• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
20-тина по може ама 16 клв на твърдо гориво :?
sian - специалист
filmatoplo написа:
20-тина по може ама 16 клв на твърдо гориво :?
+1
montoya - майстор
При 20 градуса вътре в стаята аз съм умрял от студ зимата, а жената ще избяга от вкъщи. Ами ако външната падне много, последните 2 зими имаще дни с до -24 градуса!? Не знам, не съм проектант или инженер, но за собствено успокоение бих заложил повече от всичко.
LazarGanev - "Велик майстор"
При -24*С аз бих намалил отопляемата площ от 300 на 200м2 вместо да залагам на двойно поголям котел заради няколко дни в годината. Наливаш кана бино и пускаш Берковската духова музика :rock: :-({|= \:D/
montoya - майстор
Ако се ползват обаче активно всички помещения на къщата както е у дома, няма как да се намали отопляемата площ, но пък моята къща не и много голяма де, два етажа и таван по 64 кв.м
Чувам нещо, че Берковската духова се разпадат заради финансови дрязги :?
Спирам със спама, че темата на колегата си е хубава и без моите писаници :)
filmatoplo - майстор
В къщи понеже няма изолация къщата (строена 96 г) имам топлозагуби , и температурата на въздуха трябва да е 24-25 градуса за да се чувстваш комфортно.Забелязъл съм че,при 23 гр подсмърчаме :cold: , а при 26 градуса пъшкаме от жега :hot: .Зимата тук температурите се движат от плюс 5 до минус -5 , само Януари или Февруари за по 5-10 дни пада до минус 10-15 гр . :wink: Ако стане минус -24 градуса -прозорците ще замръзнат отвътре. :-D Тук няма толкова изолирани сгради , най много 5 санта стиропор , гипскартон с вата отвътре , или двете заедно-това от опит знам че не изолира толкова много-както горните сметки.
Последна промяна от filmatoplo на ср авг 03, 2011 11:25 am, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
Аз имам същата болка, все още нямам проект за отоплението на къщата ни. Тези дни трябва да получа предварителен такъв от една фирма, представител на Бош, и ще пусна данните тук, да сравним. Става дума за 2 по 66 м2 + таван, 300 лт бойлер, слънчева инсталация и панелни радиатори. Онзи ден говорих с един селски майстор парнаджия, според него, а и според мен, 24-27 кв котел на дърва е достатъчен. Мисля си за ладомат 21, или пък 500 лт буфер...
filmatoplo - майстор
Задължително -Ладомат и буфер :)
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
Задължително -Ладомат и буфер :)
И двете ли? Щото си мисля, че едното обезсмисля другото....
filmatoplo - майстор
:) Кое е ненужното , без Ладомата -термовентила нищо не правим , без буфер също :wink: .Зимата ще видиш който не слуша ,какво ще пише- за разход на гориво и некомфорт . :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Проект за отопление на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: