• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valqk - специалист
Интересува ме, човек, който ползва такъв или има наблюдения да каже при какво гориво какви са интервалите на зареждания, а че има 1000 субективни фкатора е ясно. Основно ме интересува, като е около нулата и се горят сухи брикети колко пъти се зарежда в денонощие. Може и за домБасИ :)
По спецификация гледам, че дават 4.8кг/ч. Това сигурно е при пълна мощност. При 60литра обем на камерата и горене на черни въглища, според табличката, трябва да събере 60кг, ако се понатъпче... т.е. на пълна мощност ще изкара 12часа! :-) Супер, ама това е на теория :) Въпроса е на практика как е?

В инструкциите четох, че трябва котела да се монтира в/у някаква основа 61см, вярно ли e и ако да, защо се прави така, че ми стана интетесно :)?
п.п: Моя грешка, сбъркал съм размерите на чертежа. 5см било и то ако е в изба. Интересното е, че по-долу има изискване да се монтира в/у 10см нивелирана основа... :?

Какво мислите за навиването на ф16 отдолу на плочата?
teoto - специалист
От 7-8 години ползвам такъв котел. Миналият отоплителен сезон изгори 2.5 тона "Домбаски" въглища. Аз го зареждам с две ракети (кофи) вечер и го държа на 70 градуса, ако е почивен ден на обед му слагам още една. Делничен ден минавам само с вечерното зареждане, като вечер преди зареждане, температурата е паднала на 40гр. Помпата вкючва на 60 и изключва на 50гр. В началото пробвах с Бобовдолски, но не са калорични, в камерата остават големи слитъци, докато от Домбаските само пепел. Пепелника го чистя всеки ден, а камерата на около 10 дена.
Къща на два етажа, отопляема квадратура около 140кв.м.,външна изолация Саидинг, втория етаж е с PVC дограма.
valqk - специалист
Много ти благодаря за отговора!
При мен площа за отопление е малко по-малко, но си оставям запас, а и съм с подово (та ми е по-ефективно).
Ако всичко му е наред на котела ще го взаема значи! След като Филматопло каза, че е добър, по характеристики ми хареса и ти казваш, че от много време го ползваш - супер! Надявам се глезотийки като прахосмукачка на пепелника и такива да няма проблеми, но не са фатални. Замислям се за направи си сам зареждачка на гориво, ама да го взема и подкарам.

Може ли някой от София, който разбира да се обади да ходим да го огледаме и тестваме? Разбира се, срещу някаква компенсация? Ще съм благодарен.

между другото така и никой нищо не каза, какво трябва да се гледа на котел на старо, а това си е темата...
teoto написа:
От 7-8 години ползвам такъв котел. Миналият отоплителен сезон изгори 2.5 тона "Домбаски" въглища. Аз го зареждам с две ракети (кофи) вечер и го държа на 70 градуса, ако е почивен ден на обед му слагам още една. Делничен ден минавам само с вечерното зареждане, като вечер преди зареждане, температурата е паднала на 40гр. Помпата вкючва на 60 и изключва на 50гр. В началото пробвах с Бобовдолски, но не са калорични, в камерата остават големи слитъци, докато от Домбаските само пепел. Пепелника го чистя всеки ден, а камерата на около 10 дена.
Къща на два етажа, отопляема квадратура около 140кв.м.,външна изолация Саидинг, втория етаж е с PVC дограма.
naskov - майстор
valqk написа:
\

между другото така и никой нищо не каза, какво трябва да се гледа на котел на старо, а това си е темата...
До сега не съм видял да настъпват някакви повреди вследствие на дългогодишно използване на Виадрус. Сещам се единствено за уплътнителните въжета на вратичките и регулатора на димните газове. Ако последният е марка Калефи може и да се повредил. Въжетата се сменят лесно. Виж евентуално състоянието на шпилките. Може да са отхлабени или изкривени и да имат нужда от натягане. До сега съм имал само един случай на теч от Виадрус. При внасянето му хората бяха изкривили въпросните шпилки, те се бяха отхлабили и имаше теч от една снадка. След натягане се оправи.
teoto - специалист
За тези години съм сменял два пъти уплътненията на вратите, езика за заключване на горната врата и още на втората година терморегулатора. Сложих такъв от Де Дитрих, качеството е в пъти по-добро. Гледай за евентуален луфт в пантите на вратите, другото naskov го е написал
filmatoplo - майстор
Въпрос на експлоатация , ако си го къткаш всеки ден няма да мръдне , последния Виадрус който монтирах -инструктирах клиента всеки ден да се грижи за него , да го забърсва и почиства , 1 сезон мина котела си седи все едно сега си го монтирал :wink: (има снимки в тема -Водно подово и ламиниран паркет).Същевременно пък има котли които не може да ги познаеш -котел ли е ,чудо ли е -вече нищо не им работи както трябва от лоша поддръжка .
valqk - специалист
Българска му работа. Уж днес щях да ходя да го капарирам, а още в деня в който сме се чули го капарирали други хора, ама човека не знаел... :axe:
Здраве да е.
Търся си пак котел :)
Ако някой чуе нещо - моля да казва.
Много ви благодаря за съветите и ще пиша като има развитие.
filmatoplo - майстор
:) Тц тц тц , ама стана тя .
valqk - специалист
filmatoplo написа:
:) Тц тц тц , ама стана тя .
Мани, не ми се говори направо. Даже и разчистих мястото му и саморазливна купих да направя фундамента добре нивелиран (не че тези дни няма да го направя за следващия де)... простооо :roll:
Ще дебна сега по сайтовете за обяви. Ако някой се сеща къде мога да намеря на друго място котли на старо - да казва.
Докато намеря :rock: :supz:

@teoto - много ме кефи аватара ти! :)
valqk - специалист
Кажете, моля какво мислите за този Виадрус У22Д 5 секции.
Прикачен файл:
photo.jpg
Прикачен файл:
photo1.jpg
Прикачен файл:
photo2.jpg
Прикачен файл:
photo3.jpg
Прикачен файл:
photo4.jpg
Цена 1100лв ок ли му е? Малко много ми се струва. Ползван е 3 години. Счупен му е регулатора за температура отгоре.
Също така ме интересува, нали нее проблем, че е за дърва, а аз ще го ползвам с въглища?
Последна промяна от valqk на нед авг 28, 2011 4:06 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 22

Тема "Съвети за избор на котел на твърдо гориво на старо." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: