От мобилни телефони до цифрови камери
sinbor - специалист
Благодаря на всички за мненията. Ето това сътворих с лента 60 диода на метър топло бяла.
Прикачен файл:
DSC00038.jpg
DSC00038.jpg (39.04 KиБ) Видяна 17129 пъти
fluid_88 - напреднал
Аз бих сложил лентата в "П" образен пластмасов профил.
Поради ред причини.
ditronix - специалист
Какви са причините?Какъв да е профилът?Защо не споделиш?
fluid_88 - напреднал
"П" образни профили има по Практикер-Бриколажа и други подобни.Подбора на лентата с 60 диода е добър и ще има добра осветеност но изнасянето на пред както и без профил разпръсква светлината и пред плота и осветява и пода и от далеч се вижда и самата светлина.Със слагането на лентата в профил се намаляват градусите на осветеноста и с прибирането на профила близо до гърба на кухнята ще осветява само плота и ще има по насочена светлина.
може да се сложи в алуминиев профил и ще бъде чудесно завършване на проекта.
п.п. Може да се направи и декорация в двата края на гърба на плота да се изреже на фреза процеп с размерите на лентата и да се монтира вътре като кабела ще минава от зад а в процепа ще се монтират стъкла и залепят в горния и долния край така ще има идеално декорирани рафтчета по 40 см примерно който ще имат лек осветен нюанс.
п.п Дано да съм бил полезен
ndinev - специалист
Здравейте,

Въпреки че темата е доста стара реших да споделя опит.

1. светодиодните ленти имат следните параметри
а) цветова температура - никой не ги казва точно и ги определят приблизително като топлобяла и дневно бяла. Топлобялата е по жълтеникава и близка по цвят до старата, нажежаемата крушка. Внимавайте: дори ленти от един производител имат отклонения в цветността между отделните партиди. Една ролка е 5 метра. Ако ви трябват 10м за едно място, внимавайте с подбора.
б) Работно напрежение. Обикновено 12 волта +/- 5%. Използвайте импулсно захранване с мощност, съобразена с дължината на лентата.
в) мощност на линеен метър: 2.4, 4.8, 7.2, 9.6, 14.4 вата. Тук изборът зависи от приложението. За осветление на стандартен кухненски плот мисля че 7.2-9.6 вата е добре. 14 вата си е доста ярко. Има възможност да добавите импулсен регулатор на осветеността, ако искате. Внимание: Забелязал съм, че номиналната мощност на лентите не винаги е точна. Може да проверите на място в магазина с ампеметер. P=U.I
г) водоустойчивост: Водоустойчивата лента е подходяща за над печка тъй като там се отделя доста влага. Тук разбира се има уловка. Водоустойчивите ленти с голяма мощност се нагряват доста и може да напукат изолацията си. Затова и препоръчвам до 10вата ако ще е водоустойчива.
д) гъстота на диодите: 30, 60, 120 диода на метър. Колкото по нагъсто, толкова по равномерно ще е осветен плотът. Имайте предвид, че не всички мощности ги има на всички гъстоти.

2. Монтаж. Аз използвам Г-образни профили. Въпросът е какъв точно. Мисля, че алуминиев 10х20(25)мм е много удачно решение. 15х30мм също е добре. От профила ще се определи как ще се разпредели светлинният поток. Обикновено кухненският плот е 60см, шкафчето над него е около 30см дъбоко, а разстоянието до плота е 60см(70). Аз монтирам обикновено на външния ръб на шкафчето. Така се пада в средата на плота. Широката страна на профила ляга на шкафчето, а тясната е навън така, че засенчва светлината извън плота. Използвал съм също и пластмасов профил с цвят като плота. Имайте предвид, че алуминият охлажда много по-добре лентата, което е препоръчително за 14 ватова лента.

3. Захранване. 12волта. Мощността да е малко по-голяма от номиналната. Например 2 метра лента по 7.2вата/м дава 14.4 вата. Значи захранване 15вата и нагоре ще е необходимо. Ако лентите са по дълги от 2-3 метра и са много мощни е добре да се захранят от двата края. Иначе спадът на напрежение в края на лентата ще е забележим.
regned - помощник
Здравейте.
Имам в кухнята над плота лед осветителна лента с дължина около 4 метра, едноцветна. Ползвах си я щастливо около 2 години, но от няколко дена почна да прави мизерии - светеше известно време и след това почва да премига като дискотека. Вече като я светна и директно почва да мига. В кой от елементите е проблема - захранващия траф или самата лента, за да знам кое да купувам и подменям.
Не съм много на Ти с токовете и повече от фазомер не ползвам, но пък и ръцете не са ми много навътре заврени, така че горе долу се справям с някой домашни ремонти.
Помагайте, че жената вече ще ме трепе!!! :axe:
fox_vt - майстор
МОже и от двете да е.Имах случай като включа адаптер в контакта на който адаптер е закачена 30 см лед лента и започва да мига докато не се изключи от ключа и пак се включи.Но щом мига цялата лента или захранването или слаба връзка в конектора или прекъснат кабел между захранването и лентата.Самата лента едва ли е проблем.
miroton - майстор
Захранването случаино да нее импулсно.
regned - помощник
Ами честно казано не мога да кажа какво е захранването, ама мога да покажа негова снимка -
Прикачен файл:
20131026_222648 (Custom).jpg
:roll:
hidrazin - майстор
Направо си е импулсно. Сменяй го.
:partyman:

Тема "LED осветление над кухненски плот" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: