Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ттитто - помощник
Здравейте! Имам един проблем с инсталацията на къщата. Искам вънюното осветление да може да се включва и изключва от три стаи . Четох че ако са две местата за включване и изключване се използва девиаторен ключ, но за три места не знам как да се направи. Моля да ми дадете вариант и ако може схема на свързване! Благодаря предварително!
velas - специалист
Добавяш и кръстат ключ:

Изображение
torbalan - Дървен философ
аз за външното използвам лампи с датчици за движение :)
ттитто - помощник
Благодаря за схемата. Начина на свързване по тази схема го гледах в друга тема, но не беше написано предназначението. Мисля че ще се справя.
vvventsi - специалист
ако някой иска от повече места например4,5 и колкото си поискаш може да използваш контактор и бутоните пуск и стоп, пусковите бутони се вържат паралел всичките а стоповете последователно!
fikata - майстор
vvventsi написа:
ако някой иска от повече места например4,5 и колкото си поискаш може да използваш контактор и бутоните пуск и стоп, пусковите бутони се вържат паралел всичките а стоповете последователно!
...А с импулсно реле може ли ?
vvventsi - специалист
fikata написа:
vvventsi написа:
...А с импулсно реле може ли ?
Да, ключовете ги вържиш паралел! не бях се сетил за това инпулсно реле,по стария варият беше контактора.
evil - специалист
"""ако някой иска от повече места например4,5 и колкото си поискаш може да използваш контактор и бутоните пуск и стоп, пусковите бутони се вържат паралел всичките а стоповете последователно!"""

Точно това пък да ти кажа никога не е било и никога няма да бъде вариант за пускане на осветление в битови сгради.Това е стар вариант за управление на осветление и някой машини в промишлени сгради понеже по този начин може да се управляват трифазни консуматори и след отпадане на напрежението и възстановяване те не се включват.Старият вариант при битовите е точно схемата с кръстатия ключ защото той може да бъде повече от един броя/всъщност няма ограничение/ но в двата края на тази редица трябва да си има обикновени девиатори.Новия вариант е инпулсни релета разбира се но може и варианта с кръстатия да се ползва което според мен е по-добрия избор защото няма електроника и е по-надеждно.
vk - специалист
Тито, ето да видиш разликата в необходимото окабеляване.
За препоръчване е да направиш варианта с Импулсно реле (наричано и TL реле)
А ключовете ще ти бъдат бутони (като на стълбищно осветление). Ще можеш от всяка от трите стаи да пускаш и да спираш. Едно цъкване пускаш, друго цъкване спираш.
Изображение
evil - специалист
:lol: Тази снимка за сравнение на кабелите сигурно е от някой пройзводител на инпулсни релета и много хитро е объркана :lol: .На първата снимка са 2 кръга ключове с 2 кръга лампи а на втората са 2 кръга лампи но само с един кръг бутони :lol: .То че окабеляването при инпулсните е по-малко е вярно но не чак толкова :lol:

Тема "включване на лампа от три места" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: