Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Mony - специалист
Здравейте! На първия етаж от къщата ни предстои направа на нов под и от няколко дни не може да вземем решение, защото информацията по въпроса е доста разнородна, Става въпрос за следното: първи етаж на къщата, на ниво около метър от кота 0 (извинявам се предварително ако някои от обясненията ще ви прозвучат смешно, но не съм специалист в тази област). Махнахме старото дюшеме, гредите под него и сгурията. Показа се пръст, а в едната стая е бетонна плоча ( над мазето е). Изравнихме с пясък около 1 см. Искаме да поставим фибран 5 см за изолация, 8 см бетон с армировка Ф 6 мм и около 3 см замазка. По пода ще минават тръбите за парното. Въпроси:
1. Какъв да е реда на полагане - бетон, фибран, замазка или фибран, бетон, замазка?
2. Необходимо ли е да се постави върху пръстта найлон и какъв да е той?
3. В едната стая се появяваше влага по стените в единия ъгъл и смятаме да обработим мястото с някакъв хидроизолационен материал - примерно от Изомат. Дали ако поставим найлон на пода ще се увеличи влагата по стените?
Доста станаха въпросите ми :rolleyes: За сега спирам. Моля специалистите за мнение и съвети.
Mony - специалист
Общата дебелина на пода, който правим не трябва да надвишава 15-16 см.
dolli - специалист
На светлинни години съм далеч от специалистите, но и мен ме вълнува подобен въпрос. Ние това нещо го правихме преди три години - по-добре да не го бяхме правили изобщо - некадърниците си оставиха ръцете, но не пропуснаха да си вземат парите. Махнаха старото дюшеме и гредите. Сгурта обаче я оставиха, върху нея изляха бетонна настилка без армировка дебела 5-6 см, в която сложиха перлит /в самия бетон го забъркаха/ - по криво нещо не бях виждал, една майка не пуснаха, нивел пък изобщо не видях да се премята :sad: Върху това чудо на инженерната мисъл направиха 3 см. замазка също неармирана да го поизравнят - тук вече извадиха нивела, да не повярваш. Отгоре наредиха ламинат. Добре, че ламинатът беше качествен - засега не е мръднал, обаче кривините на бетона отдолу си личат при внимателно заглеждане под определен ъгъл. Вади ми очите и ми бърка в душевното здраве всеки път като вляза в тая стая. Ще го изтърпя до следващото лято и ще изкъртя всичко, само ламината ще си запазя ако мога, той е с клик система.
Мисля да махна всичко до земята - замазка, бетон, сгур, след което да направя посипка от перлит за повдигане на нивото, тъй като при нас се получава обща дълбочина за пълнене от около 20 см. Да подравня и нивелирам с тази посипка с дебелина ок. 12-13 см., да си пусна няколко майки и да си направя бетонна постилка от около 7 см. дебелина, която да армирам с шестица желязо.
Фибран и найлон не смея да слагам - има капилярна влага и ме е страх да не плъзне нагоре.
masterval - майстор
Како казваш 1 м от кота "нула", откъде се появи тази пръст?
Иначе, аз мисля така
1. фибран, бетон, замазка
2. да
3. Влагата се изолира отвън, а не отвътре.
Gerald - помощник
Някой може ли да ме светне какъв е смисълът от фибрана - топлоизолира от земята или водоизлолира от какво..?
Mony - специалист
[quote="masterval"]Како казваш 1 м от кота "нула", откъде се появи тази пръст?
Първият етаж на къщата е строен около 1960 година, тази пръст е насипвана и трамбована, за да се вдигне нивото на етажа, предполагам, че е заради подпочвени води. Всички къщи около нас са построени така.
Mony - специалист
masterval написа:
Влагата се просмуква от основите, отвън е изолирано
Mony - специалист
Mony написа:
masterval написа:
Влагата се просмуква от основите, отвън е изолирано
За това се чудехме дали да не поставим найлон, но се притеснявам да не стане по-зле.
dolli - специалист
Точно така, както го е написал Mony - при нас е същото - основите са ивични и са вдигнати на 0,60- 1 м. от земята, в зависимост от денивелацията. Пръстта от изкопите е насипана в тази "кутия" и трамбована. Част от влагата, която прониква е капилярна, поне аз така си мисля. При нас направихме бетони пътеки около цялата къща с ширина 1 м., сложихме улуци и влагата намаля доста, но не изчезна напълно. Но за капилярно просмукващата се влага май няма какво да направим, или то има, но аз нямам толкова пари за наливане - не и в селска къща.
Според мен не слагайте найлон - влагата ще продължи да търси път и ще тръгне да върви нагоре. фибранът и той така "запарва".

Тема "Моля за съвети - нов под на стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: