Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Mapek - специалист
evil, нещо не си догледал. И в двете решения се палят един кръг "n" брой лампи от "р" брой места /ключа/. Разликата в окабеляването си е точно тази от картинката. Просто, до не чак толкова отдавна, миниатюризацията не беше на това ниво. Да предложиш на някого с претенции да му напраскаш бутониери вместо ключове за лампи като в завод, нямаше да изпъкнеш и в онова време! Сега бутониерата освен, че микроскопична, е с само с един бутон, а тригер вместо контактор далеч-по "хваща" окото :wink:
fikata - майстор
напраскаш бутониери
т.е. двубутонни кнопки "пуск-стоп" :-D
evil - специалист
""""evil, нещо не си догледал. И в двете решения се палят един кръг "n" брой лампи от "р" брой места /ключа/. Разликата в окабеляването си е точно тази от картинката.""""""
:lol: ... Според мен ти трябва да погледнеш по-внимателно.За една схема на кръстат слизат до ключа и се качват девиаторните мостове тоест 4 броя а на схемата са 8 :lol: .
Mapek - специалист
Всъщност прав си - аз не съм догледал! Подличка е заигравката.
ArturDent - Почти Безобиден
Най-доброто решение си остава импулсното реле. Натискаш кой да е бутон - светва, натискаш пак угасва.
Цената на релето е нищожна, а като сметнеш, че ще спестиш от кабел, като крайна цена ще излезе по-евтино. Виж схемата която ти е сложил vk.
До лампите върви 1.5 кв. мм, а между ключовете 2х1 кв.мм.
Моя коридор е изпълнен по този начин и има 5-6 ключа. До всяка врата на коридора. Не ми се мисли, ако трябваше да се изпълнява с класическа схема.
evil - специалист
"""Не ми се мисли, ако трябваше да се изпълнява с класическа схема."""
Ами всъщност щеше да имаш едно жило повече което да обикаля по ключовете и нямаше да имаш електроника :)
ArturDent - Почти Безобиден
Като сложа левче на всеки метър повече сметката ми излиза много добре. (Трябва да има и допълнителен проводник, и да се дигне сечението на 1.5 мм)
Пък и релето не е толкова скъпо - към 20 лв.
evil - специалист
Всъщност като сложиш по левче на всяка година за собствена консумация освен 20 за инпулсното и освен риска от повреда на електрониката :lol: .......и споко не е нужно да качваш сечение какво като пътя ще е 2*L
ттитто - помощник
Цялото ми осветление на къщата е на един кръг. Мога ли вариантът с импулсно реле да го включа към вече съществуващия кръг и как (схема) или трябва да пусна нов кръг?
darken_nz - специалист
Само да вметна, че варианта с контактора не е никак по-евтин - първо заради самият контактор, а после и бутоните са доста над обикновен ключ, или бутон за осв., после кабелите, които трябва да вървят от бутоните са повече.
Импулсното реле не е никак лош вариант, а колкото до авариите - ами то и ключа след време може да се повреди (да искри, да залепне, или просто да се счупи нещо), а колкото до електрониката - като се прецака, ако чаткате елекроника го поправяте, иначе кофата и ново.
ттитто, имаш вече дадена схема ( тя е и по-четлива от другата за ключовете)
С нея долу-горе ще си представиш кое трябва да промениш.

Тема "включване на лампа от три места" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: