Всички въпроси за вилата.
Здравейте,

Имам място разположено на наклон. Пътя е от високата му част. Искам да го терасирам на 2 части. Необходимо е да се направи подпорна стена, която да държи пътя с височина 2,5 метра и дължина 7,5 метра. Подпорната стена по средата ще е дълга 22 метра и 2 метра висока. На границата със съседа в долния край ще е 22 на 1.5 метра.
Въпросът в този случай кое е запредпочитане габиони или бетон? (ако има други предложения ще се радвам да ги споделите)
Благодаря ви предварително!
професионал - специалист
Добре дошъл!При тези размери аз мисля,че бетона е твоето решение.
Благодаря за отговора, но ако може и да се обосновете за да мога да си направя равносметка преди да взема окончателно решението.
Малко Инфо:
оферта габиони : ~5000 лв, като аз си ги монтирам и напълня(камъните се купуват допълнително)
бетон: 3500 лв без арматура и кофраж

труда не го смятам понеже ще го правя с приятели!
EDI - майстор
Не знам какво е това габиони, какво представлява.Такава стена трябва да е монолитна и здрава.
P.S.Разбрах какво значи, пак обаче съм си за бетона.
NeoBoss - специалист
и аз не съм много наясно със плюсовете на габиона но напоследък виждам да ги ползват все по често именно са такива места.... бетона е старото сигурно и грозно нещо което ни е познато на всички. Но пак повтарям грозно .
perko - специалист
Габионите може и да излезнат по-добра оферта, като сметнеш арматурата и кофража.
Стига да не ръждясат, но за тези пари би трябвало да са от неръждавейка.
boltik - специалист
Каменен зид не те ли устройва,с бетонова шапка отгоре.
Ами не се бях сетил за каменен зид, но дали ще може да свърши работа на тази стена която трябва да подпира пътя?
За другите две ще свърши работа защото по принцип няма свлачища и други такива "бедствия" в района. А камъните трябва ли да са дялъни или може и такива дето се ползват за бутобетон? Защото и цената има значение :)
професионал - специалист
Габионите,за да вършат работата която искаш,на тази височина ще са прекалено широки в основата(за да е устойчива стената построена с тях) и ще изгубиш доста площ от терена,но ако това не те притеснява-ОК.А за бетона,за да не е грозен-варианти бол-може облицовка с камък,може форми за кофраж(щампа камък),може да се скрие зад насадени туний,кипариси или други вечнозелени-просто въпрос на фантазия.Изискването да подпира път ми звучи сериозно,и мисля,че без оглед на място от квалифициран конструктор няма да мине.
Ще проуча по-подробно за "украсата" на бетона, но май идеята с растителност ми допада най-много.
За пътя най-вероятно ще се консултирам със специалист и тогава ще действам.

Благодаря за съветите!

Като има развитие ще пиша отново.

Тема "Избор на подпорна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: