, на мен фенера ми трябва да свети около час, а два часа вече е перфектно като време, при това в променлив интензитет. На максимално ще ми е необходим не повече от 40 мин.), което няма да е удобно да ги вадя всичките и по 4 да ги зареждам в стандартно зарядно си мислех за зарядно, което да е във външен корпус (за фенера) и да ги зареждам през него. Но признавам си в тази посока не съм мислил (само това което имам като идея), защото варианта да ги вадя и зареждам поотделно също е опция.

П.п. Ако някой има възможност да помогне за електрониката (проектиране и реализация) ще се радвам да ми пише на лични и да се разберем как да сме си полезни един на друг. Признавам си нямам възможностите да из проектирам всичката електроника, а и след това да я налепя толкова качествено (справям се с разни дребни платки и подобни), все пак много от вас са професионалисти в тази област. За момента гледам готови изделия, които да свържа едно с друго и така да реализирам проекта, но май няма да стане.
ssi - специалист
Малко се пообърках, защото на пазара има различни светодиоди, но има светодиоди с еднакви лумени и с драстична разлика в мощностите и в цените. Някой има ли обяснение защо се получава така, че светодиод с 16W има 1100lm, а друг с 20W има 200lm... че и цената на първия е по малка. Градусите на светене са еднакви...
Всъщност за какво ще го използваш този фенер?
kalin7 - специалист
На мен лично не ми се е случвало подобно нещо - драстични разлики.
Горе долу еднаквите мощности имат приблизително еднакви лумени, но разбира се има някой търговци, които спекулират и завишават стойностите. Сериозни разлики съм забелязвал в различните температури, но това е нормално.
Идеята е да го ползвам под вода, за това охлаждането не е толкова голям проблем, но там има други много по-сериозни проблеми, като изолация, метод на превключване (тук съм се спрял евентуално на рид контакт) и т.н.
ssi - специалист
Разбрах! А не е ли много по добре с гумирани бутончета да си го управляваш...с микроконтролер? Бутончета SMD, а отвън цялото гумирано и отбелязано само къде да натискаш?

Тема "Помощ при захранването на 50W Led фенер." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: