• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
8180 - майстор
Здравейте юнаци.
Почти не пиша в този раздел, но го прерових целия.
В тази тема, авторът в последното си мнение май напипва моя проблем, но няма развитие:
viewtopic.php?t=31439
Така - смесителят е Видима на ок. 7-8 год., с гадни за работа вероятно медни тръби - "меки връзки".
Леко тече студената.
Главата сменях - няма ефект.
Опрях до това, което е под главата.
На снимката е ДРУГ ПОДОБЕН смесител. Главата е същата.
Това месинговото с 4-отвора и винт със шлиц, при мен изглежда пластмасово, без винт, по-голямо - достига почти до чашката. Подозирам че е сглобено някак!?
В другата тема колегата също прави предположение, че проблемът е в този елемент, говори за "обратна резба", но малко е объркана темата с тия "керамики".
При мен като запуша малък отвор в основата и пусна съответната вода, през големия тя излиза. С другата вода не е така.
Хипотезата е, че или самият елемент е спукан или някакво уплътнение отдолу не е наред.
Надолу си и вече отливката и чучура (неподвижен).
Как да разглобя от главата надолу?

Прикачен файл

IMGP3360.jpg
torbalan - Дървен философ
па той щом е издържал осем години - направо е герой тоя смесител...

при мен видимските устискват максимум година-две (обаче водата е пълен отврат в наше село, освен че е мега варовита - пълна е с пясък и камъни)

моя съвет е да идеш до магазина и да си избереш някой нов смесител... а този - знаеш къде :)
Тани - модератор
Аз все препоръчвам тези филтри Изображение

http://www.thermoeconomic.com/filtri-za ... a-300-p60/

Но кой да чете! Един такъв филтър струва 30 лв , вложката струва 3- 5 лв и се сменя веднъж годишно , хайде при вас да е 2- 3 пъти годишно. Така си запазваш батериите и целия водопровод! И си спестяваш чистене на цедки , бойлери и душове!
освен пясъка - друго филтрира ли?
Тани - модератор
Аз на един микрон не му казвам пясък :wink: Моя е за повече микрони , но филтрира дори ръждата - откакто съм го сложил не съм видял оцветена вода след каквато и да е авария! А преди първите минути винаги беше ръждива! Има и филтри с активен въглен , но чак до там не съм се вманиачил! Отвори линка от предния ми пост , там са описани пълнителите.
8180 - майстор
Пичове,
Дайте на въпроса. Смесителят е някакъв по-декоративен, заедно с др. нещица - трудно ще се подбере подобен. Вероятно нещо ще комбинирам, ако не стане.
Опитвам в духа на форума да го преборя, без да го "довърша" - не знам как и накъде да го напъна..
Филтрите после, но нямам съществен проблем - главата е оригиналната!
Тани - модератор
Ами в твоя случай само Торбалан може да помогне. Аз досега за 20 години не съм имал проблеми с едноръкохватков смесител и никога не ми се е налагало да ги разглобявам. Само първия беше с някаква пластмасова дръжка и си спомням че тя се беше прецакала. Ако Торбалан не намери някой от бракуваните , ще се опитам да намеря онзи 20 и косур годишния , ако не са го изхвърлили родителите ми и ще видя как се разглобява.Да се надяваме , че принципа ще е същия!
преди около 10 години съм сменял главата на видимски смесител - не си помням да съм имал проблеми със сглабяне/разглабяне...

ако е повредено друго(тялото) - мисля, че не подлежи на ремонт...

за по-сериозно разглабяне - трябва да ми е в ръцете, че да давам акъл...
единственото, което се сещам - пробвай винтовете и на опаки да ги развиваш, че имат навик тук - там да слагат с обратни резби...
8180 - майстор
Торбалан,
За мен в тялото е проблемът, но по всичко личи, че някак се разглобява.
На снимката горе отчетливо се виждат два различни елемента - чашката (хром) и плочката с отворите (гол месинг).
През малките отвори постъпват водите - би трябвало херметично до тази плочка, смесват се в главата и заминават обратно през големия отвор към чучура.
Не виждам как това би могло да е изпълнено с неразглобяема отливка.
Ето една условна схемичка - пояснение.
Жълтото е въпросният месинг от снимката. Дали е плочка, дали е цяло тяло до долу - нямам представа. Отделно, че на моя това изглежда черна пластмаса. Би трябвало някак да са уплътнени елементите, като смесването да става САМО в главата. Все се надявах това да е плоска гума с аналогични отвори (дефектирала) под месинга, като притискането да става с гривната над главата и тази плочка просто да се изважда, ама май не е така.
Дотук опитах умерено да завъртя месинга в чашката - без успех.

Прикачен файл

Smesitel.jpg
Smesitel.jpg (41.81 KиБ) Видяна 6880 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Стоящ смесител Видима, една "керамична" врътка - проблем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: