• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
torbalan - Дървен философ
Тани написа:
Торбалане , едно от най-големите предимства на ватата е нейната паропропускливост! Доста по-голяма от тази на стените! Ако си избере и подходяща мазилка , проблема с влагата по-скоро ще е решен , отколкото да се задълбочи. Иначе си прав за отдушниците!
за това има много дълго да спорим...
ако разчиташ на това влагата да бяга през "дишащи" стени - кауза пердута :)

дори преди 30 години в къщата на баба ми, дето всичко е дишащо - вар, пясък, тухли и дори без външна мазилка, зимно време като затвориш всичко - влага имаше в изобилие :)

истината е отопление и проветрение...
другото е алабалистика :)
Тани - модератор
Тя влагата си е влага има я и сега - я изкарай бирата от хладилника да видиш :wink: , но конденза прави проблемите! Надявам се , че ще се съгласиш с мен , че ако се елиминират термомостовете и се сложи добра дограма , то влагата няма да кондензира и съответно да прави проблеми? А иначе вентилацията си е задължителна в едно съвременно жилище!
в една къща има много източници на влага...
конденза е само един от тях и съм напълно съгласен, че с читава дограма и добра изолация ще елиминираш конденза :)

обаче влагата от дишането, готвенето, растенията и бог знае още колко неща дето сега няма да се сетя...
нея не можеш да я елиминираш с "дишащи" стени :)

най-голямата полза от "дишащи" стени лично аз виждам в това, че остатъчната влага от строителните процеси леко по леко излиза на вън :)

трябва си проветрение :)
ArturDent - Почти Безобиден
Още нещо. След горните мерки шума, вътре в къщата ще намалее/изчезне, но този в двора ще остане.
За него си направи жив плет, колкото може по-висок. Е ще трябва време... но ти гарантирам , че и той ще намалее.
освен със жив плет става и с едни дървени пана... плетени са от дъски...
но съм ги виждал само на магистралите в австрия... и нямам снимки :)

става бързо, но е по-грозно от жив плет :)

п.п.

оказа се, че някой друг ги е снимал :)

Прикачен файл

42-17490137.jpg
42-17490137.jpg (90.8 KиБ) Видяна 2981 пъти
Тани - модератор
torbalan написа:
в една къща има много източници на влага...
конденза е само един от тях и съм напълно съгласен, че с читава дограма и добра изолация ще елиминираш конденза :)

обаче влагата от дишането, готвенето, растенията и бог знае още колко неща дето сега няма да се сетя...
нея не можеш да я елиминираш с "дишащи" стени :)

най-голямата полза от "дишащи" стени лично аз виждам в това, че остатъчната влага от строителните процеси леко по леко излиза на вън :)

трябва си проветрение :)
Ами така е - като не се изразявам правилно и точно!

Ако вместо влага във въздуха бях използвал много по-точното водни пари нямаше да водим този дълъг и безсмислен диалог! Извинявам се!
И едно уточнение - конденза не е източник на водни пари , а просто друго агрегатно състояние на същите тези водни пари. Ако няма условия тези водни пари да кондензират , те просто си стоят във въздуха! Ако все пак по някаква причина стената с изолация с вата се намокри - то тя ще изсъхне много по- бързо , отколкото ако е залепен EPS на нея , а ако е XPS пък съвсем няма да изсъхне!
абе с вата е по-добре, спор няма :)

пък парите къде ще ходят - да ги оставим на мира :)
  • 1
  • 2

Тема "Шумоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: