Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Gek - специалист
Здравейте колеги,
интересува ме дали тези два метала могат да "живеят" дълго на външни атмосферни условия допрени един до друг без да се получи някакъв вид корозия по неръждавейката? Някъде бях чувал, че цинка корозира неръждавейката, така ли е? Грам понятие от химия си нямам и моля да бъда извинен ако въпроса ми звучи глупаво, но е много важно за мен да разбера дали ще има проблем.
Иначе става дума за комин от инокс, на който ще слагам скоби от подцинкована ламарина с цел да спестя малко пари спрямо оригиналните скоби от неръждавейка..
Demonev - напреднал
Недей да пестиш... най-малкото ще е много грозно.
Gek - специалист
Demonev написа:
Недей да пестиш... най-малкото ще е много грозно.
Ще е вътре в коминно тяло, няма да се вижда. Една скоба е 20лв. без ДДС :evil:
masterval - майстор
Бах тия скоби...
Първо, не е ясно от какъв материал ти е комина, има голяма разлика в сплавите на неръждавейките, а пък инокса май е съвсем друго.
Как се захващат тези скоби, поп-нитове, винтове, припой, друго?
Не можеш ли ти да си ги изрежеш от неръждаема ламарина?
Gek - специалист
masterval написа:
Бах тия скоби...
Първо, не е ясно от какъв материал ти е комина, има голяма разлика в сплавите на неръждавейките, а пък инокса май е съвсем друго.
Как се захващат тези скоби, поп-нитове, винтове, припой, друго?
Не можеш ли ти да си ги изрежеш от неръждаема ламарина?
ЛИНК
Страница номер 4, елемент fu45 (блокираща скоба), за диаметър 150мм. Скобата е затягаща с винт, подобна на тези по автомобилните маркучи за парното.
И аз така викам: "Бах тия скоби", за това търся алтернатива, има за същия диаметър по магазините от обикновенно "джелязо" ама ме притеснява да не направи реакция с основната тръба.
torbalan - Дървен философ
masterval написа:
...а пък инокса май е съвсем друго....
от уикито:
Inox, from French acier inoxydable, is a synonym for stainless steel.
а на въпроса - корозия ще има при всички положения...електрохимична...
по-добре да ползваш скоби от същия материал...
Gek - специалист
torbalan написа:
а на въпроса - корозия ще има при всички положения...електрохимична...
по-добре да ползваш скоби от същия материал...
Химична да речем ОК, ама електро-то от къде ще дойде?
torbalan - Дървен философ
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%B8%D1%8F

виж видовете корозия...

химична ще има, ако има агресивни съединения в пушеците - сяра, кислород, влага... и се получава някаква сярна киселина...
неръждавейката ще издържи, но понцинкованата ламарина надали...

електрохимичната вече не помня точно как протичаше, но когато имаша различни метали на едно място - и една капка електролит е достатъчна, за да започне процеса...
bigshop - специалист
Изолирай с нещо скобата от инокса - нещо устойчиво на топлина, например стъклотъкан.

Тема "Инокс (неръждавейка) + подцинкована ламарина = ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: