Здравейте, колеги, нов съм тук, но чета форумчето от доста време. Имам идея за направата на автоаларма, до колкото премислям всичко, би трябвало да няма проблеми, но ще се радвам, ако някой колега е правил нещо подобно и сподели опит. Идеята ми е следната, използва се GSM, аз имам стара нокия, телефонът има функция за бърз набор при задържане на някоя цифра, да набира директно зададен предварително номер. Функцията работи при задържане на бутна повече от 2 секунди, което е перфектно за целта. Телефонът трябва да се отвори и да се изведат два проводника, от прекъсвача на дадена цифра, които при окъсяване да играят роля на натиснат бутон. Колата има прекъсвачи на предните 2 врати и на задната 5-та врата (комби е), тези прекъсвачи всъщност затварят веригата, когато вратата е отворена, тоест идеално за целта. Смятам да свържа всички 3 прекъсвача успоредно, тоест който и да се отвори да окъсява проводниците, изведени от Нокията. Телефонът смятам да го вградя в пасажерската врата, или някъде в таблото (ако се намери място зад цд плейъра ще е идеално), телефончето ще го настроя да не се заключва никога, ще има батерия и постоянно включено зарядно на 12v. Не ми се налага много често да отварям и затварям врати, но може да си изведа едно цък-цък ключе, което да изключва веригата и "алармата" да не работи, когато не е нужно, все пак няма да е приятно при всяко отваряне на врата, алармата да ти звъни на гсм-а. Също така обмислям да е с Прима карта, защото ще е най-евтино, с 10-15 лева ваучер получаваш 1 година аларма. Та това е, ако някой има идея за подобряване, критики и т.н. ще се радвам да сподели.
Отрежи му високоговорителя и го настрой да отваря автоматично при повикване (без вибрация естествено). Така ще можеш да се обадиш и да чуваш какво става.
Обаче ако мислиш да ползваш прекъсвачите за плафоните ще трябва да включиш и едно реленце на 12V за 5 лв. Не трябва да мешаш токовете на колата с токове на GSM-a. Най-сигурно ще е да прекараш нови ключета само за GSM-а, защото така ще ти работи алармата и при изключен акумулатор. Ще трябва и зарядно за GSM-а някъде да вържеш.