• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
Здравейте!
Стената между кухнята и банята е изградена от зеления гипсокартон.
Като я гледам се притеснявам ще издържи ли кухненските шкафове, все пак като се напълнят тежат.
Моля ви, дайте мнения, че направо сън не ме хваща!
shadowman - майстор
Аз до сега не съм чул да са паднали шкафовете ако си висят само на дюбелите в кнауфа. Другото е, че тежеста на горните шкафове се поема и от стенния плот или от плочки съответно, така че давай смело.
jordanil - специалист
аз мисля,че не стабилно ,ама никак. :cry: ....,но нека по-големите специалисти си кажт мнението!
крум - специалист
Зависи как е изпълнена стената.
Ако е направена както си трябва, с двоен 12.5 мм картон, с достатъчно носещи профили и с подсилване там, където ще са закачени щкафовете, не виждам проблеми.
Иначе на металните дюбели им дават до 70 кг. Тъй че всичко зависи от изпълнението.
anmoll - специалист
Ако стената е изцяло от гипскартон, например прегражда две стаи -100% не може да издържи шкафове,такамо ли нещо да има в шкафа.Правили сме кухни на такива паянтави стени,и сме ги закрепяли от другата страна /стая/ с планки.Майсторите ми казаха, че имат опит с паднали /откъртени/ стени.Всичко зависи от това,дали е стабилна конструкцията м/у гипскартона от едната и другата стена.
крум - специалист
анмол, 100% несъгласен с теб.
Стената ми между кухнята и банята е преградна от гипсокартон. Досега на нея има закачена висяща тоалетна чиния. Казанчето е хванато само в профилите отстрани с по 3 рапидки от всяка страна (виж снимките по-долу)

Върху тоалетната чиния досега ми се е налагало да се катеря за следните дейности: монтаж на датчици, врата на душ-кабината, лампи и вентилатор, шкуркане на фугите и боядисване. Дотук с леките неща. Монтаж на тавана (цял лист гипсокартон в ръцете), монтаж на пода (още 20 кг гипсфазер в ръцете).

За кухненските шкафове съм подложил само един профил, който да разпредели евентуално още малко усилието там, където ще се захващат дюбелите (виж последната снимка, на 20 см от тавана). С други думи съм се презастраховал да не ми се изрони гипса, макар че след като закачих вратата на душкоритото (алуминиев профил с 6 мм стъкло - тежи към 35 кг), вече нямам съмнения, че дюбелите хващат по-добре, отколкото в тухлена стена.

(кликни в/у снимките за увеличение).

Пак казвам, че според мен ако е изпълнена правилно стената, няма проблем да си закачиш на нея всичко, каквото си пожелаеш. В сравнение с итонговата и тухлена стени, които махнах, тази е здрава (не казвам Х пъти по-здрава, щото онези изобщо не бяха - бойлера и шкафовете едвам се крепеха и за малко да ме претрепе единия, докато ги свалях).

Така че ако трябва да отговоря на Емилия кратко и точно, отговора ми е: Всичко зависи от изпълнението. Останалото е гадаене, но ако е качествено направено, няма място за притеснения.

Изображение

Изображение

Изображение
Мерси за отговорите и специални благодарности на Крум:)
Много изчерпателен и полезен отговор, успокои ме. Стената е направена по същия начин, но не с дублирани профили, иначе е укрепена с много напречни.
Да се надяваме, че шкафовете ще си останат закрепени на стената.
Още един път хиляди благодарности!
Emerald - модератор
Емилия, само си помисли, че в американското строителство няма стена която да не е гипсокартонена, а кухненски шкафове си висят във всеки дом. :) Значи...не е въпросът в гипсокартона, а в носещите елементи които ще поемат тежестта. :wink:
Не знам как е в Америка, не съм ходила. Ние живеем в Испания, тук също се използва много гипсокартона. На мен ми изглежда добре конструкцията, ще бъдат поставени още укрепващи елемнти там, където ще бъдат захванати шкафовете.Ама аз нали съм жена и много не разбирам, обаче като всички жени се бъркам във всичко и затова питам компетентните. Не ми се смейте де!!! :roll:

Прикачен файл

DSC00352.jpg_450x600.jpg
DSC00352.jpg_450x600.jpg (33.89 KиБ) Видяна 13991 пъти
Последна промяна от emilia363 на ср авг 15, 2007 1:01 am, променено общо 1 път.
kojota - напреднал
спецялно за цяла преградна стена нямам опит - но съм окачвал кухни на предстенна обшивка която е на конструкция , с моли дюбели само за картона ( не съм слагал дъбелите в профила ) и може да се обеся на тах е на поне два де че вече съм 100 кила :) , ама до колкото знам един моли дюбел издържа 60 - 80 килограма така че . . . , и аз мисля че ако конструкцията е направена как си требе няма да има проблем
  • 1
  • 2

Тема "Гипсокартон и кухненски шкафове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: