Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pariza - напреднал
Търся помощ за избор на котле.Миналата година бяхме с старо руско 24 кил котле на дърва и антрацит,но мощносттта му не стигаше да затопли и двата етажа.Спрели сме се на Бош 32кв,но пак не сме сигурни.

Къщата е на 2 етажа,а котлето е в гаража до нея( 1 метър по ниско)
1 етаж е с 3 стаи по 15 кв с височина 2 метра,коридор 10кв (вис 2 метра)и баня 4 кв(вис 2м)-вити стълби към 2 етаж със същото разположение при височина на тавана 2.60м.
Искаме да сложим и бойлер със серпентина.
Дограмата е ПВЦ,но няма външна изолация все още.
Та се чудим 32 кв ще стигне ли или да слагаме направо 40кв.
sian - специалист
pariza написа:
Търся помощ за избор на котле.Миналата година бяхме с старо руско 24 кил котле на дърва и антрацит,но мощносттта му не стигаше да затопли и двата етажа.Спрели сме се на Бош 32кв,но пак не сме сигурни.

Къщата е на 2 етажа,а котлето е в гаража до нея( 1 метър по ниско)
1 етаж е с 3 стаи по 15 кв с височина 2 метра,коридор 10кв (вис 2 метра)и баня 4 кв(вис 2м)-вити стълби към 2 етаж със същото разположение при височина на тавана 2.60м.
Искаме да сложим и бойлер със серпентина.
Дограмата е ПВЦ,но няма външна изолация все още.
Та се чудим 32 кв ще стигне ли или да слагаме направо 40кв.
Нищо не казваш за радиаторите. Според мен в тях е проблема.
Тани - модератор
Тъкмо да отделя темата и някой ме изпревари :)

По логично решение ми се струва да инвестирате предвидените средства за нов котел в изолация. Ако не ви стигнат средствата , може да вземете и от половината гориво предвидено за следващия отоплителен сезон, защото то няма да ви е необходимо! Като допълнителен бонус ще получите по-голям топлинен комфорт дори при по-ниска температура в помещението!
Christo - майстор
Здравейте,
Дано не съм досаден, но за да се каже колко трябва да е мощността на котела при липсата на данни, не може. Ако радиаторите са били горещи а пък е било студено, не е малък котела а са малко радиаторите. А котелът дали е горял правилно, за да произведе паспортната си мощност? Има ли буферен съд, Ладдомат или нещо подобно на връщащата вода? Всяка фирма, която произвежда радиатори, дава в каталога колко отдава един глидер(отдаваната мощност зависи силно от температурата на водата). Колко вата трябват на кв. м. площ е друг въпрос. Съвсем прблизително трябват 150-210 Вата на кв. метър. Големите стойности са за по-лошо изолирани жилища. Поръчай си проект, щото иначе докато уцелиш радиатори и мощност на котела ще потрошиш сума пари.
pariza - напреднал
Радиаторите са панелни
22/600/1600-4бр
22/600/1800-2бр
22/600/2000-1бр
22/600/1200/2бр
Радиаторите бяха топли,но не достатъчно.Темп в стаите беше 18-20 градуса
Тани - модератор
Нищо не каза за моето предложение :?
pariza - напреднал
Практически ми е невъзможно сега да правя Изолация,Чакаме бебе,а можем само да си позволим да сменим котела,все пак ще слагаме и бойлер със серпентина и се надявам това малко да намали сметката за тока.Догодина живот и здраве ще направим и изолация
LazarGanev - "Велик майстор"
Почти съм сигурен, че проблема не е в котела. Няма как 24кВт котел да е недостатъчен за 2х60=120м2. Може би проблемите са в инсталацията или комина.
torbalan - Дървен философ
изолация и дограма...
и щом е къща - изолация не само на стените, ами и на(над) таваните

бебето ще се чуства перфектно при 19 - 20 градуса :) (консултирай се с педиатър)

моето вече е на две години и зимно време само майка му се оплаква :)))

бойлера - тая зима може и на ток да изкарате (ние също сме на ток)
а следващата да се окаже, че и сегашния котел върши работа :)
pariza - напреднал
Комина е доста широк,миналата година го зидахме външен по стената на къщата-около 25-30см е ,защото отвора за кюнците на руското котле са са Ф100-120.
А за 19-20 градуса и ние сме съгласни- всички сме свикнали на такава температура,ама като ми дойдат гости замръзват,понеже са свикнали на 25-30градуса.

Тема "По-мощен котел. Какъв?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: