• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте! Почти се навих да си купя горелка на Ерато ГП20+/25. Котела ми е Виадрус У22,4 секции. Изчетох доста за пелетите и горелката и стигнах до извода :sad: , че със слънчогледовите пелети трябва да почиствам горелката на всеки 5 часа. Та въпроса ми е дали на този котел може да му се сложи по-непретенциозна горелка или такава, която да гори слънчогледовите пелети, без да е необходимо толкова често посещение при горелката.
От Видин съм и цената на слънчогледовите пелети е изгодна, за разлика от цената на другите пелети. При тях цената се движи м/у 380-420лв/тон.
syncho - майстор
bybeep не се набутвай с тези пелети. Ще съжаляваш. Тук по едно време имаше такива слънчогледови по 250лв/тон и хората които се набутаха после се чудиха как да ги изгорят, защото им създаваха много проблеми и ги месиха 1:2-3 мин с обикновенни пелети, само и само да им свършат.
Значи ли, че каквато и горелка да сложа ефекта ще е същия? Говорих и с човека, който се занимава с монтажа на тези горелки и той ми потвърди, че трябва да се чистят на няколко часа с тези пелети.За съжаление! Ако може, дайте ми съвет. Благодаря предварително!
syncho - майстор
ето де аз ти дадох съвет :) не си взимай такива пелети и няма да имаш проблеми с която и да е горелка, ако се настрои като хората. Със слънчогледовите ще имаш сериозно количество боклуци и налепи по котела.
syncho написа:
ето де аз ти дадох съвет :) не си взимай такива пелети и няма да имаш проблеми с която и да е горелка, ако се настрои като хората. Със слънчогледовите ще имаш сериозно количество боклуци и налепи по котела.

Благодаря за съвета! Май ще се откажа от горелката, поне докато не поефтинеят пустите му пелети. Ако въобще някога поефтинеят :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз да се похваля - вчера приключихме топлите проби и настройките на системата с котел Peleterm 30 v.2. Въпреки горещините котелът дори и не си помисли да пропуши, а коминът да е не повече от 4-4,5 метра, неръждаемата гъвкава тръба не уплътняваше много добре. Не можах да направя снимки, но съм се уговорил и ще отида специално. Клиентът беше изключително придирчив, мнителен и недоверчив (на моменти прекалено), но накрая остана откровено изненадан и доволен от работата на котела и системата. Като направя снимки ще дам повече подробности. А сега :drinkers:
syncho - майстор
Поздравления Лазаре! =D> Винаги е добре, когато нещата свършват добре. А те тези клиенти са нещо масово напоследък.

Доста пот си хвърлил в тая система в буквалния смисъл на думата :-D :drinkers:
turistak - специалист
Лазаре, може ли два въпроса?

При работа на котела 50% от номиналната много ли пада КПД-то?
Как може да се свърже към по-голям съд за пелети с цел по-дълга автономна работа?

Предварително благодаря!
filmatoplo - майстор
Поздравления Лазаре :) . =D>
LazarGanev - "Велик майстор"
turistak написа:
При работа на котела 50% от номиналната много ли пада КПД-то?
Как може да се свърже към по-голям съд за пелети с цел по-дълга автономна работа?
Не, при 50% от мощността котелът си е много добре, вече под 30% почва да пада КПД по-сериозно, затова минималната мощност се ограничава в повечето случаи на толкова. Специално тук е 9кВт минималната мощност. Между другото Пелетерма си има вентилатор на димните газове, управляван он/офф от термостат засега, а за в бъдеще ще се управлява плавно, за да се поддържа температурата на газовете в определените граници.
А пък с по-голям съд се сврзва лесно с външен шнек - има си предвидено място за монтаж, както има оставена букса за управлението на този шнек. Има си изведена букса за подвързване на стайния термостат - не се налага да отваря платката. А пък захранващия кабел познайте какъв е :wink: - от компютър :supz: . Запалителния нагревател вече не е 1000Вт, както на горелките ГП20+, а е 250Вт.
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: