• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tyrnokop - специалист
Здравейте колеги.
Интересуват ме два въпроса.
1. Бойлерът ми е със серпентина, на която входът и изходът не са разположени вляво или вдясно, а са откъм стената.
Достигането до това място и навиване на холендри, пък било то и коляно-холендри е доста трудно. Затова съм навил по 30 см тръба гъвкава неръждавейка както на входа така и на изхода. Останалото трасе е медна тръба.
Трябва ли да се притеснявам, че между неръждавейката и медната тръба ще протече корозия и медта ще се пробие след време?
Задавам този въпрос, тъй като скоро слушах как на неръждаем бойлер е приспособена медна серпентина и след година и половина серпентината се пробива.
2. Има дни, през които манометърът ми отчита големи колебания. Конкретно: надувам системата на 2.6 bar-a, тя работи цял ден и на другия ден вечерта пада на 2.0 bar-a. Разширителния съд е 8 литров, монтирал съм го фабрично напомпан.
За течове - прокапва от едно от кранчетата на изпразнителната арматура, но капката се образува един час, после още толкова се откапва.

Благодаря.
tyrnokop - специалист
Все някой има познания по казуса. Моля споделете.
filmatoplo - майстор
Доста се практикува , медни панели и щрангове от неръждаемо гофре , за пробиви нямам информация ,само веднъж 1 човек с неръждаеми бойлери от Сънсистем ми се оплака че му се пробила медната гилза на терморегулатора , поогледах бойлера и не открих аноден протектор :? .
syncho - майстор
Ние сме имали подобни проблеми с корозия поради дадените причини. Разбира се за клиента такова нещо като анодна защита изобщо не съществува като понятие. Просто, ако се сменя достатъчно често анода няма да има проблеми. И не вярвайте на тия тестери, ами просто на всеки 6м примерно си го проверявайте, докато не забележите на какво време се износва/изхабява.
маречков - специалист
Я кажете тая анодна защита какво точно прави и задължително ли се заземява?
syncho - майстор
Анодната защита представлява плътен метален цилиндър, изработен от магнезиева сплав, изолиран електрически от корпуса на бойлера. Монтира се на фланеца с пластмасови изолационни втулки и се свързва електрически с третият, заземителен проводник. Служи за допълнителна защита от електрокорозия - една от главните причини за "пробиването" на водосъдържателя. Монтираният аноден протектор създава оптимален защитен потенциал на вътрешната повърхност на водосъдържателя. Защитният потенциал не позволява протичането на корозионни токове. Експлоатационната продължителност на магнезиевият анод е от 3 до 4 години, в зависимост от параметрите на водата (електропроводимост, киселинност, температура, химичен състав). След изтичането на този срок анодът трябва да се подмени. Забележка : Подменянето на анода, както и на нагревателя, изискват източването на водата от бойлера!
това е от http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=157
маречков - специалист
Благодаря, тая статия не я бях виждал.
tyrnokop - специалист
И аз благодаря.
Лошото е, че в тръбното трасе не мога да поставя магнезиев прът. Как се решава проблема?
filmatoplo - майстор
Izvinqvajte za latinicata :) -v bojlera postypva tvurda voda koqto e agresivna , no v trubite na slunchevata instalacia ima propilen glikol kojto ne e s takava kisilinna sreda che da zapochne el korozia ,ili ne tolkova .Stiga samo shtranga da e zazemen . :wink:
syncho - майстор
сега като прочетох за пореден път първия пост може би filma има право за конкретния случай. Тъй като не става въпрос за вътре в бойлера, а извън него по-скоро не би трябвало да има проблеми. Все пак медни слънчеви колектори се връзват с неръждавейка не само в България. Проблем би се явил в бойлера ако има смесване на метали, но и тук разсъждавам на глас просто.

filma и все пак да не забравяме, че се намираме в България и майстори всякакви и много голяма част от системите се пълнят с чиста водица от чешмата.
  • 1
  • 2

Тема "Електрокорозия по тръбното трасе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: