Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
mastercheto написа:
Здравейте!

Става въпрос за ел. инсталация на къща. Към моят етаж е положен захранващ кабел СВТ 3х6. Искам да увелича сечението на кабела поради многото консуматори. Имам кабел СВТ 4х1.5. Мисълта ми е да пусна двете жици като фаза, а останалите две като нула. Така да се получи общо 6 + 1.5 + 1.5 = 9 кв. за фаза и също толкова за нула.

Въпроса ми е ще има ли проблем ако положа този кабел (СВТ 4х1.5) успоредно до старият? Да не започне да нагрява по-тънкият кабел и да създава проблеми при натоварване?

Втори въпрос - ще има ли проблем, ако земното остане 6 кв.

Благодаря предварително!
Kакво ти е разстоянието от твойто табло до разпределителното,кабела какъв е и как е положен?
kam34 - специалист
:? 3х4 ако имаш за две дължини да сложиш в паралел за кухнята става идеално. Ако нямаш за две дължини си купи необходимата дължина 3х4 и го сложи в паралел към твоя.

Друг вариант е 3х6 да оставиш за кухнята, 3х4 за останалата част, която според мен мощноста и е наполовина от тази в кухнята, разбира се това е компромисен вариант.

Предпазителите:
за кабел 6кв - 50А,
за кабел 4кв - 32А,
за 2бр в паралел 3х4 един общ автомат 63А.

Да не вземеш да вкараш две отделни вериги в едно табло, без да се изключват от общ автомат - долу в партерния етаж и горе в етажното табло. Ако прибегнеш до този вариант за безопасност при работа по таблото на двата кабела слагаш двоен (или троен) автоматичен с общ палец за едновремено изключване на двата кабела, например автомат 2(3) х 50А за безопасно изключване, като долу в партерното табло слагаш на кабела 3х4 един 32А да му ограничиш тока до допустимата за него стойност.
В този случай след направените забележки за предпазителите, двата кабела ти влизат в етажното табло и можеш да си разделиш консуматорите пропорционално на сечението им. Например цялата кухня + бойлера на 6кв., а всичко останало на 4кв.
valentino76bs - майстор
kam34 написа:
:? 3х4 ако имаш за две дължини да сложиш в паралел за кухнята става идеално. Ако нямаш за две дължини си купи необходимата дължина 3х4 и го сложи в паралел към твоя.

Друг вариант е 3х6 да оставиш за кухнята, 3х4 за останалата част, която според мен мощноста и е наполовина от тази в кухнята, разбира се това е компромисен вариант.

Предпазителите:
за кабел 6кв - 50А,
за кабел 4кв - 32А,
за 2бр в паралел 3х4 един общ автомат 63А.

Да не вземеш да вкараш две отделни вериги в едно табло, без да се изключват от общ автомат - долу в партерния етаж и горе в етажното табло. Ако прибегнеш до този вариант за безопасност при работа по таблото на двата кабела слагаш двоен (или троен) автоматичен с общ палец за едновремено изключване на двата кабела, например автомат 2(3) х 50А за безопасно изключване, като долу в партерното табло слагаш на кабела 3х4 един 32А да му ограничиш тока до допустимата за него стойност.
В този случай след направените забележки за предпазителите, двата кабела ти влизат в етажното табло и можеш да си разделиш консуматорите пропорционално на сечението им. Например цялата кухня + бойлера на 6кв., а всичко останало на 4кв.
За 3x4 32Ап не са ли множко,25 не е ли по приемливо...:)
kam34 - специалист
Това да не ти е контакт със стопяем предпазител от комунистическо време. Тогава масова практика беше един токов кръг 4кв с 25А бушон. То да е оригинален бива ама масово се слагаше тел :-D. И тогава колкото и тел да тури бай Иван ням да му се запали кабела :lol:

Я виж тоците за 4кв какви са, 32А му са напълно нормално.

Прикачен файл

Клипборд02.jpg
valentino76bs - майстор
kam34 написа:
Това да не ти е контакт със стопяем предпазител от комунистическо време. Тогава масова практика беше един токов кръг 4кв с 25А бушон. То да е оригинален бива ама масово се слагаше тел :-D. И тогава колкото и тел да тури бай Иван ням да му се запали кабела :lol:

Я виж тоците за 4кв какви са, 32А му са напълно нормално.
Според тази таблица за 2.5 му дават 44 ампера номинален ток за проводник в земя.......МЕРИЛИН ЖЕРИН препоръчва 25А за проводник 4кв.мм
Прикачен файл:
56 008.jpg
,след като е така може да се сложи 32АП но ако работи на предела има риск за кабела.И тези таблици май само си ги пишат в действителност не са такива работите....:),по простата причина че кабелите не са това което са.
kam34 - специалист
valentino76bs написа:
Според тази таблица за 2.5 му дават 44 ампера номинален ток за проводник в земя.......МЕРИЛИН ЖЕРИН препоръчва 25А за проводник 4кв.мм
Прикачен файл:
56 008.jpg
,след като е така може да се сложи 32АП но ако работи на предела има риск за кабела.И тези таблици май само си ги пишат в действителност не са такива работите....:),по простата причина че кабелите не са това което са.
Това какво препоръчва Merlin Gerin въобще не значи че не може да се използва кабела пълноценно. Тия французлии могат да препоръчат да си слагаш и само техните предпазители :lol: и като намери нещо човек по на сметка ще кажат менте не става, нашто е по добро :-D

Таблицата която ти показах е Таблица_3 от Наредба №3, която е задължителна а не препоръчителна. Според нея допустимото натоварване на двужилен (фазата и нулата) кабел 4кв. положен във въздух е 38А при 25*С околна температура. Напълно е нормално този кабел да се защити с автоматичен прекъсвач 32А с който е спазено условието за избор на прекъсвачи.

Кабелите на големите производители са точно това което пише на тях, никоя уважаваща и държаща на реномето си компания няма да си позволи да пусне на пазара ментета, просто конкуренцията ще я унищожи. Китайските ментета са друга бира там всичко е възможно, за това си гледай хубаво надписите и етикетите по жиците и видиш ли цена фрапиращо по ниска от тази на някой официален дистрибутор бягай по надалече.
В. Петров - специалист
kam34 написа:
Таблицата която ти показах е Таблица_3 от Наредба №3, която е задължителна а не препоръчителна. Според нея допустимото натоварване на двужилен (фазата и нулата) кабел 4кв. положен във въздух е 38А при 25*С околна температура. Напълно е нормално този кабел да се защити с автоматичен прекъсвач 32А с който е спазено условието за избор на прекъсвачи.
Максималният ток, при който термичната защита на технически изправен АП 32A може да не изключи изобщо е:

32 A * 1,45 = 46,4 A

По таблицата "която е задължителна", кабелът може да се окаже претоварен.
kam34 написа:
Това какво препоръчва Merlin Gerin въобще не значи че не може да се използва кабела пълноценно. Тия французлии могат да препоръчат да си слагаш и само техните предпазители :lol: и като намери нещо човек по на сметка ще кажат менте не става, нашто е по добро :-D
Не става въпрос за реклама. Просто инженерите в MG умеят да смятат за разлика от теб.
Тани - модератор
Този коефициент 1,45 от къде го взе? И какво точно пишеше покрай него ? Недей изкарва фактите извън контекста! Аз мога да твърдя , че кабел 1,5 издържа 60А и да съм прав!
В. Петров - специалист
Тани написа:
Този коефициент 1,45 от къде го взе? И какво точно пишеше покрай него ?
Наистина съм попресилил нещата . . .

Накратко това е реда на стандартната процедура за тестване на термичната защита на автоматични прекъсвачи по EN 60898-1:
1. Пропуска се ток равен на 1,13 x In в продължение на 1 h. Защитата през това време не бива да сработи.
2. Увеличава се тока до 1,45 x In. Защитата задължително трябва да сработи в интервал от 1h.

Този тест се провежда при околна температура 20 ~ 25 °C. АП в началото на теста трябва да е "студен", т.е. темпериран към околната температура. За АП с In > 63 A времената са 2h вместо 1h.

Да вземем нашия пример с АП 32A:
В конкретния случай, ако нашият АП 32A е работил 60 минути при ток 36,16 A , а след това 59 минути при ток 46,4 A , то характеристиката му е в нормата, макар и близо до границата. Ха сега да видим как кабелчето 4 квадрата ще понесе такова натоварване?
Тани - модератор
И защо си мислиш , че кабела ще се загрява по-бързо от предпазителя??? Не знам къде ги четеш тези данни, но прочети пак - двата теста според мен трябва да се правят със студен предпазител - за около час трябва да изключи при 1,45 от студено положение!Това са два отделни теста и втория не е продължение ма първия!

Тема "Полагане на допълнителен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: