• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 24
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
valqk - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Някой може ли да ми каже по какъв начин да отварям winmail.dat с линукса?

То не че с уиндоуса успях...
Отваряш терминал.
Ако си с ubuntu или debian
$> sudo apt-get install tnef
ако си с fedora
$> sudo yum install tnef

инсталираш програмката tnef и с нея отваряш(трябва да си в директорията където е файла .дат). :)
$> tnef winmail.dat

:supz:
montoya - майстор
От чисто любопитство, за какво се налага отварянето на файл .dat?
Илиян Илиев™ - майстор
Ми интернет доставчика ми не практикува изпращане на фактури по пощата, а само по електронен път. До сега ми пращаха в някакъв друг безпроблемен файл, но последната фактура е изпратена като winmail.dat.

Говорих 3 пъти с тях и все така ми го пращат. Искам да го отворя от любопитство. Тях ги предупредих, че няма как да го отворя и съответно да го платя, защото не се чувствам задължен да ползвам уиндоус и съпътстващия го платен софтуер, нито пък да си бия главата с разрешение на проблема при положение, че хората са измислили пидиеф и разни други смилаеми от всички файлове.

Понеже тези дни купих комп с уиндоус опитах да го отворя с майкрософт офис(поне из нета прочетох някъде че се отваря с това) и не успях, може би защото активирах демо версията, а не платената или поради кой знае каква причина.

Демек не си давам зор да го отварям, а просто искам да знам как става.

Сега чакам да ми спрат нета и да почне великото псуване по телефона. Даже, ако има любопитни ще пиша за резултата. Просто за себе си съм решил да не позволявам на никой на когото плащам за дадена услуга да ме принуждава да ползвам платен софтуер. Дори и с цената на това да нямам интернет докато съм жив.

п.п. Още не съм опитал съвета на валяка, но тези дни ще пробвам, макар и да съм сигурен че няма да се справя с терминала и разните там команди. Все пак ще пробвам, от опит глава не боли.
kirofabv - специалист
Пробвай с open with да го пунеш през Excel.
Би трябвало с notepad също да става - опитай ако Ексела не сработи.
Илиян Илиев™ - майстор
kirofabv написа:
И при линукса ли ги имало тези неща? :?
kirofabv - специалист
Илиян Илиев™ написа:
kirofabv написа:
По-горе прочетох, че си си се сдобил с комп с win та за него ставаше въпрос ;)

За линуксчето опитай следното:
The winmail.dat file is a container file format used by Microsoft Outlook to send attachments in richtext formatted emails. To open winmail.dat on Linux, use the tnef utility.

Installation

Код: Избери всички

sudo apt-get install tnef
Usage
Open a shell window, navigate to the directory where the winmail.dat file is saved, then execute the command:

Код: Избери всички

tnef winmail.dat
to extract all files that are stored in the winmail.dat into the current directory.

п.п. А тук има и някакъв dat_view
kirofabv - специалист
Илиян Илиев™ написа:
kirofabv написа:
Чак сега се усетих - да - трябва и с линукса да имаш open with и да му посочиш примерно libre office calc-а. Може и да стане.
Илиян Илиев™ - майстор
Как да направя резолюцията на 1024х768? За ачера имам предвид.
kirofabv - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Как да направя резолюцията на 1024х768? За ачера имам предвид.
system/preference/monitors няма ли го като опция. Ако не - какви резолюции виждаш в списъка?
Нали си с убунту?

п.п. какво стана с *.дат файла?
Илиян Илиев™ - майстор
Ми като опции има 1024х600 като най-висока. С убунто е нетбука.

п.п. С дат файла ще изчакам няколко дни, защото сега трябва да приверда в ред нетбука и да го изпращам на майка ми. Иначе опитах и с всички либрета, но си излиза все с йероглифи. При смяна на кодирането или там как му викат най-много да замени йероглифите с други подобни.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 24

Тема "Linux - Има ли почва у нас - въпроси - отговори - помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: