Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
здравейте на всички ,
порагледах обширанта тема за ЦНЦ машина и много се радвам че има такива ентусиасти в БГ.
дълго време съм работил с големи ЦНЦ или МЦ-032-ФАНУК 6-,МЦ-40 -ЗИТ-500,ДЕКЕЛ и др.
имам отлични познания на SolidWorks,SolidCAM,Mastercam,Autocad, и др,
реших да си направя малко цнц карто за целта си направих контролери със схема от http://pminmo.com
http://store5.data.bg/candinobg/tot/CNC ... 7(002).jpg
но явно нещо има сбъркано в самата схема и затова реших да си купя от Дряново-Сириус
след като прочетох от вас че има вече направени машини с тях но явно съм супер къръккк стана така че контролера е супер обаркан с много грешки и след ходене 2 седмици по мъки защото този от СИРИУС се криеше върнах контролера на Кузмов електроник
Та сега пак съм в изходна позиция 0-0 имам конструкция нямам контролери
Може ли някой да ми даде насока към някоя добра и РАБОТЕЩА ПЛАТКА

мерси предварително
shulio - специалист
Какви мотори ще управляваш. Биполярни / униполярни / колко напрежение и колко ток /
MrMurdjo - майстор
Най-напред здравейте на всички. Първи пост в този форум.
От доста време съм се захванал с изработка на рутер с минимален бюджет и от материали, които са достъпни или могат да се набавят за без пари :)
Вече имам работеща втора версия.
При мен големият проблем е механиката и липсата на минимално оборудване за изработка на детайли самостоятелно. Версия едно всъщност изработи доста неща за версия две. С електрониката се справям и си правя сам контролерите и интерфейса.

Първоначално си направих по схемата на Линистепер за еднополярни мотори, но там наистина не може да се извлече максимален въртящ момент, защото са линейни и освен това действително греят яко при покачване на тока. Но работиха доста време и вършеха работа.
После открих, че у нас може да се купи ИС SLA7062, която е интегриран контролер на "Алегро" и на съвсем прилична цена. Всъщност стойността на контролера се получава не по-висока от Линистеперите с дискретни елементи и микроконтролер ПИК.
Но пък въртящият момен на моторите просто е несравним. Освен това имаме режим на четвърт, осмина или шестнайсетина стъпка, което избягва резонанса в моторите и ходът им е много по-плавен.
Направил съм си и контролери за биполярни мотори с L297-298, които също работят много добре, защото по едно време нямах на разположение три еднополярни.

@candino
Ако си от София, бихме могли да влезем в контакт. Аз не съм силен в механиката и голям проблем ми е да намеря винтове с трапецовидна резба и по-голяма стъпка на приемлива за мен цена. В момента ползвам метрични М14х2, което ми ограничава бързоходността.

Това е версия 1
Изображение

Това е версия 2
Изображение
Изображение

Uploaded with ImageShack.us
А това е моята голяма гордост :) - циклон за събиране на стружки и прах. Смятам да патентовам използването на 3-литровия стъклен буркан за контейнер :-D
Изображение
velsi - Почетен майстор
Добре дошъл! Вижда се, че си се справил доста добре. Поздравления!
MrMurdjo - майстор
Аз от доста време следя няколко чуждестранни форума, включително и необхватния CNCZone. И все повече ме хваща яд с какви възможности разполагат там любителите на почина "направи сам". Не става въпрос, че могат да си позволят да си купят и готова машина, защото големият кеф е да направиш нещо сам и то да заработи. Но разполагат с възможности да си набавят градивни и конструктивни материали, елементи за задвижването, инструменти и т.н. на съвсем прилични (дори и за нас) цени. Докато тук предлагането е много слабо, също и като асортимент, а цените - нереално завишени.
Аз все още не съм изчел цялата тема, но имам това намерение. Междувременно да попитам някой пробвал ли е да използва винт за СВД, но с гайка от полиацетал или полиамид, като за целта се прави метчик от парче от същия винт.
velsi - Почетен майстор
Не вярвам някой да е правил нещо подобно, защото няма особен смисъл в това. Впрочем ти гледал ли си цените на exoror?
MrMurdjo - майстор
Гледал съм, даже познавам лично собственика. Единствената, открита от мен, българска фирма, която има наличности на склад, а не продава обещания и уговорки за доставка незнамкогаси. :)
Част от нещата по моята машина са от там. Но цените на винтовете и гайките са ми доста по-високо от рамката, в която искам да се вместя.
Ако успея да я захраня с някаква реална работа, тогава би било оправдано да инвестирам в следваща версия с по-добри възли и детайли.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
А това е моята голяма гордост :) - циклон за събиране на стружки и прах. Смятам да патентовам използването на 3-литровия стъклен буркан за контейнер :-D
MrMurdjo.
Би ли споделил нещо повече за системата ти - циклон за събиране на стружки и прах.
Искам да си направя нещо подобно,да е ефективно и с малко разходи.
Ще бъда благодарен и за повече подробности за работата й и за изработката.
MrMurdjo написа:
Междувременно да попитам някой пробвал ли е да използва винт за СВД, но с гайка от полиацетал или полиамид, като за целта се прави метчик от парче от същия винт.
Аз съм с такива гайки.Направени са от пластмаса /не знам дали е полиацетал или полиамид/ но казват че е по твърда от стоманата.От такава пластмаса се правят ролките за полиспастите за стоманените въжета на автокрановете,а там натоварванията са с тонове.За сега се справят добре,но колко дълго не зная.
Идеята беше предложена от Velsi /благодаря ти Velsi/а метчика малко подобрен от Skat
Поздрави
MrMurdjo - майстор
Циклонът е по указанията и информацията от този сайт
http://billpentz.com/woodworking/cyclon ... nePlan.cfm
Там има много полезни неща. Някой ентусиаст (на който съм благодарен) е направил таблица за Ексел в метрични и инчови размери за изчисляване на циклони. Таблицата се намира там, по-надолу има линк към нея. Има си определени закономерности и съотношения в диаметрите, височината на конуса и дължината на изходната тръба.
Картинките са само информативни, самите чертежи си ги направих по получените данни от таблицата в КорелДроу. Отпечатах ги, залепих кройките върху поцинкована ламарина и така ги изрязах. После малко тенекеджийство и калайджийство :).
Първоначално използвах една сравнително нова прахосмукачка за обиране на стружките, но не можех да насмогвам на торбички, а металните стружки направо късат книжната торбичка. Затова тръгнах да търся друго решение и съм удивен, че макар и направен в гаражни условия, циклонът е много ефикасен.
Ето това е дисекция на торбичката след 10 дена работа и изхвърлени 3 буркана (така де, контейнера) със стружки от различни материали и различна големина, включително и прах като брашно.
Изображение
Използвах прахосмукачката, закачена с маркуч към циклона. После един човек ми даде една стара ГДР-ейска прахосмукачка и аз я присадих отгоре, както се вижда на снимката, с което намалих маркучите и стана самостоятелен агрегат. На една от снимките с рутера, парчето изрязан МДФ е точно фланеца за монтиране на срязания цилиндър на прахосмукачката. Но е слабичко - 400 вата само и не може да изтегля от по-далеч, за разлика от прахосмукачката, която е 1300 вата. Сега търся някой да ми подари стара прахосмукачка или агрегата - мотор с турбина - от по-мощна такава. :)
Прилагам екселската таблица, а PDF файлът са разгъвките за 125 мм диаметър циклон, какъвто е моят. Пунктираните линии са за напасване и подлепване на голям лист, след като се разпечатат на части формат А4.

Прикачен файл

Cyclone.zip
(118.39 KиБ) Свален 290 пъти
MrMurdjo - майстор
velsi написа:
Не вярвам някой да е правил нещо подобно, защото няма особен смисъл в това. Впрочем ти гледал ли си цените на exoror?
Това за винта и пластмасовата гайка ли се отнася, защото мнението на СТЕПЕР твърди обратното?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: