Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Georgi_G - специалист
Здравейте,
Ще сменям бойлер (от старите 80литрови, които преди всички ги имаха) с нов, подобен, отново български, примерно на Елдом.
Понеже селището където ще го сменям е с много варовита вода (на почистване на бойлера през 2-3 години излиза около 10литра котлен камък), ми препоръчаха да си взема емайлиран бойлер, като с това ми се изчепват познанията по бойлерите.
Въпросите са:
1. Правилно ли съм се насочил към вид бойлер с емайлирано, вместо с неръждаем водосъдържател?
2. При монтажа предполагам, че ще има разминаване между тръбите. Дали мога да използвам меки връзки (от армираните готови) за да го напасна? Дали трябва да търся някакъв определен вид, или нещо да препоръчате?
3. Мога ли да използвам досегашната водна инсталация с възвратен и предпазен клапан и дали се нуждая от нещо допълнително?

Планките и закрепването някак ще го напасна и мисля, че няма да е проблем

Благодаря на отзовалите се.
Spokoiniq - майстор
Планките на стария и по-новите елдоми са с има-няма 10мм разлика в дупките за окачване, така че ако е елдомски или разменяш планките(става точно) или разчекваш малко планката.Меки връзки, нов клапан, върви с бойлера.За котления камък да се изкажат патили, аз нямам наблюдения, но си мисля, че неръждавейката си е неръждавейка...
vvventsi - специалист
За котления камък е все тая ,какъвто искаш бойлер слагай но да е неръждаем, най хубаво е да хром никелов, имаше някакви филтри дето се поставят на входящата тръба и задържат котления камък!
Georgi_G - специалист
По повод неръждавейка и емайл, говорих с някакво какче от магазин за бойлери и то се изказа, че примерно, ако е за София, понеже водата била по-агресивна е за предпочитане бойлер от неръждавейка, а за място с варовита вода, изрично ме посъветва да вземам с емайлно покритие, въпреки, че тя самата имаше интерес да ми препоръча неръждаемо покритие заради по високата цена на продуктите.
vanco2 - напреднал
т1 - не знам кое е по-доброто, по принцип неръждавейката, а и бойлера"диша" - променя си размерите според налягането и емайлът се пука.

т2- може и с меки връзки, още по добре с Рех-Ав тръба с адаптори.

т3- важното е стария предпазен клапан да работи и да няма кран между него и бойлера.
LazarGanev - "Велик майстор"
1. Аз немски бойлер неръждавейка не съм виждал, само китайски и български - сигурно има защо
2. Не знам дали тръбите с ал.вложка са по-сигурни от меките връзки, защото има много ментета адаптори. Най-добре с ППР
3. Слагай си новия предпазен клапан за да ти важи гаранцията
lov - майстор
Е как да видиш като хората си карат с класика. Горещо поцинкован водосъдаржател от 4мм дебела ламарина. Дъната от още по дебела и не правят дълбоко изтегляне. Които и да е от нашите го качвам сам на куките. А един немски двама човека със голям зор.
А нашите точно обратното дъната от още по тънка че да не се скапват щанците. И какво става в зоната на изтегляне 2 пъти по тънко от изходния материал. И на всичко отгоре са подложени на най голямо натоварване. За покритията няма да коментираме.
На вилата имам един балон подари ми го комшията от срам че ме врънкаше от време на време да бърничкам из него. В момента е срязан на две за поилка и къпалня на кучето. Мотиран е 1967г. Свален и рязан някъде 95-96 и то не защото се е продънил ами вече нямаше кой да му навива нагреватели пък и живачната ампула замина. А и междо другото корито още си е здраво така на открито пълни се с вода от дъжда, а кучката се спомина от старост за това време.
romanpm - майстор
vvventsi написа:
... имаше някакви филтри дето се поставят на входящата тръба и задържат котления камък!
Не знам какво имаш предвид , но това е подвеждаща информация според мен ! Единствения филтър за който се сещам и задържа варовика е Волфатитът и той се нуждае от регенерация след период на насищане :roll:
LazarGanev - "Велик майстор"
Поцинкован водосъдържател никой вече не прави, а почти само емайлирани водосъдържатели, защото емайла е химически най-пасивно покритие. Цинк, неръждавейка - все има някаква по-силна или по-слаба реакция, защото са метали, което се отразява на вкуса на водата.
vvventsi - специалист
У дома сме с хром никелов ,пак си събира котлен камък и от време на време го чистим,не сме си купували онези филтри,още.

Тема "Ще подменям бойлер, няколко въпроса." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: