Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pandov. - специалист
здравейте отново. Днес му дойде реда да опъна рекордумана между таблата и кво да вида :shock: КЪС ,нестига за метър (а аз си мислех ,че имам дълъг кабел) и сега да питам можели да му направя снадка (да го удължа) мисла да го усуча с клещите (както в разпределителните кутии) и да изолирам с бишоп лента ,Можели така да процедирам? или да търся нов. И задължително ли е рекордомана да е в гуфре под мазилката , и ако да двете жила в едно гофре или по отделно. И още един въпрос имали годност бишоп лентата имам една българска и една американска имам ги от около 3-4 години изглеждат си добре меки са и разтегливи
kam34 - специалист
И що питаш като така и така ще го направиш :-D

Не става купи си нов кабел. Не стига че пускаш двужилен а искаш и да снаждаш с усукване :-D . Я първо опитай да усучеш две парчета 6кв от стария твърд рекордоман и тогава ми говори за усукване.
lubomirlz - специалист
Послушай кам34 и си купи нов кабел. Не се стискай за 10 метра и то точно за захранващия. Купувай едно 3х6мм и забий поне 2 поцинковани кола на главното табло, не са милиони.
pandov. - специалист
добре, е как тогава кабела който идва от главното табло на пътя (10 кв) е завързан за кабела които идва от таблото на къщата и то не е усукан а направо си е завартян два трипати около другия >така си е години наред и няма проблеми. моя рекордоман е нов и е доста мек лесно бих го стегнал с клещите (пробвах), но щом неможе , ще купувам нов кво да правя
kam34 - специалист
Тия дето са завъртели кабела го правят всеки ден и знаят как се прави. Купи си нов да ти е мирна главата.
vk - специалист
Ето тук е коментирана темата за наставяне на рекордоман
viewtopic.php?f=11&t=31839&p=325914&hilit=wago#p325914
A вероятно и с тези клеми ваго №773-173 също ще стане, пише че до 6 кв.мм може да се пъхне. То е най добре нов кабел, но с тази дебелина е скъпа работа
Изображение
kam34 - специалист
И трябва кутия а им слага, щото няма да се мушнат в гофрето клемите :lol: .Не се опитвай да удариш коня по окото :lol: вземи си цяло парче СВТ 3х6кв, не е толкова скъп и не ти трябват километри.
pandov. - специалист
кабела вече е сложен в гуфре и положен в стената. Намерих от един приятел на който му останал един чувал рекордоман 6кв от строежа на колперацията в която живее,та той ми даде 20 метра срещу 2-3 бири и работата заспа.Сега продължавам нататък , бавно но славно. Имам един още един въпрос , можели земното да е с по тънък проводник например както за фаза и нула е 4кв , земното да е 2,5кв.И се чудя дали да си забия два кола на главното табло,но никога не съм се занимавал с това и незнам как точно се прави ,как се измерва съпротивлението между коловете ли или как и колко трябва да е то?
lubomirlz - специалист
Кабела на земното трябва да е минимум сечението на захранващия. Боцкай 3 кола като образуват триъгълник, свързваш ги помеждуим с заварка 10 см. Разтоянието между коловете трябва да е поне 2 пъти дължината на самия кол. Края на кола трябва да е поне 30 см под повърхноста, където почвата не замръзва през зимата. От обрзувалия се триъгълник с подцинкована шина си извеждаш земното в ревизионна кутия на стената. От нея с болтова връзка свързваш кабела и в таблото.
С измерването на земното няма да се справиш, трябва си лаборатория или поне някой който разбира.
kam34 - специалист
lubomirlz да не мислиш че ще те послуша, той до сега само пита и разпитва може ли и пак си върши което си е наумил.

Тема "кабел между две табла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: