Пускането без товар е много опасно както за трафа, така и за крайните транзистори. Индуктивноста на първичната намотка заедно със собствения си капацитет образуват трептящ кръг което може да причини генерация на напрежение в КВ УКВ и дори СВЧ обхвата, в следствие от което могат да се индуцират напрежения много по-високи от работните за трафа и ключовите транзистори, което да предизвика пробив в последните. Ако мощноста на луничките сборно не превишават 50 вата спокойно можеш да сложиш два последователно свързани резистора по 28ома/10W. Ако те притеснява това, че ще имаш постоянно включен консуматор 10 вата има лек и за този проблем.
Аз също изпитвам съмнения и затова съм пуснал тази тема - електрониката ми е хоби и бих се класифицирал като "напреднал любител" .
Разбирам предният пост за какво иде реч, обаче трафчето си бачка на празен ход вече 24 часа и хич не му пука!
Свързал съм го през 100 ватова лампа серийно и е включен към електронен измервател на активна енергия с показване на cosФи , който показва 0.17W и cos Ф 0.09. Липсва греене и озвучаване.
Нямам използваем осцилоскоп (за съжаление...) да видя какво генерира...