Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Първо бързо занули контакта. Не предизвиквай съдбата.Недспустимо е работа с необезопасен контакт и уред.
После провери щепсела как е свързан и кабела дали е трижилен и дали корпуса на хладилника е свързан със защитната нула от кабела...
evil - специалист
"""чух една теория че компресора може да си е направил утечка и няма значение дали ще се обръща щепсела, фазата винаги ще си е на корпуса"""
Ей на това му казвам аз теория трепач :lol:
Ако нулата е както трябва на корпуса бъди сигурен че фазомера няма да свети.Имах същия случей в една панелка и се оказа че болтчето за занулението в контакта е хлабаво.Провери нулата докато откриеш къде е проблема но не трябва да го оставяш така.Това да свети фазомер на корпус е недопустимо найстина защото днес може да свети той утре може да светни някой друг :rolleyes:
baretata_7_62 - специалист
Добре, утре до обяд всичко това ще е направено, но ако се занули контакта и при включване стане късо и бушона падне, това какво би означавало? И какво евентуално да се предприеме след това? Щом като има фаза на корпуса и евентуално се отведе в нулата по зануляването, това не е ли предпоставка заавария или неконтрулируема консумация на ток :)
evil - специалист
Виж в подобна ситуация ако пада дефектно токова е лошо но ако пада предпазител е страшно лошо .Сам реши какво ще правиш но живота е по-скъп от какъвто и да било компресор или ел.джаджа според мен
Virtuozo - специалист
Има ли значение дали контакта е занулен или не? Тук преди някой да е умрял от смях или шок :-D искам да кажа,че доколкото знам корпусите се зануляват защото някога евентуално електроуредът може да дефектира и да избие утечка или директна фаза на корпуса,която да се отведе към зануляване/заземяване/ което да пресъсне веригата и да ни предпази от допир до опасния вече метал. Разбира се контакта трябва да се занули,но хладилника в ред ли е ? Мисля,че това искаше да разбере нашия съфорумец а според мен проблема е първо във хладилника и чак тогава във контакта.
Абсолютно правилно, хладилника е на 20 години, това му е 4ти компресор :) Хората са социално слаби и ги е страх да не им се сасипе хладилника ако се занули контакта. Обесних, че това е 100% задължително и прочие и прочие, българина си е българин. Само щел да боядиса тези издрасканите части. Както и да е и да умре някой от токов удар, важното е че съм предупредил. А иначе на всички ни е ясно, че проблема е в хладилника и след това в НЕ зануления контакт :)
Тани - модератор
А обясни ли на тези социално слаби хора колко струва едно погребение? А престой в болница? Голяма част от хората са социално слаби именно защото не умеят да подреждат приоритетите си!
Това , че фазомера свети , не означава задължително че е офазен хладилника. Пробвай с пробна лампа на която да закачиш единия кабел за нулата , а другия на корпус. Предполагам , че няма да светне , което ще е гаранция , че няма да падне предпазителя. Ако свети само в едното положение отбележи положението на щепсела което е безопасно и занули контакта .
kam34 - специалист
Имах същия проблем с стар руски Бирюса фабрично не е предвиден за зануляване и щепсела и всичките му кабели са двупроводни. Подмених щепсела и цялото опроводяване с трижилни кабели, зануляване на корпуса на компресора и отделно на корпуса на самия хладилник. Проблемите от втрисане при допиране до оголени метални части изчезнаха.
Между корпуса и нулата не съм провал, но между корпуса и смесителната батеря на мивката, мултицета отчита 230V. Хладилника е на по малко от метър от мивката. Ще ги натискам да го оправяме, благодаря за съветите и съпричастността :)
Тани - модератор
Не случайно писах пробна лампа, а сега уточнявам - с нажежаема жичка. С уреда ти показва напрежението , но тебе те интересува дали протича ток!

Тема "Утечка ????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: