Всички имаме коли, нали ?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Sasho_snegorina написа:
@abcdefghijklmnopqrstuvwxz, благодаря за отговора, а за какво реле говориш, реле за затваряне на веригата? Тоест релето се захранва от 3.7v (батерията на гсм-а), всички 3 прекъсвача се свързват успоредно към релето с допълнителни 6 кабела, някой от тях окъси ли веригата - двата кабела, които отиват към гсм-а се окъсяват? Мерси предварително.
Я кажи не светва ли плафона като отваряш, която и да е врата. Би трябвало да е така - провери го за да сме сигурни.
Утре като имам време ще драсна примерна схемка, че сега трябва да тръгвам.
ditronix - специалист
За да нямаш проблеми,трябва да разкараш батерията на телефона и да я замениш със стабилизатор на 4V.Takа ще си спестиш много неприятности,а ако искаш телефонът да е активен и при кражба или спадане на акумулатора,можеш да добавиш и един акумулатор от алармена система-4,5Ah мисля че ще свърши работа.Той ще се зарежда от колата заедно с основния акумулатор.
bulhomes2 - майстор
kuuuuuul поакза много недостатъци. Как ще става с влизането и излизането от колата? Постоянно ще трябва да си държиш GSM-а за да отказваш. Аз поне 30 до 50 пъти на ден слизам и се качвам и това не бих могъл да го изтърпя и един ден.
@abcdefghijklmnopqrstuvwxz, на задните две врати няма монтирани прекъсвачи, вчера загледах, за външно не се вижда и на задната 5-та врата, но предполагам е вътре около механизма на ключалката. Не мисля, че някой ако тръгне да разбива колата ще отваря някоя от двете задни врати, още повече, че те нямат ключалка, но знае ли човек... Замислям се и над варианта на всяка врата да направя нужните отвори за допълнителни прекъсвачи, така ще се избегнат и всякакви смущения между гсм и токовете на колата.

@bulhomes2, добре, колега не съм тръгнал да я лицензирам. Смятам, че лично мен ме устройва идеално този проект, само да успея да го осъществя.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Sasho_snegorina написа:
@abcdefghijklmnopqrstuvwxz, на задните две врати няма монтирани прекъсвачи, вчера загледах, за външно не се вижда и на задната 5-та врата, но предполагам е вътре около механизма на ключалката. Не мисля, че някой ако тръгне да разбива колата ще отваря някоя от двете задни врати, още повече, че те нямат ключалка, но знае ли човек... Замислям се и над варианта на всяка врата да направя нужните отвори за допълнителни прекъсвачи, така ще се избегнат и всякакви смущения между гсм и токовете на колата.
Аз те питах за плафона - светва ли, като отвориш
1. само шофьорската врата - ...
2. само дясната врата - ...
3. само багажника - ...
Тея прекъсвачи какво превключват ?
4. минуса ли комутират - ...
5. плюс 12В ли комутират - ...
6. Кажи точно модела на телефона (примерно на Нокия 1100 може да мине без реле - клавиатурата е с отделни бутони и са спрямо маса).
Всичките тези имат отношение към схемата.
Ето най-простата, но с най-много недостатъци - версия 1.
Вх.1, вх.2 и т.н. към прекъсвачи или плафона. Ключето над кондензатора е за вкл./изкл. на алармата. За да работи схемата при затворени врати на входовете трябва да е 0 волта, а при отваряне +12В.
При всяко отваряне на врата ще звъни. Няма забавяния, изчаквания и при отпадане на акумулатора няма да сработи. Всяко подобрение ще внесе нови елементи по схемата. Ако това ти стига - добре, ако искаш подобрения отговори на горните точки. Успех!!!

Прикачен файл

Picture 904.jpg
Picture 904.jpg (34.36 KиБ) Видяна 6934 пъти
Хм... чета написаното по-горе и се чудя има ли смисъл да се влиза в подобни приключения - дже-се-ми , зарядни , карти на валчер , време , труд ...?! Защо ли ми се струва , че една тайвантска - китайска аларма от първата автобакалия - за сумата от 35-40лв. , придружена с инструкция за монтаж , би ти свършила много-по добра и надеждна работа !? Това да заложиш да ти звънне тел. (пази Боже !) под формата на аларма наистина е гяволия и гъзария , но представи си , че в момента си в банята или си оставил телефона на масата в хола или си го сложил да се зарежда в съседната стая , а пък ти си слязъл до комшията(ката) за чаша захар да речем :lol: или си издул звука на телевизора гледайки мач на любимия си отбор , и видиш пропуснатото повикване след време ... А ако тайванецът - китаеца писне от паркинга - то вервай ми поне 50 човека ще псуват и от тия 50 поне 10 ще надзърнат от балкона да видят кво става (от чисто комшийско любопитство ! :evil: ).
Така , че колега моя съвет е - заложи на оригиналът !

Успех все пак !

п.п. Един приятел миналата година си сложи на Астрата аларма , която на оригинално дисплейче (вградено в дистанционното + звуков сигнал съпътстващ алармата на автомобила при задействане !) му показва точно в коя част на колата се извършва инвазията срещу колата ( мисля че беше с 10 пункта - 4 колела , 4 врати + преден и заден капак ). Това удоволствие му струваше около 120лв. - барабар с монтажа , вкючващ автоматично заключване на вратите и автоматично вдигане на стъклата на вратите при включване на системата за сигурност + включване на аварийните светлини с отваряне на независимо коя врата - при изключена аларма ! Има обхват около 150 - 200метра (в зависимост от терена). Ако искаш мога да го питам за подробностите .
ditronix - специалист
acceptoman я дай по-подробно за ваЛчерите,моля те!Какво е това?Яде ли се,..б.. ли се? И дай разкажи за тази аларма,дето показва кога крадат гумите,че ми е много интересно какви са датчиците за гумите?Колко входа има тая пущина?Излизат поне 10 броя,щом показва 4 гуми,4 врати и двата капака.На резервната гума има ли датчик?И де ги слагат тези аларми за по 120 кинта с модул за стъклата и там всичко дето си го изброил? Пък китайска аларма като си купиш кола си сложи ти,не давай акъл на другите за неща дето не са ти ясни!Много ти наприказвах за добре дошъл тук във форума,ама трябва да си наясно,че доматите тук не ги ядем с колчетата и ракията я пием с отворена капачка :-D
Ivanov388 - специалист
Подобна "аларма" със стар GSM съм ползвал около две години без проблеми.
Към бутона за набиране включих паралелно всички врати и капаци с отделни датчици (бутони).
При влизане и излизане от колата изключвах само датчиците с допълнително ДУ.
@Ivanov388, колега може ли малко повече информация за твоята аларма, до колкото разбирам си направил точно това, което искам да направя и аз, за съжаление напоследък нямам много свободно време и не мога да осъщества проекта, но скоро мисля, че вече ще е реалност.
Ivanov388 - специалист
Телефонът, който ползвам е десетгодишен Алкател. Акумулаторът на телефона се зарежда с 12 V=. Всички врати, капаците на двигателя и багажника си имат отделни бутони (датчици), които са изолирани от масата. Датчиците се свързват паралелно към един от бутоните на телефона през контакт на ДУ с едно реле с две положения вкл. и изкл.. Преди отваряне на вратата с ДУ изключвам датчиците за да не ми звъни телефона и това е всичко.

Тема "Аларма за автомобил с gsm" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: