Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mar4ika - специалист
Момчета някой навивал ли саморъчно медна серпентина за бойлер.Ако може да ми каже как щото не ми се дават 80лв за готова.Благодаря предварително.
filmatoplo - майстор
Навива се от мека мед , на нещо кръгло :wink:
velsi - Почетен майстор
Нагряваш тръбата с горелка и после бързо охлаждаш във вода, за да се отвърне. Така става по-мека и се огъва по-лесно.
schuldiner - майстор
С тръбички не работя, но съм чувал, че нагряването отслабва стените им. Студеното също е много просто, стига да имаш инструмента - прекарва се през два вала с канали според Ф-то. Двата вала се притискат слабо (за да не повредят тръбата) и се изтегля няколко пъти, докато стане достатъчно ситна спиралата.
За направисам мисля две ремъчни ролки (с легла за ремъка), фиксирани една към друга по размера ще свършат работа. Тегленето през тях може и на ръка. Ако осите на ролките са вертикални, тегленето е леко нагоре или надолу от хоризонтала с натиск по усет.
filmatoplo - майстор
Нали ви казах -мека медна тръба , купува се готова мека . :wink: И без никакви инструменти се навива на нещо кръгло , после предмета се изважда от серпентината .
mar4ika - специалист
Ще пробвам както казва Филма, дано не се пречупи само.Иначе ми трябва щото имам хоризонтален бойлер с една серпентина вързана към сл.колектор,и искам да му сложа още една за парното.Досега все ги превключвах с кранове ама искам колектора да работи и зимъска ,когато има слънце де.Благодаря за отговорите.
hygro - майстор
За да не се сплеска тръбата при навиване, можеш да я напълниш със сух фин пясък, който да уплътниш чрез стръскване.
naskov - майстор
Или готварска сол :wink:
filmatoplo - майстор
На хоризонтален бойлер не е така навита серпентината ,както при вертикалния .Напиши в гугле изображения -серпентина на хоризонтален бойлер, и виж разликите.
schuldiner - майстор
Сега пробвах на една, останала от някакво газово - наистина става на шише! Но пък тази на казана за ракия е твърда и не ще да се гъне. Явно бойлерите са си с меки...

Тема "Навиване на медна серпентина." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: