Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
страшен си браво ще направя всичко като теб или от теб все пак по добре да комуникирам с теб отколкото с някои си който не е от БГ.
един приятел ме амбицира да направя голям рутер 4мХ3метра за МДФ,плексиглас,алуминии и дефакто си мислех да копувам от тинел контролер но после реших да се пробвам да направя сам и така се почна няма връщане назад.
начертал сам е на Solidworks понамерил съм направляващи ,винтове горе долу
бях в китай всичко имаше ама тогава другаде ми беше акъла и си казах аа закакво ли са ми но това ......

Мисля сериозно да си порачам от там инкрементални линии като на ЕЛ шублерите бяха без пари направо

мерси отново сега свалям платките давам ги за пешат дупчене и почвам да лепя
ще пиша скоро как вървят нещата
STEPER - специалист
Не съм съгласен с мнението на колегите velsi и angelfilev,ч е двойка винт за СВД, но с гайка от полиамид няма да работи.
Не знам защо са толкова категорични, може би са пробвали,но се съмнявам защото не биха изразили това мнение.
Да такава двойка работи и съм я пробвал, с единственото условие,че дължината на гайката по възможност да е по дълга.
Аз си я кръстих ПВД /Пластмасова винтова двойка/.Гайките съм правил с метчик направен от парче винт.
Какво и е на резбата?Че профила на зъбите е полусфера е продиктувано от това,че
зъбите на гайката са сачми с цел намаляване на триенето а на всичкото отгоре на остта се намира и канал за смазване.
Ако зъбите на СВД /т.е. сачмите бяха неподвижни/дали нямаше да работи?
Такава комбинация с ПВД е подходяща за рутер с по малки натоварвания,дори и професионално да се ползва.
Поздрави
velsi - Почетен майстор
Не съм категоричен и не съм пробвал. Ако имаш такъв винт наличен е логично да се направи тази комбинация. Но да дадеш пари за винт, а да не си купиш и гайка, при положение, че е 50-тина лева... Според мене не си заслужава. А, че ще работи спор няма, няма начин да не работи, какъвто и да е профила на резбата.
steper не ме разбираи погрешно аз също съм на мнение че ПВД ще работи на 100 процента.
но ако чисто ценово ако трябва да купиш полиамид,полиацетал, или каквото там си избереш и после се плати на стругар средно /15-20 лв. на час ако и включим специален нож за направата на канала минимум 2 часа/ излиза 30-50 лв само на стругар при вече цени на 50-70 лв за гаика от желязо

:)
mirix - специалист
Здравейте колеги :)
Едно въпросче към спецовете- Какво ще кажете за това комплекче като параметри и цена
http://cgi.ebay.com/3-Axis-NEMA-23-Step ... 45faa57185
MrMurdjo - майстор
По въпроса за винта за СВ и ПВ гайки. Може да не съм обяснил правилно, но моята машинка е тип "пепеляшка" - прави се не от каквото искам, а от с каквото разполагам, с минимални разходи в пари, а най-добре на аванта - демонтирани детайли, обрезки от профили и прочие. Външни услуги срещу заплащане ползвам само за най-необходимото. Иначе водещата гайка не е задължително да е кръгла и с фланец, може да е просто паралелепипед с дупки и резба, нарязана с метчик.
По-скоро е предизвикателство към знанията и уменията ми, което започна като проект за съвсем малкоформатна машинка за пробиване на печатни платки. Но ... с напредването на идеята, се увеличи и амбицията :)
Въпреки това не съм склонен (а и в момента съм и затруднен) да давам пари, преди да намеря (ако въобще успея) практическа работа за рутера, която да носи средства поне колкото за ъпгрейдване. А той в сегашния си вид може да върши вече доста неща.

И въпреки това, благодарение на информация от тази тема, не устоях и днес се сдобих с винтове с трапецовидна резба 14х4 от фирма "Бактрейд - Явор". Сега трябва да се изработи метчик от парче от винт.
zz_stefanov - майстор
http://www.youtube.com/watch?v=snOErpOP5Xk
това предполагам е фотополимер.
Но първо ще придобия опит с една фрезичка при вас, пък после... :yawinkle:
MrMurdjo - майстор
И аз така предполагам, но лазерът вероятно е от долната страна, защото моделът нараства от там и се изтегля нагоре.
nesa - специалист
Здравейте на всички. Незнам защо всички са се захванали да осъществяват задвижването с винт и гайка - има и други начини за това. Предлагам ви да разгледате и моят вариянт - с ремък. Няма износване на гайки, няма затягане, не е необходимо перфектно съосие, възможност за направа на машини с големи дължини и ширини - моята е с дължина 2.10 и ширина 1.30 и е изпълнена с ремък, единствено оста "Z" е с винт.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
MrMurdjo - майстор
Добро изпълнение.
Предполагам, изборът на начин на задвижване зависи от това каква точност се преследва и какво работно поле има машината. И какво предназначение има. (Моята например е правена повече за спорт и сега и търся предназначение :) )
При големи размери дългите винтове биха станали проблем с провисване и замятане следствие на това.
Какъв е диаметърът на направляващите при тези размери за да няма провисване или то да не е значително?
Аз вече си краднах една идейка :)
Поздрави.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: