Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pandov. - специалист
здравейте всички. Предстой ми да правя инсталация на една постройка, която е отдалечена от къщата в която живея.Искам да пусна един кабел от таблото на къщата до тази постройка ( разтоянието е 10 м ) и във въпросната постройка да си направя друго табло с отделни кръгове - тази постройка 6те е кухня антре и баня. Та колко квадрата да е кабела? аз имам един рекордоман 6 кв , но ми казаха че той неможел да се полага под мазилка, вярноли е това (забравих да спомена че кабела ще върви под мазилка до постройката) също тъка имам и СВТ 4х4кв могали да свържа жилата две по две ,за да му се вдигне квадратурата. Дано да сте ми разбрали обяснението. Моля за съвет
vvventsi - специалист
Рекордомана може да върви под мазилка но го сложи във гофрирана тръба! така че пускай рекордомана и действай! :)
Последна промяна от vvventsi на пон авг 22, 2011 1:55 pm, променено общо 2 пъти.
evil - специалист
Според мен и по двата начина ще стане но ПВ-то /рекордомана/ трябва да е облечен в гофре.
pandov. - специалист
evil написа:
Според мен и по двата начина ще стане но ПВ-то /рекордомана/ трябва да е облечен в гофре.
благодаря ви за бързите отговори. рекордомана значи , а 6кв дали ще е достатъчно по големите консуматори ще са печка ,бойлер климатик. И още един малко глуповат въпрос. По какъв начина да направя връзката в таблото от което ще вземам захранване за новата постройка, нулата е ясна , фазата да я вържа за главния бушон но на входа на бушона (по този начин няма да го ползвам за главен на новата постройка ,а само ще му използвам болчето за връзка между кабела който ще пускам и този който идва от стълба) или да го вържа на изхода на главния бушон ,така тои 6те стане и главен за новата постройка (но неми се вижда много правилно) или по някакъв друг начин още преди главния бушон ,Незнам
evil - специалист
Определено правилния начин е след главния
pandov. - специалист
evil написа:
Определено правилния начин е след главния
да разбирасе че трябва да има главен, но идеята ми беше да се хвана някак преди него и в новата постройка в новото табло да си сложа един предпазител 50 или 63 ампера за главен и да си разпредела кръговете, идеята ми е да си станат две отделни табла които нямат общо едно с друго ( едното си има негов главен бушон и другото също си има негов)
valat111 - специалист
А от късо съединение в участъка между къщата и пристройката кое ще те предпази?
evil - специалист
В грешка си.По този начин имаме една линия идваща от вън която подава на два главни.Ако те са по 50А може в определен момент да бъде претоварвана и да реагира защитата в ТЕМО-то.За да не се случи това трябва да сложиш главни чийто сбор е по-малък от защитата в ТЕМО-то но по този начин няма да можеш да ползваш пълния капацитет на захранването само в едната постройка а това е кофти :lol: Правилното е предпазителя в главното ти табло да е една стъпка по-малко или равен на този в ТЕМО-то а главния на подтаблото да е една стъпка по малко от главния в главното табло и линията главно табло-подтабло да е вързана след главния в главното табло :)
torbalan - Дървен философ
"главния" бушон е в таблото на електромера...

спокойно може да вземе ток и преди "главния" бушон на таблото в къщата по простата причина, че той не е главен...

няма нужда да му отпада напрежението в къщата, ако окъси нещо в пристройката...
pandov. - специалист
evil написа:
В грешка си.По този начин имаме една линия идваща от вън която подава на два главни.Ако те са по 50А може в определен момент да бъде претоварвана и да реагира защитата в ТЕМО-то.За да не се случи това трябва да сложиш главни чийто сбор е по-малък от защитата в ТЕМО-то но по този начин няма да можеш да ползваш пълния капацитет на захранването само в едната постройка а това е кофти :lol: Правилното е предпазителя в главното ти табло да е една стъпка по-малко или равен на този в ТЕМО-то а главния на подтаблото да е една стъпка по малко от главния в главното табло и линията главно табло-подтабло да е вързана след главния в главното табло :)
в ТЕМО-то главния е 63А , в главното ми табло също е 63А , значи линията ще я вържа след главния предпазител в главното табло ,а в подтаблото ще сложа за главен 50А такали да процедирам , това че главното табло е със старите бушони а новото ще е с автоматични мисля че няма да има проблем

Тема "кабел между две табла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: