• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
masterval - майстор
Във връзка с темата viewtopic.php?f=16&t=34258, ми се ще ако можем да съставим актуална за София карта на пунктовете за легално, както писа колегата, зареждане на туристически бутилки с пропан-бутан.
Пункт в Лозенец, след кръстовището на Хладилника по бул.Черни връх в посока околовръстно шосе на 50 м вляво - зареждат се бутилки, понякога се сменят уплътнения. Работят и в събота и в неделя, но до около 18 ч. Ще проверя работното време и ще го впиша тук.
vitrinabg.com - специалист
Темата е много полезна.Много хора се чудят не само къде да зареждат а и къде могат да направят профилактика на бутилките си.Та някой ако знае къде правят профилактика на газовите бутилки да каже.
Иначе за пълнене в Младост зад Била между била и Кауфланд има бензиностанция и на нея легално пълнят.
8180 - майстор
Пълнеха на Костенски водопад и Тодор Каблешков - малка бензиностанция, но вероятно законно.
Сега са в ремонт и ще видим в бъдеще.

Но околовръстното - изхода от Ов. Купел 2.
Там се ме връщали за кофти уплътнение, но не го смениха.
Тези са на официалната цена за автомобили.
Онези на хладилника са обикновено с надценка.
masterval - майстор
Това за "легалното" пълнене не е много ясно. По идея на газстанция за коли не може да се пълнят туристически бутилки.
Що се отнася за Каблешков и К.водопад - там има една газстанция за коли "Симона", която я бяха затворили, понеже бачкаше без да е регистрирана, без касови бележки и т.н. Единствената й допирна точка със закона беше притежателят й - прокурор...
Така че ще е по-добре да отпадне това да е "легално". На Хладилника затова е по-скъпо, защото не зареждат коли.
8180 - майстор
ОК!
Не знам и не ме интересува особено.
Зареждал съм и на други места, но само нощем, та затова реших, че тези "вероятно са законни".
Лично за мен не е ясно ЗАЩО цената на газа трябва да зависи от това каква бутилка съм докарал - останалото е все същото.
lov - майстор
masterval написа:
Това за "легалното" пълнене не е много ясно. По идея на газстанция за коли не може да се пълнят туристически бутилки.
Що се отнася за Каблешков и К.водопад - там има една газстанция за коли "Симона", която я бяха затворили, понеже бачкаше без да е регистрирана, без касови бележки и т.н. Единствената й допирна точка със закона беше притежателят й - прокурор...
Така че ще е по-добре да отпадне това да е "легално". На Хладилника затова е по-скъпо, защото не зареждат коли.
Какво не е ясно за това ''легално'' пълнене. Има закон и наредба за тази цел както и законни такива станции. И това си е залегнало в изискванията към съоръженията. Контролирането на вкараната газ става с кантар. Така че зареждането да става на 80% от общия обем на зарежданата бутилка. Така с контролирането по тегло се изключва възможността да се гадае колко газ е имало останала в бутилката. Всякакви други методи са забранени.

Отделно цената на тази газ е по ниска заради акциза. Така че където цитирате за хладилника и е по висока цената грешите защото там цената е на килограм а не на литър. А не защото не зареждат автомобили.

Такава газостанция има примерно в Ловеч в посока гр.Левски. Оборудвана е със всички необходими съоражения. И освен да зарежда автомобили налична е и тази услуга. Напълно законна със всички сертификата за тази цел даже е една от първите в страната направена точно за това преди сигурно 20 години. Много време мина, че чак забравих кога я пуснах ме.
8180 - майстор
lov написа:
Така че където цитирате за хладилника и е по висока цената грешите защото там цената е на килограм а не на литър. А не защото не зареждат автомобили.
Сега, дали грешим или не, едва ли от Ловеч е по-видно.
Преди на тази станция зареждаха и коли. В отделен пункт си имаха кантар, НО и индикатор в ЛИТРИ.
Плащаше се по него и винаги по-скъпо от автомобилните колонки.
Кантърът не съм виждал да се ползва. Имаше един въпрос - "Празна ли е бутилката?" и толкоз.
Висяха и някакви разрешителни.
Пиша в минало време, защото отдавна съм се отказал от тях.
Може би поради природна тъпота, никога не съм хванал колко ми зареждат на тези с кантар, още повече да усетя, че е без акциз.
Оня ден екстрено замених една бутилка (от масовите битови) - на Петрол за 27лв.
Би ми било интересно да разясниш със/без акциз ли е това и на каква цена за литър - пишеше нещо от порядъка на 23кг. май (вероятно с тарата) - не съм много сигурен, но няма съществено значение. Там се предполага, че ми продават съдържанието на пълна стандартна бутилка, вярвам сервизирана и запечатана с фолио.

П.П. Доколкото съм информиран отношението лит./кг. е ок.1,8, т.е. почти 2х, та няма как разликата да е 5-6ст.
П.П. Да считаме ли, че автомобилните ги праскат на 100%, като са на литър?
П.П. С колко и на каква цена пълните/заменяте при вас стандартна битова бутилка?
lov - майстор
Отдавна спрях да се занимавам с газ и газови инсталации но както и да е. Станцията пак си зарежда автомобили и газови бутилки.
Кантара има и е задължителен. Неговото действие е да изключи зареждането когато бутилката достигне максималното си тегло заедно с тарата. На всяка една бутилка има табелка с тези данни. Колко тежи самата тя. Колко би трябвало да е пълна, кога е изпитвана за последно, колко е максималното налягане и т.н.Като от партида до партида теглата и се разминават с около половин килограм че и повече понякога. А това че са те питали дали ти е пълна или празна зависи от този който зарежда и дали си върши работа. Отделно по някога това и начин да се разбере дали държи вентила. Виждал съм много случаи да носят неизправна бутилка и чак като се свали главата да се разбере че не работи клапана. И познай какво става тогава пълнача трябва да я изнесе от помещението както изпуска на безопасно място и да я остави да се изпразни. Едно че си е опасна процедура проблем с обгазяване на района да не говорим после разправията с клиента щото после някой му е виновен.
А не си разбрал че ползват кантара защото то си стои на 23 кг. и не се пипа освен ако не се зареждат други бутилки. Това е средното тегло и това е около 80% от обема на бутилката. Като това е максимума така че дори да са ти налели по малко ти си плащаш реалната стойност. Скоро минавах от там и системата им е вързана даже с касовия апарат. Сложени са нови кантари.
Така че няма лъжа и измама. И вярно е че преди се отчиташе на литраж но кантара пак следеше теглото. Като заплащането се пресмяташе в литри. но това беше техниката по онова време а и газта беше стотинки. Една бутилка в топливо беше 3,15лв.
А за цената съгласно действащите закони акциза за битовата газ е по нисък но не ми се рови да видя с колко но разликата е минимална и е някъде 1-2 ст. Акциза на горивата се пресмята на тон. И после много трудно човек може да му хване края особенно пък като ти я продават после на литър. Проблема идва и заради различните относителни тегла с които се доставя защото реално основните и две съставки се смесват в газовоза. В нефтохима ти продават отделно пропан и бутан. Като съотношението им за летния период трябва да 40:60 а зимата 50:50 и няма никакъв стандарт за това отношение по който да се следи. Но нали трябва да има и далавера и никой не може да я докаже щото се получава един страшен бъркоч в цистерните на газостанцията. Нормалното относително тегло е около 550g/l при първото съотношение но понякога карат и само пропан и само бутан. Та се сещай какво се получава. За това беше и данданията за тези измерителни уреди които трябва да са вързани. Да може да се следи оборота и държавата да си вземе данъка. Като не се интересуват какво ти продават.
Та и тази бутилка която си взел те си им слагат някаква цена и ти нямаш думата. Кат не ти харесва заминавй при другия търговец. Къде и при каква цена е пълнена дори и търговеца едва ли знае. При него пристига заедно с цената. Е ако се запънеш би трябвало да има и сертификат ама докато си го изпросиш ще те хванат нерви.
По онова време при всяка доставка се пресмяташе нова цена в зависимост от относителното тегло от сертификата с които идваше. Отделно понеже се продаваше на литър при всяко изменение на температурата с повече от 5 градуса пак се правеше корекция в цената. А сега всеки си определя цени каквито си иска.Купуваш на килограм а продаваш на литър. А обема на газта при повишаване на температурата не е линеен а по експонента. Дано ти говори нещо това.
За автомобилните бутилки също важи правилото да се пълнят до 80% от общия обем. Там обаче ограничаването става с поплавък. Ако не си запозанат газта при това налягане и температура си е в течно състояние. Та поплавъка би трябвало да затвори около този обем. Друг е въпроса че до скоро контрола беше толкова занижен а и в момента на коя газостанция ти искат документ за техническата изправност на газовата уредба. Чак като стане някой инцидент и ги подгонят с някой глоба и внезапни проверки почват да си гледат работата. Иначе всеки гледа да продаде и да не се разправя с излишни главоболия. Като му препълнят бутилката да си бере грижата че е била неизправна.
От толкова писане дано си ме разбрал и че търговията е горива си е чиста далавера дето трудно може да им се хване края.
И дано ти стигнат нервите да го прочетеш де.
8180 - майстор
lov написа:
И дано ти стигнат нервите да го прочетеш де.
Мерси, макар кашата да стана по-голяма.
Бях пропуснал "малката подробност" за поплавъка в автобутилките.
За акциза, обаче нещо ме замисли. Доколкото видях, това са 340лв/1000кг. при автомобилите и 0 (нула!) за бита. Това са си вече поне ~10%, които ми е интересно как да си ги намеря. :?
Поне при замяната това си е достижимо, ама...
Както и да е.
Писнаха ми ушите тези дни край Лукойлската история, но явно, строгият контрол е далечна мечтана илюзия. :prost:
  • 1
  • 2

Тема "Пунктове за пълнене на газови бутилки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: