Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Myth - специалист
Здравейте,

тъй като сегашната септична (попивна яма) не функционира както трябва, много ниско е заустена, капацитета и е малък (макар и да сме само двама души, живеем от 1,5 години в къщата проблема си го е имало винаги може би и почвата не попива достатъчно бързо) и се пълни за 30 дни приблизително и много бавно се отича, съм принуден да мисля нещо ново, най-добре нова и голяма яма отзад в двора но няма пари, паради тази причнина, мисля други варианти. Дори вече съм почнал да копая (копая си сам на ръка каналите). Та накратко това което съм решил е да вкарам битовата вода в дренажно или по точно попивно поле, а фекалиите да си ходят в старата яма както са си и вързани сега, просто ще отделя битовата вода, която е основната причина да се пълни ямата.
В приложените файлове ще видите приблизителните схеми на два варианта, аз мислех само първия, но един познат ми каза, "ми то хубаво ама така както си намислил ще дренираш и двора и пак може да не ти е достатъчен капацитета" аз пък се чудя как ще дренирам двора, като първоначално мислех дренажните отвори на тръбите да са от долната страна, но сега пък ме притеснява това, че водата ще попива още в началото на тръбата та си мисля дали наистина не трябва да са нагоре, за да се отича водата до края на тръбата и когато стигне необходимото ниво да си прелива през отворите и да попива в почвата.
Та дали ще е ефективна схемата от вариант 1 и накъде трябва да са дренажните отвори, да слагам ли в началото утаителен съд за да се утаяват там дребни боклуци и да не задръстват тръбите.
Вариант 2 е ясен, плътна тръба която отвежда отпадната вода до нещо като дренажен кладенец, гофрирана тръба Ф500-600, 2,5м с дренажни отвори и чакъл около нея, то си е направо тип попивна яма де :-) но пък ме притеснява капацитета на този кладенец дали ще е достатъчен, та казвайте какво да правя, че вече съм пощръклял направо. Пари няма, надявам си при тези два варианта които посочвам да вляза в 200-500лв. максимум и това е много но все ще измисля нещо.
ПРИКАЧВАМ ВАРИАНТ 1 и 2 като картинки, схемите не са в мащаб правих набързо в корела но мисля, че не е проблем.

Прикачен файл

variant_1.jpg
Вариант 1
variant_1.jpg (101.39 KиБ) Видяна 5261 пъти

Прикачен файл

variant_2.jpg
Вариант 2
variant_2.jpg (54.27 KиБ) Видяна 5261 пъти
Каналски - специалист
М'дааа , сложна ситуация при теб :) Рзделянето на отпадъчните води е винаги интересна идея, но малко усложнява канализационната система. Крайната полза е обаче, пречиствателни съоръжения от различен характер (има в една тема за Кафяви, Сиви, Жълти води). На каквато и филтрация да се надяваш, просто трябва да си има първоначално добро утаяване и пречистване на механичните и едри замърсители. Филтрирането е за да се заустят, относително добре пречистените отпадъчни води, пречистени механично и биологично даже. В общи линии идеята за филтърни траншеи/канали е използваема. Не мога да ти дам сигурни препоръки за дължини и конструктивни особености, не е проблем че в началото водата може да попие и да не стига до краят. Огледай в Интернет някъде може да изкочат схемички за идея.
Eто големи принципни картинки - septic tank , Drainfield (Trench) , Картинка1 , Картинка2
* други линкове - Текст , MS PowerPoint презентация
Myth - специалист
Каналски написа:
М'дааа , сложна ситуация при теб :) .......
Благодаря много, за подробния отговор и за схемите, хм на едната снимка ... това много плитко ще е заровено, както и да е де, от отговора ти да разбирам ли, че може дренажните отовори да са надолу? Забравих да кажа, че от горната страна освен чакъл ще сложа и геотекстилно платно ако отворите са нагоре за да не влизат боклуци по тръбите, преполагам ако отоврите са от долу няма да има нужда от геотекстилно платно. Според мен едиствената разлика, е че в единия случаи водата ще ходи по тръбата до края и когато стигне нивото на отвворите тогава ще попива в почвата, хм ако попива в началото на тръбата то тогава другата част не стой ли неизполваема?

В крайна сметка как се прави при такива полета отворите отодолу ли са или отгоре ли от всички срани, нали дренажните тръби се предлагат във вариант на 220 и на 360 градуса отовори или да взема не дренажана гофрирана тръба и сам да си ги нарежа където искам да кажем от страните?
Ще се радвам и други хора да си дадат мнението.
Последна промяна от Myth на чет авг 25, 2011 4:52 pm, променено общо 1 път.
Каналски - специалист
Отворите задължително отдолу. Ако попиваемостта е малка (или с времето намалее) , ще се получи че водата преминава по цялата дължина на тръбата. Геотекстила ще го ползваш да спира навлизането на почвени частици във едрата фракция около тръбите. Ама май по-добре да сложиш геотекстил само от горе (ако може и отстрани).
Проблеми:
* Добро първоначално филтриране/прецеждане/утаяване на отпадъчните води
* Прецизна нивелация на филтрационите тръби и връзките им
* Високо ниво на подпочвени води
* Може да изкараш в края вертикална тръба над терена за вентилация
P.S.
Не мога да дам препоръка за дължината и диаметъра на тръбите и разстоянието между тях!
hygro - майстор
Попивната възглавница се прави точно както дренажната призма, но не е необходимо да е толкова висока, затова пък се прави по-широка. Добре е цялата призма да е увита с геотекстил, а в изкопа над нея да се сложи слой глина. Дължината й се определя на база на тест с който се изпитва попивната способност на почвата и очаквания максимален дебит. Тестът се прави с малка ръчна сонда - след насищане на почвата с вода се измерва скоростта с която се снижава водното огледало в сондажа. На база на тези данни може да се калкулира размерът на възглавницата. Добре е тестът да се прави от опитен човек, защото има доста начини да се компрометират данните.

Тема "Помощ за дренажна система за битови води!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: